Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου
Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου

Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για το λιμάνι του Ηρακλείου

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η φάση των δεσμευτικών προσφορών για τον λιμένα Ηρακλείου, ενώ η υποβολή τους έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ για το 2022 όπως αποτυπώνεται στην 13η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχεδόν κάθε μήνας του έτους σηματοδοτεί και μια κρίσιμη προθεσμία για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, από την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού μέχρι την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών λιμανιών.

Το μεγαλύτερο project του ΤΑΙΠΕΔ που θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Egis. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν, στα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής σε δύο πλευρικούς σταθμούς διοδίων (Χαλάστρα) και λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησαν ακόμη τρεις πλευρικοί και ένας μετωπικός. Εκκρεμούν οι εργασίες κατασκευής των τελευταίων δύο πλευρικών σταθμών. Συνολικά λειτουργούν 17 από τους 18 μετωπικούς σταθμούς διοδίων και 31 από τους 40 πλευρικούς.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των 16 σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου που εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώθηκε μια μελέτη η οποία αναγνωρίζει και καταγράφει όλες τις απαιτούμενες εργασίες.

Μέχρι το τέλος Απριλίου του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε λειτουργία τέσσερις σταθμοί διοδίων και να έχουν αδειοδοτηθεί τουλάχιστον επτά σήραγγες. Παράλληλα θα πρέπει να έχει κατατεθεί και ο φάκελος της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έκκριση. Το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται στα τέλη της χρονιάς.

Τα περιφερειακά λιμάνια

Πρόοδος καταγράφεται και στην αξιοποίηση των περιφερειακών λιμανιών. Στα μέσα Δεκεμβρίου ανέβηκε στο virtual data room το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης του λιμένα Αλεξανδρούπολης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η απαλλοτρίωση των εκτάσεων στη χερσαία ζώνη του λιμένα που αποτελεί σημαντική εκκρεμότητα για να προχωρήσει η πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένα.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο της Κομισιόν, τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών έχουν αποφασίσει για τα επόμενα βήματα σε σχέση με την εύρεση των κονδυλίων για τις απαλλοτριώσεις. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Απριλίου, η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Για την υποπαραχώρηση του λιμένα "Φίλιππος Β’” στην Καβάλα οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή μέχρι τα τέλη Απριλίου. Και πάλι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς.

Στις 9 Φεβρουαρίου οι υποψήφιοι επενδυτές έλαβαν και το σχέδιο της παραχώρησης για το λιμένα Ηγουμενίτσας, ένα θέμα που εκκρεμούσε για τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης του λιμανιού λύθηκε και πλέον μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στα τέλη Ιουνίου και η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και η φάση των δεσμευτικών προσφορών για τον λιμένα Ηρακλείου, ενώ η υποβολή τους έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται στα τέλη Απριλίου, καθώς εκκρεμούν οι εγκρίσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένει σε εκκρεμότητα.

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να κοινοποιηθεί στους υποψήφιου επενδυτές το σχέδιο παραχώρησης για την Υπόγεια Αποθήκη Αερίου στη Ν. Καβάλα, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα αναμένεται και η απόφαση της ΡΑΕ για τον κανονισμό τιμολόγησης. Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών προγραμματίζεται για τα τέλη Μαΐου και η επιλογή του υποψηφίου αναδόχου μέχρι τον Αύγουστο.

Τέλος, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποστολή του φακέλου για την πώληση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με τη REDS που επικράτησε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό με προσφορά 42,2 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

Η Αττική Οδός

Γρήγορες διαδικασίες προβλέπονται και για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Η υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου και η επιλογή των υποψηφίων που θα περάσουν στη β’ φάση των δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Η υποβολή των προσφορών προγραμματίζεται για τα τέλη της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν μεγάλη συμμετοχή από ελληνικούς και ξένους κατασκευαστικούς ομίλους, καθώς και πολλά fund του εξωτερικού. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον δεδομένης της καλής χρηματοοικονομικής επίδοσης και ανθεκτικότητας του έργου. Η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού είναι εξάλλου και το μεγαλύτερο έργο που πρόκειται να τρέξει φέτος το ΤΑΙΠΕΔ.

 

 

 

πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις