Σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους: Τι αναφέρθηκε για οικίσκους, σχολεία και αποζημιώσεις

Τι αναφέρθηκε για οικίσκους, σχολεία, επιχειρήσεις, αποζημιώσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο “Ατλαντίς”  με βασικό θέμα τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε πως έχουν διατεθεί συνολικά 45 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 5.000 αιτούντες. Παράλληλα πρόσθεσε, πως το συνολικό δημοσιονομικό κόστος μέχρι την ολοκλήρωση θα φτάσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ! Το πόσο των 45 εκατομμυρίων ευρώ είναι και το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε σεισμόπληκτη περιοχή της χώρας μας.

Παράλληλα, στην σύσκεψη αναφέρθηκε και ένα σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές, προς τα τέλη του μήνα. Συγκεκριμένα, η ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα θα είναι απλή και το ποσό μπορεί να φτάσει και τα 18 χιλιάδες ευρώ, με τα κριτήρια να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να γίνει η πληρωμή στους λογαριασμούς των εργαζομένων επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό, για τους μήνες Οκτώβριο έως και Δεκέμβριο.

Οικίσκοι και σχολεία

Στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν συνολικά παραδοθεί 124 οικίσκοι για στέγαση και 69 λυόμενες σχολικές αίθουσες ενώ σήμερα θα παραδοθούν στους σεισμόπληκτους πέντε ακόμα οικίσκοι, προσφορά των ομάδων της Super League 2, παρουσία του προέδρου της SL2, Λεωνίδα Λεουτσάκου και των εκπροσώπων των ΠΑΕ της Κρήτης που αγωνίζονται στην SL2.

Όσον αφορά τα σχολεία, αναφέρθηκε πως έχουν ήδη επισκευαστεί τέσσερα σχολεία, ενώ μέχρι το Πάσχα θα επισκευαστούν άλλα δύο. Η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τόνισε πως η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είχε θετικό αντίκτυπο.

Στο Αρκαλοχώρι το κυβερνητικό κλιμάκιο

Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί ακολούθως στο Αρκαλοχώρι, όπου θα παραδοθούν στους σεισμόπληκτους πέντε ακόμα οικίσκοι, προσφορά των ομάδων της Super League 2, παρουσία του προέδρου της SL2, Λεωνίδα Λεουτσάκου και των εκπροσώπων των ΠΑΕ της Κρήτης που αγωνίζονται στην SL2 (Αντώνης Ροκάκης – Χανιά, Μιχάλης Νικολιδάκης – Επισκοπή, Γιώργος Τουτζάρης – Εργοτέλης, Στέλιος Παπαδημητρίου – Ηρόδοτος, Θανάσης Χινόπουλος – Ιεράπετρα).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις σε σχολεία και θα διεξαχθούν συναντήσεις εργασίας στο δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας για το νέο χωροταξικό σχέδιο Αρκαλοχωρίου, αλλά και για την παρουσίαση σχήματος στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, παρουσία του Εμπορικού Συλλόγου Αρκαλοχωρίου.

Στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στα Πεζά για σύσκεψη στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλη Κοκοσάλη και τοπικούς φορείς και θα επισκεφθεί τον οικισμό Οικίσκων και σχολεία του δήμου.

Πρώτη πληρωμή προκαταβολής σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ Β’ 323/01.02.2022).

Η απόφαση -την οποία γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος- προβλέπει την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Με τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, ξεκινά ουσιαστικά η φάση χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων, προκειμένου οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να λάβουν το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αφαιρούμενου του ποσού που έχουν λάβει ήδη μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι 23 πρώτοι δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, προκαταβολή 127.525 ευρώ, ποσό, στο οποίο, αν συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ανέρχεται στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους».

Σύμφωνα κυβερνητικά στελέχη, άλλες 37 επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει το ποσό της πρώτης αρωγής που υπερκαλύπτει το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς που δικαιούνται κατά τη φάση της προκαταβολής και άρα δεν έλαβαν την προκαταβολή κατά τη σημερινή πληρωμή.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καθοριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής το τελικό ποσοστό κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από τα ίδια στελέχη τονίζεται ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων επεκτάθηκε -με σχετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης- από το τέλος Ιανουαρίου, στην 28η Φεβρουαρίου 2022.

Στη σύσκεψη συμμετείχε κυβερνητικό κλιμάκιο που αποτελείται από:

  • Χρήστο Τριαντόπουλο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές,
  • Λευτέρη Αυγενάκη, Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού,
  • Μιχάλη Σταυριανουδάκη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων και τη γενικότερη χρηματοδότηση,
  • Δημήτρη Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), για την έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και τη στήριξη των μέτρων ενίσχυσης,
  • Νίκο Κουλοχέρη, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, για την κρατική αρωγή προς τις επιχειρήσεις και τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης,
  • Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Σχέσεων, για το μέτρο αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τα εργαλεία στήριξης απασχόλησης,
  • Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, για τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό του Αρκαλοχωρίου
  • Μανόλη Κουτουλάκη, Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, για την έκτακτη χρηματοδότηση των νησιωτικών Δήμων,
  • Γιώργο Ζερβό, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, για το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων Αρκαλοχωρίου.

