Η μεγαλύτερη γραβιέρα της Κρήτης έρχεται από τα Ζωνιανά – 1.300 κιλά σερβίρονται στο γλέντι

Μια γραβιέρα, ίσως η μεγαλύτερη στον κόσμο, παρασκευάστηκε στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού για τις ανάγκες της "Γιορτής Βοσκού και Τυριού", η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Αυγούστου, με ώρα έναρξης τις 5 το απόγευμα.
Το τυρί αγγίζει τα 1.300 κιλά και αποτελεί φόρο τιμής στην τοπική κτηνοτροφική παράδοση.
Για την παρασκευή της γραβιέρας οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πρόσφεραν περισσότερους από εννέα τόνους γάλα (9.075 κιλά). Η διάμετρος του «κεφαλιού» είναι 1,96 μ. ενώ το ύψος του ξεπερνάει τους 36 πόντους. Το τυρί θα παρουσιαστεί και θα ζυγιστεί στις 10 Αυγούστου στην τοπική γιορτή. Στη συνέχεια, θα προσφερθεί στους επισκέπτες μαζί με τοπικά εδέσματα που θα μαγειρέψουν οι ντόπιοι, με υλικά που θα προέρχονται από τη γη της ιστορικής επαρχίας του Μυλοποτάμου.
«Πριν από κάποια χρόνια καθόμασταν στο καφενείο με έναν συντοπίτη μας από την Αμερική και σκεφτόμασταν έναν τρόπο για να προβάλουμε την παράδοση του χωριού μας. Εκεί έγινε η πρόταση να φτιάξουμε ένα τυρί. Την πρώτη χρονιά ήταν 150 κιλά. Μετά το πήγαμε στα 300, μετά στα 500, μετά στα 1.054 κιλά. Φέτος, είναι η 12η γιορτή μας και παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο. Πιστεύω, όταν θα το ζυγίσουμε, θα φτάνει ή και θα ξεπερνάει τα 1.300 κιλά. Θα ζυγιστεί μπροστά στον κόσμο ώστε να δουν όλοι πόσα κιλά είναι. Στη συνέχεια, θα το κόψουμε και θα το μοιράσουμε. Μπορώ, εκ των προτέρων, να σας πω ότι είναι πιο νόστιμο και καλύτερο από ένα τυρί που ζυγίζει τρία κιλά», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζωνιανών και του Πολιτιστικού Συλλόγου, Κώστας Παρασύρης.
Η Γιορτή Βοσκού και Τυριού αναμένεται να αρχίσει στις 17.00 και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και να ενημερωθούν για την κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής, η οποία μετριέται με αιώνες. «Για να φτιάξουμε το τυρί χρειάστηκαν 3–4 ώρες. Δεν γίνεται κομμάτι κομμάτι.
Πρέπει να παρασκευαστεί μία φορά για να κολλήσει. Το γάλα μαζεύτηκε σε ένα καζάνι και το πρόσφεραν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής. Στηρίζουμε τον σύλλογό μας και θέλουμε να προβάλουμε, με έναν ωραίο τρόπο, το χωριό μας. Θα γίνει ένα όμορφο γλέντι και θα περάσουμε όλοι καλά. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες γιορτές στην Κρήτη», είπε ο τυροκόμος Μανώλης Παρασύρης, ο οποίος έφτιαξε την τεράστια γραβιέρα.
Το δικό τους «πετραδάκι» στην εορταστική ατμόσφαιρα θα προσθέσουν μουσικά σχήματα με Ζωνιανούς καλλιτέχνες ενώ οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και τα χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.
Πηγή: Καθημερινή

