Θωρακίζονται τα ελληνικά σύνορα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν -Φράχτης, κάμερες και drones
Θωρακίζονται τα ελληνικά σύνορα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν -Φράχτης, κάμερες και drones

Θωρακίζονται τα ελληνικά σύνορα μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν -Φράχτης, κάμερες και drones

Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ξυπνά στην Ευρώπη μνήμες από την μεταναστευτική κρίση του 2015 όταν σχεδόν 1 εκατ. άνθρωποι που εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια χωρών της Μέση Ανατολής και πέραν αυτής πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία, επιθυμώντας να φτάσουν στις βόρειες χώρες της Γηραίας Ηπείρου.

Τότε, η Ελλάδα και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου ήταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης και πλέον η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθάρισαν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι κλειστά για πιθανές παράτυπες ροές μεταναστών από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, ο πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες μεταναστών. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως iefimerida.gr.

Οικονόμου: Δεν θα δούμε σκηνές του 2015, δεν θα γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι

Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί του Σαββάτου, επισήμανε ότι «δεν θα ξαναζήσουμε το χάος του 2015».

Σχολιάζοντας την επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Οικονόμου είπε: «Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση».

Είμαστε σε εγρήγορση, πρόσθεσε, ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει την κρίση στο Αφγανιστάν.

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές του 2015 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, είναι απολύτως καθαρή αυτή η εικόνα στην Ευρώπη και την Τουρκία».

«Αστακός» ο Εβρος: Φράχτης, κάμερες και drones

Η Αθήνα βρίσκεται σε απόλυτη επαγρύπνηση, στήνοντας επιχειρησιακό σχέδιο με τη θωράκιση χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας προσφυγικής κρίσης.

Οι υπουργοί Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκαν τον Εβρο, συνοδευόμενοι από τους αρχηγούς του στρατού Κωνσταντίνο Φλώρο και της Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη, επισκέπτονται φυλάκια και μονάδες στον Έβρο προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση στη μεθόριο. Οπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η εντολή του πρωθυπουργού, που μεταφέρθηκε στον Έβρο, είναι ότι «αποτελεί απόφασή μας η υπεράσπιση και ασφάλεια των συνόρων μας. Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα. Δεν θα επιτρέψουμε ασύντακτες και άτακτες κινήσεις».

Ο φράχτης βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, με το έργο στον Εβρο να έχει αμυντικό χαρακτήρα. αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα (χάλυβας) 5 μέτρων. Το πάνω μέρος του φράχτη (1,25 μ.) είναι λεία λαμαρίνα με αντι-αναρριχητική λειτουργία και προεξοχές με αγκαθωτή κοντσερτίνα. Το κιγκλίδωμα στηρίζεται σε πασσάλους που θεμελιώνονται σε 6 μέτρα βάθος καθώς οι περιοχές παρουσιάζουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στόχος είναι να «κλείσουν οι τρύπες» εισόδου που παρατηρούνται  στην επιτήρηση και αποτροπή, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι διακινητές και κατευθύνουν από εκεί τους μετανάστες για να περάσουν τα σύνορα.

Να σημειωθεί ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν έχει θέσει σε ισχύ αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, κάνοντας χρήση των πολλαπλών ηλεκτρονικών και πτητικών μέσων. Παράλληλα, ενισχυμένες είναι τόσο οι πεζές όσο και οι εποχούμενες περιπολίες από άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με την ΕΛ.ΑΣ., σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής.

Στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, στον Έβρο, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιστρατεύσει ένα πακέτο νέων συστημάτων τεχνολογίας, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press τον Ιούνιο, πέραν του σιδερένιου φράχτη στον Έβρο, νέα ψηφιακά εμπόδια δοκιμάστηκαν κατά τους ήσυχους, από πλευράς μεταναστευτικών ροών, μήνες της πανδημίας, κατά μήκος των 200 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέοι πύργοι παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας. Τα δεδομένα που συλλέγονται εκεί αποστέλλονται σε κέντρα ελέγχου, προκειμένου να ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185