Στη σύσκεψη, πέραν του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη και του Αντιπεριφερειάρχη, Νίκου Συριγωνάκη, συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, Μινώα – Πεδιάδας, Μανόλης Φραγκάκης, Αρχανών – Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης και Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος.

Επιπλέον, το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, Ανδρέας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανόλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, ενώ με το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου.

Βασίλης Κεγκέρογλου: “Απαράδεκτη και άδικη η άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Κρήτης που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές”

Με επίκαιρη ερώτηση του στo Υπουργείο Οικονομικών, ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Β. Κεγκέρογλου επισημαίνει την απαράδεκτη και άδικη στάση της Κυβέρνησης στην άνιση μεταχείριση των επιχειρήσεων της Κρήτης που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2020 και ζητά την ισότιμη μεταχείριση τους όπως έπραξε στην Εύβοια, την Καρδίτσα και την Λευκάδα κατά το ίδιο έτος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

“Κύριε Υπουργέ,
Ενώ περιμέναμε με μεγάλη καθυστέρηση και πάνω από ένα έτος τη δημοσίευση της απόφασης σας για τον καθορισμό της επιχορήγησης των επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης που επλήγησαν από τις πλημμύρες του 2020, βιώσαμε με το χειρότερο τρόπο την άρνηση της ίσης μεταχείρισης από την Κυβέρνηση.
Την ώρα που στις καταστροφές από πλημμύρες το 2020 στην Εύβοια, την Καρδίτσα και την Λευκάδα προβλέψατε:
και προκαταβολή για τις πληγέντες επιχειρήσεις
και αποφασίσατε το ύψος της αποζημίωσης στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς σύμφωνα με τις αρμόδιες επιτροπές που συστήθηκαν
δεν πράξατε αντίστοιχα και για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης ούτε στο κομμάτι της προκαταβολής, ούτε και στο ύψος του ποσοστού αποζημίωσης το οποίο για την περίπτωση της Κρήτης αποφασίσατε σε 30 % της εκτιμηθείσας ζημιάς.
Επειδή είναι και άδικη και άνιση η μεταχείριση των επιχειρήσεων της Κρήτης που επλήγησαν από πλημμύρες και σεισμούς.
Επειδή το ίδιο πράξατε με την «επιστρεπτέα προκαταβολή» που διαγράψατε για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας αλλά όχι για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.
Επειδή αυτό συμβαίνει κατ επανάληψη,

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Τι προτίθεστε να πράξετε για την ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Κρήτη όπως πράξατε στην Εύβοια, την Καρδίτσα και την Λευκάδα κατά το ίδιο έτος;
Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλία για επιπλέον μέτρα στήριξης για το σύνολο των επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κατά το πρόσφατο παρελθόν και δη της τελευταίας διετίας που υπολειτουργούν εξαιτίας και της πανδημίας;”

Δήμος Ηρακλείου

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος επανέφερε το θέμα της χρηματοδότησης των μελετών στατικής επάρκειας και της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί του περασμένου Σεπτεμβρίου στα σχολικά κτίρια του Δήμου, θέμα για το οποίο έχει ενημερωθεί με επιστολή το αρμόδιο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2021.

Γιάννης Σέγκος: “Στον Δήμο Χερσονήσου την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές”

“Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ο τρίτος δήμος με σημαντικά προβλήματα από τον σεισμό. Στον Δήμο Χερσονήσου την τελευταία διετία έχουν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές. Τον Νοέμβριο του 2020 είχαμε στον δήμο μας μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες και ήρθαν οι σεισμοί για να μεγεθύνουν τα προβλήματα. Έχουμε σε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου περισσότερες από 700 αιτήσεις για ελέγχους και περισσότερα από 170 κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» λόγω ζημιών που έχουν προκληθεί. Με αφορμή την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου θέλω να επικαιροποιήσω τα αιτήματά μας για τις ανάγκες σε οικίσκους.

Έχουμε ζητήσει πέντε οικίσκους για σχολεία, για το δημοτικό της Επισκοπής και το νηπιαγωγείο των Γουβών καθώς επίσης και πέντε οικίσκους για σεισμόπληκτους. Αυτή τη στιγμή τα δύο σχολεία αυτά είναι στεγασμένα σε παλιά, ακατάλληλα κτήρια.

Επίσης, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες, δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις οι επιχειρηματίες από τη θεομηνία του Νοεμβρίου του 2020.
Οι επιχειρηματίες έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές και δεν έχουν λάβει ακόμη τις απαραίτητες αποζημιώσεις.

Πρέπει επίσης να δοθεί ιδιαίτερη μνεία στην αποκατάσταση των εκκλησιών. Στον Δήμο Χερσονήσου υπάρχουν δεκάδες εκκλησίες, που οι ενορίες δεν έχουν τη δυνατότητα αποκατάστασης. Τα σχολεία και οι εκκλησίες αποτελούν σημεία κοινωνικής συνοχής των οικισμών και πρέπει άμεσα να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα βοήθειας και αποκατάστασης.

Πρέπει επίσης τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια να δρομολογηθούν τάχιστα. Για να υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να τρέξουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι καταστροφές των προηγούμενων ετών να αποτελέσουν έναυσμα για μία νέα αναπτυξιακή τροχιά”.

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις