María de los Ángeles Alvariño González: Η Google τιμά την διάσημη Ισπανίδα βιολόγο και ωκεανογράφο
Την Ισπανίδα βιολόγο María de los Ángeles Alvariño González, τιμά με το σημερινό της doodle η Google
Η María de los Ángeles Alvariño González γεννήθηκε σαν σήμερα το 1916 στο Σεράντες, που είναι μια μικρή παράκτια πόλη στη Γαλικία.
Η αγάπη της για τη Φυσική Ιστορία άρχισε με τη βιβλιοθήκη του πατέρα της και εμβάθυνε στην έρευνα της Ωκεανογραφίας.
Παρ' όλο που το Ισπανικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας (ΙΕΟ) δεχόταν μόνο άνδρες εκείνη την εποχή, το πανεπιστημιακό έργο της María de los Ángeles Alvariño González εντυπωσίασε με αποτέλεσμα, το 1952, ως βιολόγος.
Στο Ισπανικό Ωκεανογραφικό Κέντρο άρχισε την πρωτοποριακή έρευνά της για το ζωοπλαγκτόν, τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που χρησιμεύουν ως το θεμέλιο της ωκεάνιας τροφικής αλυσίδας και προσδιόρισε ορισμένα είδη ως τους καλύτερους δείκτες υγείας των ωκεανών.
Μάλιστα, το 1953, το Βρετανικό Συμβούλιο απένειμε στη María de los Ángeles Alvariño González μια υποτροφία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη γυναίκα που εργάστηκε ως επιστήμονας σε βρετανικό ερευνητικό σκάφος, όπως αναφέρει το Newsbomb.gr.
Ύστερα από αρκετές αποστολές, η Ισπανίδα επιστήμονας ταξίδεψε στις ΗΠΑ και καθιερώθηκε ως μια από τους πιο διάσημους θαλάσσιους βιολόγους στον κόσμο και αποσύρθηκε το 1987.
Ο θάνατος της María de los Ángeles Alvariño González σημειώθηκε στις 29 Μαΐου 2005, στην Καλιφόρνια, σε ηλικία 88 ετών.
Τι είναι τα doodles
Τα doodles δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.
Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου. Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.