Εγκρίθηκαν οι προτάσεις για την αποκατάσταση, ανάδειξη & επανάχρηση των Νεωρίων (pics)

Ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο βήμα στην πορεία της αποκατάστασης και της επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επί των προτάσεων για την αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση των Ενετικών Νεωρίων στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 3/2/2022, από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Σε γραπτή δήλωσή της μάλιστα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, έπειτα από τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επισημαίνει:

«Με τις προτεινόμενες επεμβάσεις στο μνημειακό σύνολο των Νεωρίων επαναπροσδιορίζεται ο ρόλος του στο αστικό περιβάλλον, αποκαθίστανται η ιστορικότητα του χώρου, ο μνημειακός χαρακτήρας του και η σχέση του εμβληματικού συγκροτήματος με τη θάλασσα. Στόχος όλων των συμβαλλομένων στην Προγραμματική Σύμβαση είναι η περαιτέρω προστασία και διάσωση του μνημειακού συνόλου, αλλά και η ανάδειξή του αποδίδοντάς το στο ευρύ κοινό με νέες, συμβατές πολιτιστικές χρήσεις.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε να διατηρήσουμε τη φυσιογνωμία και την αυθεντικότητα του συγκροτήματος, αλλά και να αξιοποιήσουμε αναπτυξιακά έναν δυναμικό πολιτιστικό πόρο που δύναται, σε συνδυασμό με τα άλλα μνημεία της λιμενικής ζώνης, να λειτουργήσει ως ανοικτού τύπου πολιτιστικός χώρος αποτελούμενος από επιμέρους θύλακες. Το εμβληματικό έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των Ενετικών Νεωρίων υπηρετεί τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης μέσα από την αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης των Χανίων, και απαντά στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ενσωμάτωση των Νεωρίων στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση, έπειτα από αυτή την πολύ θετική έκβαση, σε δήλωσή του τονίζει:

«Ένα πολύ μεγάλο και κρίσιμο βήμα στην πορεία της αποκατάστασης και της επανάχρησης των Ενετικών Νεωρίων έγινε χθες με τη συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην Αθήνα για την έγκριση της προμελέτης, η οποία είχε εγκριθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από μερικούς μήνες.

Η προμελέτη είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και πολύμηνης διαδικασίας, που ακολουθήθηκε τους προηγούμενους μήνες με το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Χανίων, υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί το μνημείο των Νεωρίων και τις χρήσεις, τις οποίες θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Σήμερα ενημερώθηκα ότι η προμελέτη έγινε δεκτή και έτσι προχωράμε το επόμενο διάστημα στην ολοκλήρωση».

Περισσότερες Ειδήσεις