Με νέες σκληρές κυρώσεις το πρώτο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή!
Με νέες σκληρές κυρώσεις το πρώτο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή!

Με νέες σκληρές κυρώσεις το πρώτο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή!

Ο Τζο Μπάιντεν και οι ΗΠΑ, εξέφραζαν χθες την βεβαιότητα πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν θέμα ωρών. Όπερ και εγένετο.

Η εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης, 24.02.2022, μετά από ένα δραματικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωνε πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος, ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες.

Από τότε, η Ρωσία… δεν έχει σταματήσει να «σφυροκοπά» την Ουκρανία με αναλυτές να θεωρούν πως τις επόμενες ώρες η Ρωσία θα έχει καταλάβει σχεδόν τη μισή χώρα…

Ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, έχει στα χέρια του πρόταση για μια «τεράστια κυβερνοεπίθεση» εναντίον της Ρωσίας, ενώ οι σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας θεωρούνταν σίγουρες και τελικά… ήρθαν.

Σκληρές κυρώσεις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν!

«Ο ρωσικός στρατός κάνει μια σκληρή επίθεση στον λαό της Ουκρανίας, χωρίς να προκληθεί» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκινώντας το νέο του διάγγελμα και συνέχισε: «Μετέφερε φιάλες αίματος κι αυτό τα λέει όλα. Η Ρωσία απέρριψε κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας για διάλογο. Προειδοποιήσαμε για εβδομάδες ότι θα συμβεί αυτό και τώρα συμβαίνει σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Αναφέρθηκε σε «προμελετημένη κίνηση» και σε «κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ μίλησε και για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο και πως θα υποστεί τις συνέπειες.

«Σήμερα ανακοινώνω νέες κυρώσεις και νέους περιορισμούς εναντίον της Ρωσίας», είπε λέγοντας πως θα εμποδίσουν την Ρωσία να αναχρηματοδοτεί την ρωσική οικονομία.

Ο ίδιος μίλησε για κυρώσεις στις ρωσικές τράπεζες με τις ΗΠΑ να «μπλοκάρουν» ακόμη τέσσερις ρωσικές τράπεζες, ενώ έκανε λόγο για κυρώσεις και σε πρόσωπα της ρωσικής «ελίτ» χαρακτηρίζοντας «διεφθαρμένους» τους δισεκατομμυριούχους που διατηρούν σχέσεις με την ρωσική πολιτική σκηνή.

«Οι δυνάμεις μας δεν πρόκειται να συμμετέχουν ούτε τώρα ούτε στο μέλλον στον πόλεμο της Ουκρανίας» επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό ΝΑΤΟϊκού εδάφους.

«Επίθεση εναντίον ενός συμμάχου είναι επίθεση εναντίον όλων» είπε με νόημα και τόνισε πως έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα στην Πολωνία και άλλες χώρες.

«Κόλαφος» εναντίον του Πούτιν!

«Η Ρωσία έχει καταπατήσει όλες τις αρχές της παγκόσμιας δημοκρατίας και ελευθερίας. Γνωρίζουμε πλέον περί τίνος πρόκειται και γιατί ακριβώς έγιναν όλα αυτά. Όλα είχαν να κάνουν με την επίθεση. Και με την διά της βίας αλλαγή των συνόρων», τόνισε ακόμη στέλνοντας το μήνυμα: «Αυτό, θα το πολεμήσουμε με κάθε τρόπο. Αυτή η επίθεση θα κοστίσει στη Ρωσία πολλά: Και οικονομικά και κοινωνικά και πολιτικά. Κι αυτό θα φροντίσουμε να συμβεί. Η απροκάλυπτη ρωσική επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Υπάρχουν αξίες όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η Δημοκρατία, η ελευθερία, που πρέπει να υποστηρίξουμε. Και δεν θα τις αφήσουμε να καταπατηθούν από τα στρατεύματα του Πούτιν».

Πόλεμος μόνο στην Ουκρανία;

Στην διάρκεια των ερωτήσεων των δημοσιογράφων, ο Μπάιντεν τόνισε πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν τώρα τον Πούτιν, ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος πως μακροπρόθεσμα θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία.

Μάλιστα, σε ερώτηση αν θεωρεί πως ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέρα από την Ουκρανία, απάντησε ναι! «Το θέμα είναι ότι ήδη είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αν δεν κινηθούμε τώρα, μπορεί να πάρει θάρρος», είπε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν σκοπεύει να μιλήσει με τον Πούτιν στο κοντινό μέλλον, ο Μπάιντεν ήταν κατηγορηματικός: «Δεν σκοπεύω να μιλήσω μαζί του»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου «ψυχρού πολέμου», τόνισε πως τώρα σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος είναι ενάντια στην Ρωσία και η μέρα θα είναι «ψυχρή» για την Ρωσία. «Δεν φαίνεται να την υποστηρίζουν πολλοί».

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί πως θα κάνει η Κίνα, ο Μπάιντεν απάντησε πως δεν θέλει να σχολιάσει.

 

 

 

 

πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις