Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε Χουδέτσι και Βόννη (pics+vid)
Κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους του Χουδετσίου του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων την π. Παρασκευή.
Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Μαρινάκης Αλέκος, περιφερειακός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, Θαλασσινάκη Γιάννη, ενώ κατέγραψε επιτόπου τις καταστροφές που προκάλεσε ο πρόσφατος σεισμός σε κατοικίες και άλλες υποδομές.
Στην συνάντηση με τον πρόεδρο στην οποία συμμετείχαν και κάτοικοι της περιοχής μεταφέρθηκε πως έχει ελεγχθεί το 85% των κτηρίων, με την πλειοψηφία τους να χαρακτηρίζεται ως «κίτρινα». Επιπλέον, 15 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε στέγη και 21 χρειάζονται σίτιση πρωί-βράδυ. Την ίδια στιγμή αναδείχθηκε πως μία σειρά ερειπωμένων σπιτιών χρειάζονται άμεση κατεδάφιση καθώς απειλείται η ζωή των κατοίκων με κάθε νέο μετασεισμό ενώ ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου έχουν καταρρεύσει.
Από την πλευρά του το κλιμάκιο του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης στήριξης και έμπρακτης αλληλεγγύης και βοήθειας στους σεισμόπληκτους, κάποιοι εκ των οποίων είναι χωρίς κανένα εισόδημα. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια όλων των κατοίκων της περιοχής με προτεραιότητα την άμεση ασφαλή στέγαση τους, την σίτιση και κάλυψη όλων των άμεσων αναγκών τους. Στη συνέχεια ανέδειξαν την ανάγκη να επιταχυνθεί ο έλεγχος των σπιτιών, καταστημάτων και δημοσίων κτιρίων καθώς και η αποκατάσταση των υποδομών και η άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο 100% χωρίς προϋποθέσεις και γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους πληγέντες.
Τέλος, το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε το λαό της περιοχής να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του και η λαϊκή οργάνωση που έχει αναπτυχθεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών των σεισμόπληκτων.
Περιοδεία και στη Βόννη
Κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους της Βόνης, στο Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος το π. Σάββατο. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ γίνεται αποδέκτης της αγανάκτησης των κατοίκων που είδαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης.
Στο χωριό αρκετά σπίτια έχουν χτυπηθεί, με αποτέλεσμα αρκετές οικογένειες να μην έχουν πού να μείνουν ενώ προβλήματα με τη στέγη αντιμετωπίζουν και οι μικροί επαγγελματίες κι έμποροι που απατούν την πλήρη αποζημίωση εδώ και τώρα, στο 100% των ζημιών που υπέστησαν καθώς και απαλλαγή από χρέη και χαράτσια που έχουν επιβληθεί από την κυβέρνηση.
Πολλοί κάτοικοι, των οποίων τα σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διαμένουν στο Πολιτιστικό Κέντρο αλλά και σε σκηνές που είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της κοινότητας. Υπολογίζεται πως το 90% των σπιτιών της κοινότητας έχει χαρακτηριστεί κίτρινο από τους πρώτους ελέγχους των αρχών, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποια είναι επισκευάσιμα και ποια όχι, διαδικασία που υπολογίζεται να πάρει έως και δύο μήνες – όπως ανέφεραν οι ελεγκτές – κι ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε και το Πολιτιστικό Κέντρου της Βόνης, όπου πολλοί άνθρωποι που έμειναν άστεγοι από τον σεισμό, κοιμούνται εκεί.
Κάτοικοι του χωριού κατήγγειλαν στο κλιμάκιο ότι είναι μηδενική η κρατική μέριμνα και το μόνο στήριγμά τους είναι η μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράζεται από κατοίκους άλλων περιοχών. Μάλιστα, κάτοικος του χωριού ο Θοδωρής Γουρνιαράκης ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε εφοπλιστές για να μας ενισχύσουν». Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από τους πληγέντες είναι συνταξιούχοι – κυρίως του ΟΓΑ – και αυτοαπασχολούμενοι, μικροί καλλιεργητές και επαγγελματίες που – όπως ανέφεραν «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αναστηλώσουν τα σπίτια τους και συνολικά τη ζωή τους».
Ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι η περιοδεία του ΚΚΕ δεν έχει σκοπό μόνο να καταγράψει τα προβλήματα αλλά να καλέσει σε αγώνα τους πληγέντες για άμεση οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση στο 100%. «Ο,τι κι αν μας πουν, αυτό είναι το ασφαλές κριτήριο» επισήμανε χαρακτηριστικά κι έφερε ως παράδειγμα τους πλημμυροπαθείς στο Ηράκλειο του περασμένου Νοέμβρη, που ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί κι όσοι πήραν μια μικρή αποζημίωση τη γύρισαν πίσω επειδή το ΙΓΜΕ χαρακτήρισε ακατάλληλη την περιοχή.
Επίσης, στη Χερσόνησο, ορισμένοι πληγέντες κλήθηκαν να δώσουν πίσω, μέρος των πενιχρών αποζημιώσεων επειδή αυτές είχαν συμψηφιστεί με αποζημιώσεις που πήραν από άλλες ασφάλειες. «Όλα αυτά σαν εμπειρία μας λένε ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι 100% αποζημίωση για όλες τις ζημιές και έκτακτη οικονομική ενίσχυση χωρίς προϋποθέσεις, όρους και κανένα γραφειοκρατικό κώλυμα» όπως επισήμανε.
Πρόσθεσε επίσης την ανάγκη να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την καταγραφή των ζημιών, καθώς εδώ και χρόνια είναι υποστελεχωμένες και χωρίς τα απαραίτητα μέσα.