Τρία ελληνικά γλυκά στις κορυφαίες θέσεις παγκόσμιας λίστας με επιδόρπια τυριού – Ένα από την Κρήτη!

Από τη Σίφνο και τα Χανιά μέχρι την Κρήτη, τρεις παραδοσιακές συνταγές έλαμψαν παγκοσμίως

Τρεις παραδοσιακές γεύσεις της Ελλάδας βρέθηκαν ανάμεσα στα κορυφαία γλυκά με βάση το τυρί, σύμφωνα με διεθνή κατάταξη που αναδεικνύει την παγκόσμια γαστρονομική ποικιλία.
Η σφακιανόπιτα, ή αλλιώς μυζηθρόπιτα, κατέλαβε τη 10η θέση. Πρόκειται για το εμβληματικό γλυκό των Σφακίων, που δημιουργήθηκε από Κρητικούς βοσκούς. Η παρασκευή της στηρίζεται σε άζυμη ζύμη, ζυμωμένη με φρέσκια μυζήθρα ή τυρί τυρόγαλου, ελαιόλαδο, νερό, αλάτι και λίγο ρακή. Ανοίγεται σε πολύ λεπτό φύλλο, σχεδόν σαν κρέπα, και τηγανίζεται ώσπου να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα με χαρακτηριστικές κηλίδες.
Στην 4η θέση συναντάμε τη μελόπιτα της Σίφνου, που φτιάχνεται με φρέσκια μυζήθρα από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, αυγά και μέλι. Ψήνεται χωρίς βάση και συνήθως σερβίρεται πασπαλισμένη με κανέλα και επιπλέον μέλι, αποτελώντας γλυκό-σήμα κατατεθέν του νησιού.
Τα καλιτσούνια ή σκαλτσούνια της Κρήτης βρέθηκαν στη 15η θέση. Μικρές πιτούλες που μπορούν να είναι γλυκές ή αλμυρές, με γέμιση μυζήθρας, ενώ στις γλυκές εκδοχές αρωματίζονται με κανέλα και ξύσμα λεμονιού. Αν και παραδοσιακά συνδέονται με το Πάσχα, σήμερα παρασκευάζονται όλο τον χρόνο.
Η λίστα αναδεικνύει επίσης κορυφαία γλυκά από πολλές χώρες:
- Sernik (Πολωνία) – 1η θέση
- Kunāfah (Αίγυπτος)
- Rasmalai (Ινδία)
- Βάσκικο cheesecake (Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία)
- New York-style cheesecake (ΗΠΑ)
- Ιαπωνικό cheesecake (Ιαπωνία)
- Käsekuchen (Γερμανία)
- Míša řezy (Τσεχία)
- Kohupiimakreem (Εσθονία)
- Mel i Mató (Καταλονία, Ισπανία)
- Møsbrømlefse (Νορβηγία)
- Η παρουσία τριών ελληνικών γλυκών στη λίστα υπογραμμίζει τον πλούτο και τη μοναδικότητα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής παράδοσης, που καταφέρνει να ξεχωρίσει δίπλα σε διεθνώς φημισμένες δημιουργίες.

