Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα Covid στην Ελλάδα

Ήταν 26η Φεβρουαρίου 2020, όταν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωνε το πρώτο κρούσμα CoViD στην Ελλάδα.
"Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της. Παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σάς μιλώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους".
Η 38χρονη επιχειρηματίας Δήμητρα Βουλγαρίδου, καταχωρήθηκε ως το πρώτο επιβεβαιώμενο κρούσμα στην Ελλάδα και δύο χρόνια μετά δηλώνει ότι «δεν έμεινε ο φόβος αλλά η εμπιστοσύνη στην επιστήμη».
«Θυμάμαι τα μάτια των γιατρών, μπορούσα να διακρίνω ότι κανείς δεν ήξερε την εξέλιξη, τότε για όλους ήταν κάτι άγνωστο», είπε η κυρία Βουλγαρίδου στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι μετά την περιπέτεια, το πρώτο της ταξίδι έγινε και πάλι στην Ιταλία, από όπου επέστρεψε πριν από δύο χρόνια με συμπτώματα.
Η δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν το πρώτο βήμα σε μία μακρά και δύσκολη πορεία. Η χώρα μπήκε σε μία περιπέτεια, από την οποία δεν έχει ακόμη βγει. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση, ξεκίνησε το περιβόητο lockdown του Μαρτίου, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η χώρα βίωσε την οδυνηρή εμπειρία του δεύτερου κύματος, με τους χιλιάδες νεκρούς.
Οι απώλειες από την πανδημία αποτελούν μόνιμη "σκιά" για την Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε τον κορωνοϊό άριστα κατά το πρώτο κύμα, αλλά από τότε μετράει λάθη και νεκρούς. Μέχρι χθες, 2.385.304 άτομα είχαν μολυνθεί, 25.668 ασθενείς με CoViD είχαν χάσει τη ζωή τους και 4.249 είχαν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ.
Η χώρα μας βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις θανάτων ανά πληθυσμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας ορισμένα αρνητικά ημερήσια ρεκόρ, όπως στις 28 Νοεμβρίου 2020 (121 θάνατοι), στις 15 Απριλίου 2021 (104 θάνατοι), στις 3 Μαΐου 2021 (134 θάνατοι), στις 6 Δεκεμβρίου 2021 (116 θάνατοι), στις 14 Δεκεμβρίου 2021 (130 θάνατοι) και στις 30 Ιανουαρίου 2022 (119 θάνατοι).
Η ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, γέμισε τις ΜΕΘ CoViD, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο: αύξηση κρουσμάτων, αύξηση νοσηλειών, αύξηση διασωληνωμένων και αύξηση θανάτων…
Η πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα αποκάλυψε πως – όσο περισσότεροι είναι οι διασωληνωμένοι, τόσο αυξάνεται "κλιμακωτά" η πιθανότητα θανάτου, ανά μέρα νοσηλείας: αύξηση 25% για άνω των 400 ασθενών, έως +57% για άνω των 800 ασθενών. Διασωλήνωση σε νοσοκομείο 'εκτός Αττικής' σχετιζόταν με αύξηση θνητότητας 35% έως 40%".
Αξίζει να σημειωθεί πως, οι διασωληνωμένοι έφτασαν έως και 847, στις 20 Απριλίου 2021, ενώ υποχώρησαν κάτω από 500 μόλις πριν από λίγες μέρες, στις 13 Φεβρουαρίου (499).
Ο κ. Λύτρας σχολίασε πως υπάρχει αυξημένη θνητότητα, από 57% έως και 87%, σε περιόδους που είναι ψηλά η πληρότητα των ΜΕΘ και εάν οι ασθενείς βρίσκεται εκτός μονάδας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, περισσότερες από 1.500 ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.
Οι οδυνηρές απώλειες, τα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και οι πάνω από 25.600 νεκροί στην Ελλάδα
Βεβαίως την ίδια ώρα, ο κόσμος θρηνεί πάνω από 5,86 εκατομ. θανάτους (στοιχεία της 17ης Φεβρουαρίου 2022) με καταγεγραμμένες πάνω από 418.000.000 μολύνσεις σε όλο τον κόσμο. Η μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον παρελαύνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα, έχοντας πάρει την σκυτάλη από τη πολύ σκληροπυρηνική Δέλτα, που έδωσε πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.
Η επιδημία στην Ευρώπη ωστόσο εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, κυρίως όσον αφορά την διασπορά, όπου παρατηρήθηκε 20% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι παραμένουν, παρέμειναν λίγο- πολύ σταθεροί, σύμφωνα με την ενημέρωση των καθηγητών Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της 17ης Φεβρουαρίου.
Στην Ελλάδα, θρηνούμε ήδη 25.603 ανθρώπους που κατέληξαν από τον ιό και έχουμε 2,3 εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα (στοιχεία ΕΟΔΥ της 24ης Φεβρουαρίου 2022). Τους τελευταίους δύο μήνες, οι άνθρωποι που καταλήγουν ανέρχονται καθημερινά σε 100 περίπου, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τις ΜΕΘ και τη διασωλήνωση εκτός Μονάδων.
*με πληροφορίες από iatropedia και cnn

