Realtors Kreta
Realtors Kreta

Ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα: Άνδρας με παράλυση περπάτησε ξανά χάρη στην τεχνολογία! (vid)

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος με πλήρη κοπή του νωτιαίου μυελού, κατάφερε να περπατήσει

Μια ιδιαίτερα χαρμόσυνη είδηση για ολόκληρη την ανθρωπότητα θεωρείται αναμφισβήτητα το γεγονός πως ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατόρθωσε να σταθεί και πάλι στα πόδια του, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας άνθρωπος με πλήρη κοπή του νωτιαίου μυελού, κατάφερε να περπατήσει. Χάρη στην ίδια τεχνολογία, ένας άλλος παράλυτος ασθενής κατάφερε να γίνει πατέρας.

Ο Michel Roccati έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα που είχε με τη μοτοσικλέτα του πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς – και δεν είχε καθόλου αίσθηση στα πόδια του. Ωστόσο, τώρα, χάρη σε ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα (με ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν με ηλεκτρική διέγερση τους μύες του) που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του, ο Michel κατάφερε να ξαναπερπατήσει, έστω και με «βοήθεια».

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί ευρέως στην καθημερινή ζωή, εντούτοις όμως αναγνωρίζουν πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Πρώτη φορά τέτοια αποτελέσματα

Η μελέτη στηρίχθηκε από τον Dr Ram Hariharan, σύμβουλο του Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που εργάζεται ως ανεξάρτητος στην ερευνητική ομάδα. «Πέτυχαν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά», δήλωσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές πριν θεωρηθεί ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία.

Ο νωτιαίος μυελός έχει κοπεί πλήρως στην περίπτωση του Michel. Αλλά το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, που του επιτρέπουν να περπατήσει, αλλά μόνο όταν το εμφύτευμα είναι ενεργοποιημένο.

Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν πάρει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατούν. Σε κάθε περίπτωση, το εμφύτευμα είναι περίπλοκο σε αυτό το στάδιο να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα, καθώς το χρησιμοποιούν για την εξάσκηση το περπάτημα.

 

 

 

πηγή: enikos.gr

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις