Χρήστος Σαρτζετάκης: Η επεισοδιακή εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας το 1985 (vid)
Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, στο ύπατο αξίωμα, ήταν επεισοδιακή και έχει μείνει γνωστή για τα περιβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια
Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1985 έγινε κατόπιν πρότασης του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.
Η πρόταση Παπανδρέου είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη εκείνες τις ημέρες, καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της εποχής ήθελαν τον τότε πρωθυπουργό να έχει δεσμευθεί ότι για το ύπατο αξίωμα της χώρας θα πρότεινε για δεύτερη θητεία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η κίνηση Παπανδρέου είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.
Αντιδράσεις υπήρξαν και για δύο ακόμη ζητήματα συνταγματικής φύσης. Το πρώτο ήταν τα περιβόητα γαλάζια ψηφοδέλτια και το δεύτερο η διαφωνία που ξέσπασε για το εάν είχε δικαίωμα ψήφου ο πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς, ο οποίος εκτελούσε χρέη Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόωρη παραίτηση Καραμανλή.
Για την ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία είχε ζητήσει την χρήση ψηφοδελτίων διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία) κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή, όπως υποστήριξε, το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν μέσα από τον ημιδιαφανή φάκελο.
Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν για την υποψηφιότητα Σαρτζετάκη είχαν γαλάζιο χρώμα.
Η επεισοδιακή εκλογή
Όπως γράφει ο νομικός Παναγιώτης Ξανθόπουλος: «την 10/03/1985, αμέσως μετά τη δημόσια πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Χρήστου Σαρτζετάκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε από τη θέση και ο Πρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Αλευράς, ανέλαβε προσωρινά την αναπλήρωσή του και την άσκηση των Προεδρικών καθηκόντων.
Την 17/03/1985 διεξήχθη η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας όπου ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 178 ψήφους, πλην όμως γεννήθηκε μείζον συνταγματικό θέμα για το επιτρεπτό ή μη της συμμετοχής στην ψηφοφορία του αναπληρωτή Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής, Ιωάννη Αλευρά, λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας. Η Βουλή αποφασίζει τελικά ότι ο αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας είχε δικαίωμα ψήφου.
Την 23/03/1985 διεξήχθη η δεύτερη ψηφοφορία και ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 181 ψήφους, πλην όμως γεννήθηκε ζήτημα για το χρώμα των ψηφοδελτίων, αφού η χρησιμοποίηση διαφορετικών χρωμάτων ψηφοδελτίων διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο και παραβιαζόταν έτσι η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Χαρακτηριστικά, τα ψηφοδέλτια που έγραφαν Σαρτζετάκης ήταν γαλάζια και τα άλλα λευκά.
Την 29/03/1985 πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία, οπότε εξελέγη ο Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 ψήφους, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ».
Η θητεία διήρκεσε έως τις 5 Μαΐου 1990.
Μετά το 1990 είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή.