Ηράκλειο: Επιφυλακτικός ο Α. Τσελέντης για τη μετατόπιση και την παύση της σεισμικής δραστηριότητας

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, σε ανάρτησή του καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μετατόπιση της ακολουθίας προς τα βορειότερα στην περιοχή Γουρνών και Αλικαρνασσού. Η ακολουθία αυτή διήρκησε περίπου τέσσερις ημέρες και μετά σταμάτησε σχεδόν απότομα.

«Αυτό πρέπει να μας καθιστά λίγο επιφυλακτικούς γιατί μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μεσαίου μεγέθους σεισμός γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ ο οποίος όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις σε περιοχές του Ηρακλείου, το οποίο έχει αρκετές ευάλωτες οικοδομές, άσχημες γεωλογικές συνθήκες πολύ στενά δρομάκια και αρκετά αυθαίρετα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ, Τσελέντη αναφέρει:

«Η ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου έχει αρκετά ρήγματα όπως φαίνεται στο χάρτη αλλά ευτυχώς από ότι γνωρίζουμε έχουν σχετικά μικρές διαστάσεις δηλαδή μικρό σεισμικό δυναμικό και είναι ικανά να δώσουν (κατα πολύ μεγάλη πιθανότητα) το πολύ 4-4,5 Ρίχτερ.

Το Γεωδυναμικό έχει εγκαταστήσει από τον Ιανουάριο του 2021 επιπλέον έξι σεισμολογικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή επομένως έχει μια πολύ λεπτομερή εικόνα της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο.

Έχουμε καταγράψει χιλιάδες σεισμούς κυρίως στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου και έχουμε εντοπίσει το ρήγμα το οποίο ήταν υπεύθυνο για τον Καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία μετατόπιση της ακολουθίας προς τα βορειότερα στην περιοχή Γουρνών και Αλικαρνασσού (κύκλος στην παρακάτω εικόνα). Η ακολουθία αυτή διήρκησε περίπου τέσσερις ημέρες και μετά σταμάτησε σχεδόν απότομα.

Αυτό πρέπει να μας καθιστά λίγο επιφυλακτικούς γιατί μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μεσαίου μεγέθους σεισμός γύρω στα 4-4,5 Ρίχτερ ο οποίος όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις σε περιοχές του Ηρακλείου, το οποίο έχει αρκετές ευάλωτες οικοδομές, άσχημες γεωλογικές συνθήκες πολύ στενά δρομάκια και αρκετά αυθαίρετα.

Ευτυχώς τα δημόσια κτίρια έχουν ελεγχθεί και το ποιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν συμβεί κάποιος μεσαίου μεγέθους σεισμός.

Από την πρώτη στιγμή συστήσαμε στους κατοίκους να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας και αν διαμένουν σε πολύ παλιά σπίτια ας φροντίσουν να έχουν μία γνωμοδότηση από κάποιο μηχανικό.

Το τελευταίο καιρό παρατηρώ ότι σε κάποια ΜΜΕ (των οποίον η εξάρτηση από συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι γνωστή και στα οποία δεν είμαι αρεστός ως μη Yesman ειδικά μετά τις τοποθετήσεις μου για το αεροδρόμιο Καστελίου…) να εμφανίζονται διάφοροι δήθεν «ειδικοί», με πομπώδεις ΨΕΥΤΙΚΟΥΣ μη ελεγμένους από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ επιστημονικούς τίτλους, να σχολιάζουν την σεισμικότητα της περιοχής για το 1 λεπτό δημοσιότητας.

Ακούσαμε για Ρήγμα Γιούχτα, το φαντάστηκαν; Εκεί δίπλα έχουμε σεισμογράφο άλλωστε είναι και το σπίτι μου κοντά και το γνωρίζω πολύ καλά. Το λεγόμενο ράδιο αρβύλα από στόμα σε στόμα εξαπλώνεται αυτή η μπαρούφα…

Η επιστήμη της σεισμολογίας είναι μία επιστήμη η οποία βασίζεται σε δεδομένα από ενόργανες μετρήσεις και κάθε «φιλοσοφική» γνωμάτευση χρησιμοποιώντας αέρα κοπανιστό ως δεδομένα είναι επικίνδυνη. Με ποια δεδομένα αυτοί οι κύριοι με τους ψεύτικους τίτλους (γνωρίζω πολύ καλά τι λέω) και με ύφος 1000 καρδιναλίων σχολιάζουν το τι μέλλει γενέσθαι;

Γι’ αυτό οι κάτοικοι πρέπει να ακούνε τους υπεύθυνους φορείς και όχι το ράδιο αρβύλα μερικών επιστημονικώς ανεπαρκών «ειδικών» των συστημικών ΜΜΕ».

Επί τάπητος η αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης 

Τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 25 Φεβρουαρίου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον ΟΑΣΠ την ΕΜΑΚ και την Πυροσβεστική πρόκειται να συμμετάσχει σε μία ημερίδα  όπου θα παραθέσει με λεπτομέρεια τις μελλοντικές ενέργειες του για την αντισεισμική θωράκιση της Κρήτης.

Εκεί θα παρουσιαστεί τι έχει ξεκινήσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο να υλοποιεί ώστε να καταστεί η Κρήτη ένα πρότυπο αντισεισμικής προστασίας.

Ηράκλειο: Επιφυλακτικός ο Α. Τσελέντης για τη μετατόπιση και την παύση της σεισμικής δραστηριότητας

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις