Το κλειδί για το τέλος της πανδημίας – Τι λέει κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Αυτές οι ημέρες σηματοδοτούν μια επέτειο, που όλοι θα ευχόμασταν να μην υπήρχε.

Πρόκειται για την ευρωπαϊκή επέτειο των δύο χρόνων της πανδημίας του SARS-CoV-2 (στις 24 Ιανουαρίου του 2020 η Γαλλία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επιβεβαίωσε κρούσματα της COVID-19): δύο χρόνια γεμάτα πένθος, πόνο, φόβο, άγχος, απομόνωση, κατάλυση της ζωής όπως την ξέραμε σε όλα τα επίπεδα. Αλλά και δύο χρόνια έμπλεα επιστημονικής προόδου και επιτευγμάτων, αλτρουισμού και αυτοθυσίας, δύο χρόνια που μας έμαθαν, με τον πιο σκληρό τρόπο είναι η αλήθεια, ότι οι πανδημίες αποτελούν άκρως υπαρκτούς κινδύνους που μετατρέπονται σε απτή πραγματικότητα και απαιτούν ετοιμότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη.

Είναι άραγε αυτή η δεύτερη πανδημική επέτειος η τελευταία που θα αναγκαστούμε να «γιορτάσουμε»; Είναι η ταχέως μεταδιδόμενη παραλλαγή Ομικρον του SARS-CoV-2 που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με τρομερή ταχύτητα ο δρόμος προς το τέλος της πανδημίας; Και πόσα ακόμη… μεταλλαγμένα εμπόδια έχουμε ως τον τερματισμό; Αυτά και πολλά άλλα φλέγοντα πανδημικά ζητήματα έθεσε το ΒΗΜΑ-Science σε ένα από τα πρόσωπα-«κλειδιά» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τη δίχρονη ως σήμερα πανδημία του SARS-CoV-2, τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δρα Χανς Χένρι Κλούγκε (φωτογραφία αριστερά). Ο 54χρονος βέλγος γιατρός και ειδικός δημόσιας υγείας ανέφερε πως είναι πρόωρο να πούμε ότι η ενδημικότητα του ιού θα αποτελέσει πραγματικότητα μέσα στο 2022, τονίζοντας παράλληλα ότι για να φθάσουμε στο σημείο μιας πιο… κανονικής συνύπαρξης με τον SARS-CoV-2 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το νέο πανδημικό πρόσωπό του, την παραλλαγή Ομικρον, θεωρώντας την «αθώα». Και προσέθεσε ότι εμείς με τις πράξεις μας θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο στο πόσο γρήγορα θα φθάσουμε στη γραμμή τερματισμού της πανδημικής κρίσης.

Η σαρωτική Ομικρον

Για ένα κύμα της Ομικρον που αυτή τη στιγμή «σαρώνει» την Ευρώπη από τα δυτικά προς τα ανατολικά έκανε λόγο ο δρ Κλούγκε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα της Ομικρον έχει ήδη φθάσει – νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν – στην κορύφωσή του σε ορισμένες χώρες, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η παραλλαγή εξαπλώνεται προς την Ανατολική Ευρώπη, με πολύ μεγάλη κορύφωση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια. Η Ομικρον εκτοπίζει τη Δέλτα με πρωτόγνωρη ταχύτητα και το κύμα της έρχεται να προστεθεί στο ήδη μεγάλο κύμα της Δέλτα, το οποίο προσπαθούσαν οι χώρες να διαχειριστούν ως τα τέλη του 2021». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ στην Ευρώπη, η πορεία της Ομικρον στην κάθε χώρα θα αποτελέσει… προσωπική υπόθεση. «Η κορύφωση της Ομικρον θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα επιβληθούν ανάλογα με τη μετάδοση στην εκάστοτε χώρα και βέβαια το επίπεδο εμβολιασμού. Η κορύφωση θα είναι διαφορετική σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί».

Παρά τις διαφορές, η ομολογουμένως «σαρωτική» ‘Ομικρον θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει (άλλους νωρίτερα και άλλους αργότερα) στο πανδημικό τέλος, όπως ακούμε ολοένα και συχνότερα; «Αν και έχουμε διανύσει μακρό δρόμο από τον Ιανουάριο του 2020 οπότε επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στην Ευρώπη, είναι πολύ νωρίς να θεωρήσουμε ότι ο SARS-CoV-2 περνά σε φάση ενδημικότητας – μπορεί να καταστεί ενδημικός εν ευθέτω χρόνω, ωστόσο το να πούμε ότι αυτό θα συμβεί το 2022 είναι πρόωρο. Ο ιός παραμένει απρόβλεπτος, πολύ μεταδοτικός και απειλητικός για τη ζωή και δεν έχει φθάσει ακόμη η ώρα για να συζητήσουμε το πώς θα συνυπάρχουμε «αρμονικά» μαζί του. Κάτι τέτοιο θα περάσει λάθος μήνυμα στον πληθυσμό, κάνοντάς τον να χαλαρώσει τις άμυνές του στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή. Τελικά όλος ο πληθυσμός στην Ευρώπη θα αποκτήσει κάποια μορφή ανοσίας στον ιό είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης. Οι επιλογές είναι οι ίδιες για τον καθένα: να εμβολιαστεί ή να νοσήσει, γνωρίζοντας όμως ότι ο πλήρης εμβολιασμός μπορεί να τον σώσει από νοσηλεία και θάνατο. Ο ιός εξελίσσεται διαρκώς και γρήγορα θέτοντάς μας συνεχώς καινούργιες προκλήσεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αν και πότε θα καταστεί ενδημικός θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Η αύξηση των εμβολιασμών σε μια δίκαιη βάση τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως θα αποτελέσει το κλειδί προς την ενδημικότητα».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις