Πεσμένο δέντρο στο αυτοκίνητο: Από ποιον θα αποζημιωθώ;
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ την κατάσταση των απεριποίητων δέντρων, με αποτέλεσμα να πέφτουν κλαδιά και ολόκληροι κορμοί πάνω σε αυτοκίνητα.
Η πτώση κλαδιών και δέντρων δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την χώρα μας. Κάθε φορά που αγριεύει ο καιρός, το ενδεχόμενο να “λυγίσει” ένα απεριποίητο δέντρο είναι πολύ μεγάλο. Και μαζί με αυτό μεγαλώνει και ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος πεζός ή να χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο δημιουργώντας υλικές ζημιές.
Τι θα πρέπει να κάνουμε όμως εάν βρούμε ένα δέντρο ή ένα μεγάλο κλαδί πεσμένο πάνω στο αυτοκίνητό μας; Εάν δεν έχουμε μεικτή ασφάλεια, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε, εάν δεν θυμόμαστε, ότι καλυπτόμαστε από την ασφαλιστική μας για φυσικά φαινόμενα, όπως αναφέρει το carandmotor.gr.
Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, η κάλυψη φυσικών φαινομένων καλύπτει ζημιές που θα προκληθούν από τα εξής φυσικά φαινόμενα: καταιγίδα, θύελλα, πλημμύρα, χαλάζι, χιόνι, τυφώνα, λαίλαπα, ανεμοθύελλα, έκρηξη ηφαιστείου, σεισμό, καθώς και από καθίζηση ή κατολίσθηση που προέρχεται μόνο μετά από σεισμό. Το χαλάζι αποτελεί ειδική περίπτωση, που είτε καλύπτεται, είτε είναι εξαίρεση και δεν καλύπτεται, είτε καλύπτεται με κάποια συμμετοχή στη ζημιά.
Στην γενική κάλυψη όμως συμπεριλαμβάνονται και ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητό μας από πτώση κάποιου δέντρου, στύλου ή κάποιας άλλης σταθερής κατασκευής, εξαιτίας των παραπάνω φυσικών φαινομένων.
Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να ενημερώσουμε άμεσα την ασφαλιστική μας και να έρθει επιτόπου εκπρόσωπος της για να καταγράψει τη ζημιά. Επιπλέον, θα πρέπει να προσκομίσουμε πιστοποιητικό της Ε.Μ.Υ. που να δείχνει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή που βρισκόταν το όχημά μας κατά την ημερομηνία και ώρα που έγινε η ζημιά από τα καιρικά φαινόμενα.
Ακόμα, αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η κάλυψη των φυσικών φαινομένων δεν καλύπτει μηχανικές βλάβες που έχουν σαν αιτία τον παγετό ή ζημιές από πτώση ή μεταφορά μη σταθερά δεμένων αντικειμένων, για παράδειγμα να πέσει μία γλάστρα από ένα μπαλκόνι.
Τέλος, σε περίπτωση που το ασφαλιστήριο μας δεν περιλαμβάνει την κάλυψη των καιρικών φαινομένων και πέσει δέντρο πάνω στο αυτοκίνητό μας, μπορεί να ασκηθεί αγωγή κατά του δήμου ή της περιφέρειας, ζητώντας αποζημίωση για τυχόν υλικές ζημιές, διαφυγόντα κέρδη ή και για ηθική βλάβη. Η διαδικασία γίνεται μέσω του Πρωτοδικείου της οικείας Περιφέρειας.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον Νόμο, “Είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων, η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων. Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.”