Συνθετικό βούτυρο από αέρα και νερό: Η καινοτομία της Savor με στήριξη Μπιλ Γκέιτς που προκαλεί διχασμό

Το προϊόν δημιουργείται από βασικά χημικά στοιχεία και μιμείται το παραδοσιακό βούτυρο σε γεύση και υφή. Ενώ δοκιμάζεται ήδη σε εστιατόρια, οι αντιδράσεις στα social media φουντώνουν, με την κουβέντα να αγγίζει ζητήματα υγείας και ελευθερίας επιλογής.
Μια καινοτόμα – αλλά αμφιλεγόμενη – διατροφική πρόταση από την εταιρεία Savor στην Μπατάβια του Ιλινόις έχει βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης. Πρόκειται για συνθετικό βούτυρο που δημιουργείται αποκλειστικά από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο, χωρίς ζωικά ή γεωργικά προϊόντα, και υποστηρίζεται οικονομικά από τον ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για «πραγματικά λίπη» που δεν περιέχουν φοινικέλαιο, ορμόνες ή αντιβιοτικά, ενώ η γεύση και η υφή τους μιμούνται το παραδοσιακό βούτυρο.
Η Daily Mail αναφέρει ότι η Savor αξιοποιεί βιομηχανική μέθοδο μετατροπής του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα και του υδρογόνου από το νερό σε μόρια λίπους, τα οποία είναι πανομοιότυπα με αυτά του γαλακτοκομικού βουτύρου. Η συνταγή περιλαμβάνει λίπος, νερό, μικρή ποσότητα λεκιθίνης για γαλακτωματοποίηση, καθώς και φυσική γεύση και χρώμα. Το προϊόν ήδη δοκιμάζεται σε εστιατόρια και φούρνους, με εμπορική διάθεση να προγραμματίζεται για το 2025 και λιανικές πωλήσεις έως το 2027.
Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος Κάθλιν Αλεξάντερ εξηγεί ότι η διαδικασία στοχεύει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος: «Το αέριο που χρησιμοποιείτε τώρα για να μαγειρεύετε το φαγητό σας, εμείς προτείνουμε να το αξιοποιήσουμε για να φτιάξουμε το φαγητό σας από πριν», δηλώνει στο CBS News, προσθέτοντας πως η τεχνολογία μπορεί να «ταΐσει το είδος μας και να θεραπεύσει τον πλανήτη». Ο Μπιλ Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η ιδέα «ίσως ακούγεται περίεργη», αλλά θεωρεί τη δυνατότητα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου «τεράστια».
Ωστόσο, η παρουσίαση του προϊόντος έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Ο γνωστός σεφ Άντριου Γκρουέλ χαρακτήρισε την ιδέα «αηδιαστική», υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να αντικατασταθεί το φυσικό βούτυρο. Άλλοι επικριτές θεωρούν ότι η Savor χρησιμοποιεί τη βιωσιμότητα ως πρόσχημα για να αποκτήσει έλεγχο στην παραγωγή τροφίμων, προειδοποιώντας για πιθανούς περιορισμούς στην πρόσβαση. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι ανησυχίες για θέματα υγείας, με προειδοποιήσεις για κινδύνους όπως καρδιακά προβλήματα και παχυσαρκία.
Υπάρχουν όμως και υποστηρικτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εφόσον η παραγωγή είναι οικονομικά συμφέρουσα, θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πείνας σε φτωχές χώρες. Κάποιοι, ωστόσο, δηλώνουν πως δεν θα αντικαταστήσουν το παραδοσιακό βούτυρο στη διατροφή τους, αμφισβητώντας ότι η «κλωνοποιημένη» γεύση μπορεί να συγκριθεί με την αυθεντική.

