Γέμισε το Φράγμα Αποσελέμη (pics)
Γέμισε το Φράγμα Αποσελέμη (pics)

Γέμισε το Φράγμα Αποσελέμη (pics)

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που παρουσιάζει τελευταία το Φράγμα Αποσελέμη καθώς έχει γεμίσει μετά τι τελευταίες κακοκαιρίες.

Το φράγμα Αποσελέμη είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο της Κρήτης και κατασκευάστηκε προκειμένου να λύσει ζωτικές ανάγκες ύδρευσης-άρδευσης των βορείων παραλίων της ανατολικής Κρήτης, από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2012.

Το φράγμα βρίσκεται κοντά στα χωριά Ποταμιές και Αβδού. Συγκεντρώνει τα νερά από τα Λασιθιώτικα όρη (Οροπέδιο Λασιθίου) ενώ η χωρητικότητα του ξεπερνά τα 30.000.000 μ3. Σήμερα στο φράγμα είναι πλέον η μεγαλύτερη τεχνική λίμνη του νησιού. Εκεί έχουν βρει καταφύγιο πτηνά διαφόρων ειδών μετατρέποντας την περιοχή σε υδροβιότοπο.

Το φράγμα Αποσελέμη αποτελεί πηγή ζωής και ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή και γίνονται εξορμήσεις περιπάτου και αναψυχής. Οι επισκέπτες, μπορούν να παρατηρήσουν ή να φωτογραφίσουν πουλιά με εντυπωσιακούς χρωματισμούς πολλά από τα οποία είναι μεταναστευτικά.

Στη περιοχή βρισκόταν το χωριό Σφεντύλι, το οποίο εκκενώθηκε γιατί βρισκόταν μέσα στα όρια της τεχνητής λίμνης του φράγματος και οι τότε κάτοικοι του οικισμού έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους. Καθώς γεμίζει και αδειάζει το φράγμα Αποσελέμη, το Σφεντύλι εξαφανίζεται και εμφανίζεται, πράγμα που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που δημοσίευσε ο Σπύρος Λιανάκης στην ομάδα «Μετεοκρήτες».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις