Realtors Kreta
Realtors Kreta

Ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα arogi.gr για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου

Ανοίγει εκ νέου η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ή επιχορήγησης επιχείρησης ή αποζημίωση οικοσκευής, έπειτα από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των σχετικών τροποποιητικών κοινών υπουργικών αποφάσεων (ΦΕΚ B’ 293/30.01.2022, B’ 295/30.01.2022 και Β’ 298/30.01.2022).

Επίσης, με την ΚΥΑ με ΦΕΚ B’ 295/30.01.2022 δίνεται παράταση ενός μήνα στις επιχειρήσεις δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης ώστε να υποβάλουν αίτηση και φάκελο στην Περιφέρεια για την επιχορήγηση που προβλέπει ο ν. 4797/2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στο Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρει σχετικά: «Η Κυβέρνηση, τηρώντας τις δεσμεύσεις της και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα, δίνει εκ νέου τη δυνατότητα στους πληγέντες από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη, που δεν εντάχθηκαν στο πλαίσιο στήριξης της πρώτης αρωγής λόγω διαδικαστικών ή άλλων ζητημάτων, να το κάνουν τώρα, καθώς με τη δημοσίευση των σχετικών τροποποιητικών κοινών υπουργικών αποφάσεων, ξεκινά και πάλι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρώτης αρωγής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Επίσης, προσφέρεται η δυνατότητα σε δικαιούχους που έχουν υποβάλει ήδη αίτηση, να την επικαιροποιήσουν, να την αναθεωρήσουν, ή ακόμα και να την ανακαλέσουν, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του ελέγχου του ακινήτου τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της κακοκαιρίας ‘Ελπίς’, και σε συνέχεια σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής προς τον Υπουργό Οικονομικών, δίνεται παράταση ενός μήνα στις δικαιούχους επιχειρήσεις πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, ώστε να υποβάλουν αίτηση και φάκελο για την επιχορήγηση του ν. 4797/2021 στην Περιφέρεια Κρήτης. Ως νέα προθεσμία ορίστηκε, λοιπόν, η 28η Φεβρουαρίου 2022.

Ως εκ τούτου, η Κυβέρνηση, υλοποιώντας τον αρχικό της σχεδιασμό, δίνει τη δυνατότητα στους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας να υποβάλουν ή να τροποποιήσουν τις δηλώσεις τους στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής, έχοντας στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και έχοντας προχωρήσει στις τροποποιήσεις που ήθελαν να κάνουν ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου που επλήγη από τον σεισμό. Στην ίδια κατεύθυνση, η Κυβέρνηση δίνει περισσότερο χρόνο στις επιχειρήσεις που δικαιούνται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης να ολοκληρώσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να λάβουν την επιχορήγηση του ν. 4797/2021».

Ειδικότερα, αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr για προκαταβολή έναντι στεγαστικής συνδρομής ή επιχορήγησης επιχείρησης ή για αποζημίωση οικοσκευής μπορούν να υποβάλουν οι εξής δικαιούχοι:

α) πληγέντες από τον σεισμό που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους εξαιτίας διαδικαστικών ζητημάτων που αφορούν αλλαγές που έχουν επέλθει στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους λόγω κληρονομικών διευθετήσεων μετά τον σεισμό,

β) πληγέντες από τον σεισμό που δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση κατά τις δύο φάσεις υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα και επιθυμούν να υποβάλουν, μετά και την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επιπρόσθετα, οι πληγέντες από τον σεισμό που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, μπορούν να επικαιροποιήσουν, να αναθεωρήσουν ή ακόμα και να ανακαλέσουν την αίτησή τους, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με την αίτηση για πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής ή αποζημίωση οικοσκευής, οι αιτούντες υποβάλλουν τα ανάλογα δελτία/έγγραφα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα εν λόγω έγγραφα πρέπει να υποβληθούν και από τους δικαιούχους που είχαν υποβάλει αίτηση αλλά δεν είχαν υποβάλει τα σχετικά έγγραφα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία για την πληρωμή και των δικαιούχων, ανάλογα με την πορεία διασταύρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ταχείας αυτοψίας ή επανελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Για αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και υπάρχουν προβλήματα στη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων, οι αιτούντες θα ενημερωθούν σχετικά με προσωποποιημένο μήνυμα από την ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία υποβολής ή τροποποίησης των αιτήσεων λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις