Realtors Kreta
Realtors Kreta

Μάστιγα η οπαδική βία: 118 περιστατικά μέσα στο 2021

Οι επιθέσεις, οι κινήσεις εκδίκησης και η «ομερτά» των χούλιγκανς

Συνολικά118 περιστατικά οπαδικής βίας σημειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το iefimerida.gr, μέσα στο 2021 σε όλη την Επικράτεια, όταν το ίδιο έτος πραγματοποιήθηκαν 2.530 αθλητικές εκδηλώσεις.

Τα 72 περιστατικά οπαδικής βίας έχουν να κάνουν με κάποιες από τις εν λόγω αθλητικές εκδηλώσεις (πχ μπάσκετ, ποδόσφαιρο κλπ), που είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν 30 συλλήψεις.

Τα υπόλοιπα 46 βασίζονται σε οπαδικά κίνητρα και σημειώθηκαν είτε έπειτα από «ραντεβού», είτε όταν οπαδοί μίας ομάδας εντόπιζαν οπαδούς αντίπαλης ομάδας και επιτίθονταν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 33 συλλήψεις.

Ωστόσο σημειώνεται ότι λόγω των μέτρων για την πρόληψη από τον κορωνοϊό, τα παιχνίδια, το 2021, γίνονταν κεκλεισμένων των θυρών ή με ελάχιστη παρουσία οπαδών στα γήπεδα.

Τι έγινε στο Πέραμα -Τα καμμένα αυτοκίνητα και τα λάφυρα

Χαρακτηριστική είναι η επίθεση οπαδών της ΑΕΚ στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Πέραμα, κατά την διάρκεια κοπής πίτας, με τους «κιτρινόμαυρους» χούλιγκανς να βάζουν φωτιά μέχρι και σε οχήματα.

Μάλιστα μετά το «χτύπημα» κατά του συνδέσμου του Ολυμπιακού, οι οπαδοί της ΑΕΚ που προφανώς συμμετείχαν στα επεισόδια, άρπαξαν πανό των ερυθρόλευκων και στη συνέχεια το ανέβασαν στα social media. Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία που εξασφάλισε το iefimerida.gr, η ανάρτηση στο Instagram με το κλεμμένο πανό συνοδεύεται και με μία λεζάντα «Τελικά το φλουράκι έπεσε στα κορίτσια από τον Κορυδαλλό… Καμαριέρες που είναι το πανό οεο;»

Μάστιγα η οπαδική βία: 118 περιστατικά μέσα στο 2021

Σε δεύτερη φωτογραφία, η οποία ανέβηκε στο Instagram δείχνει αυτοκίνητο τυλιγμένο στις φλόγες, με τον άνθρωπο που την ανέβασε να γράφει: «Τι την θέλατε την κοπή πίτας; Πέραμα 2022 Τεζα».

Μάστιγα η οπαδική βία: 118 περιστατικά μέσα στο 2021

Οπως σημειώνουν στο iefimerida.gr, καλά πληροφορημένες πηγές, στην γλώσσα των οργανωμένων οπαδών, μετά τις επιθέσεις είναι σύνηθες να γίνονται τέτοιου τύπου αναρτήσεις στα social media από τα αντίπαλα «στρατόπεδα». Αυτό γίνεται στην προσπάθεια των χούλιγκανς να κάνουν επίδειξη δύναμης.
Μάλιστα λέγεται πως η επίθεση στον σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Πέραμα, ήρθε ως «απάντηση-κίνηση εκδίκησης» στην επίθεση εναντίον οπαδών της ΑΕΚ, το Σάββατο, λίγο πριν τον αγώνα μπάσκετ ΑΕΚ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, στα Λιόσια.

Κόκκινος συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. -Οι χούλιγκανς πλέον κυκλοφορούν με μαχαίρια

Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από τα συνεχιζόμενα περιστατικά οπαδικής βίας, τα τελευταία 24ωρα με αποκορύφωμα την δολοφονία του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και των ποδοσφαιρικών αγώνων που είναι προγραμματισμένοι για σήμερα Τετάρτη αλλά και για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για την Super league 1 και Super league 2.

Μιλώντας στο iefimerida στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., έκαναν λόγο για «έντονη ανησυχία που υπάρχει» επισημαίνοντας όσον αφορά το αιματηρό περιστατικό της Θεσσαλονίκης πως «με μαθηματική ακρίβεια θα σημειωνόταν τέτοιο περιστατικό, καθώς οργανωμένοι οπαδοί/ χούλιγκανς, κυκλοφορούν με μαχαίρια και σουγιάδες έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν».

Εχει γίνει χαρτογράφηση των πυρήνων των χούλιγκανς

Ήδη τα έμπειρα στελέχη της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης βίας στους αθλητικούς χώρους, έχουν προχωρήσει σε χαρτογράφηση των πυρήνων των χούλιγκανς που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια και επιθέσεις, ενώ έχουν αποτρέψει και αρκετές συμπλοκές.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν πως υπάρχουν ταυτοποιήσεις ατόμων, τα οποία αν και δεν έχουν συλληφθεί, τα ονόματα τους περιλαμβάνονται στις δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί και παραμένουν ανοικτές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν ταυτοποιηθεί από τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει σε κοντάρια και σιδερολοστούς που βρέθηκαν μετά από επεισόδια.

Η «ομερτά» ανάμεσα στους οπαδούς

Τις έρευνες ωστόσο δυσκολεύει η «ομερτά» που υπάρχει, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμα και οπαδοί που έχουν δεχτεί επίθεση και έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο, δεν δίνουν πληροφορίες ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φύγει και από αυτά όταν οι γιατροί τους ρωτούσαν επίμονα για το πώς τραυματίστηκαν, προκειμένου να αποφύγουν την αστυνομία έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν να καταθέσουν.

Ερχονται συλλήψεις

Μιλώντας στο iefimerida o Αλέξης Κούγιας, τόνισε μεταξύ άλλων πως ο ίδιος «είχε επικοινωνία με την Ελληνική Αστυνομία και τον διαβεβαίωσαν πως οι έρευνες είναι σε καλό δρόμο» ενώ πρόσθεσε πως «ενδέχεται σήμερα να οδηγηθούν και σε σύλληψη των δραστών».

Υπενθυμίζεται πως χθες ο γνωστός ποινικολόγος, σε δελτίο τύπου γνωστοποίησε πως «οι πρόεδροι της ΠΑΕ Άρης και του Ερασιτέχνη Άρη Θεσσαλονίκης κ.κ. Καρυπίδης και Αρβανίτης του ζήτησαν να αναλάβει ως δικηγόρος της οικογένειας του άγρια δολοφονηθέντος 19χρονου οπαδού του Άρη, από απάνθρωπους οπαδούς (περίπου δέκα) του ΠΑΟΚ» δηλώνοντας ο ίδιος πως θα το κάνει εντελώς δωρεάν.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις