Ιστορική ημέρα: Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα γίνει σήμερα Σάββατο (5/2) η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου.

Στο Ηράκλειο για την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας, τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων και τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Νίκο Ανδρουλάκη, αναμένεται να βρεθούν εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Εκκλησίες.

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά αναμένεται στις 11:55, ενώ πέντε λεπτά αργότερα αναμένεται η άφιξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, όπου προβλέπεται ολιγόλεπτη προσφώνηση-καλωσόρισμα εκ μέρους του δημάρχου Ηρακλείου και ομοίως ολιγόλεπτη αντιφώνηση.

Ακολουθεί η είσοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά για την τελετή της ενθρονίσεως, η διάρκεια της οποίας υπολογίζεται στις δύο ώρες.

Λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, πιστοί θα έχουν τη δυνατότητα να χαιρετήσουν και να ευχηθούν στο νέο Αρχιεπίσκοπο, σήμερα το απόγευμα και ώρα 18:00, στον Eσπερινό που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου, καθώς και το πρωί της Κυριακής (6/2) στην Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, μετά τη τέλεση του Αρχιερατικού συλλείτουργου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το Σάββατο (5/2) στο Ηράκλειο λόγω της τελετής ενθρόνισης του νέου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης.

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση όλων των οχημάτων στα εξής οδικά τμήματα:

Στο κατερχόμενο τμήμα της οδού Έβανς, από Πύλη Ιησού έως οδό Αβέρωφ, καθώς και στη Πλατεία Κορνάρου και στις οδούς Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγ.Μηνά έως συμβολή με Λεωφόρο Καλοκαιρινού κατά τις ώρες 11:00 -14:30

  • Στην οδό Αβέρωφ από Πλατεία Ελευθερίας έως τη συμβολή με οδό Εβανς κατά τις ώρες 14:00 έως 15:00
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω παράπλευρων οδών, στις οποίες επίσης θα εφαρμοσθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Παρακαλούνται όλοι οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα παραπάνω σημεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους να συμμορφώνονται στα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ.κ. Εὐγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας καί Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» καΙ Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος».Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής.

Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαΐου 2005. Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010. Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Περισσότερες Ειδήσεις