Έτοιμοι οι Δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς»
Έτοιμοι οι Δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Έτοιμοι οι Δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» στη χώρα μας ξεκίνησε ήδη στα βόρεια με τα πρώτα χιόνια να έχουν ήδη πέσει στα βόρεια.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται να μπει στην κατάψυξη, καθώς η κακοκαιρία θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις ακόμη και στα νησιά του Αιγαίου.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου με ανακοίνωσή του ενημερώνει τους ιδιοκτήτες σκαφών ότι σήμερα αναμένονται Δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι 5 με 6 και βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους το απόγευμα τοπικά έως 7 μποφόρ.

Γι' αυτό:

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΡΟΣΔΕΣΗΣ ΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΤΟΥΣ.

• ΟΡΜΟΥΝΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ –ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΙΣΧΥΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ.

• ΡΥΜΟΥΛΚΑ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΑ – ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ.

• ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΧΝΗ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΤΟΛΩΝ-ΟΔΗΓΙΩΝ ΚΑΘ’ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

• ΤΕΛΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΙΘΕΜΕΝΑ ΠΛΩΤΑ ΚΑΙ ΧΕΡΣΑΙΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΤΥΧΟΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑ ΠΛΟΙΑ, ΜΙΚΡΑ ΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ.

Σε ετοιμότητα το προσωπικό του Δήμου Ηρακλείου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, με βάση το νεότερο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες μέρες, από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 θα βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Ανοιχτά από σήμερα το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που αναμένονται τις επόμενες μέρες, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα είναι ανοιχτό από σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης, ωστόσο, κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου. Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .

Ανοιχτή θα είναι από το Σάββατο και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, από τις οκτώ  το πρωί έως τις οκτώ το βράδυ, για όσους θέλουν να προστατευτούν από  το προβλεπόμενο ψύχος.

Κλείνουν οι ιρλανδικές διαβάσεις του Δήμου Φαιστού
Έτοιμοι οι Δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού ανακοινώνεται πως εξαιτίας της αυξημένης στάθμης των υδάτων που παρατηρείται στις διελεύσεις των Ιρλανδικών Διαβάσεων, οι Ιρλανδικές Διαβάσεις του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για λόγους ασφαλείας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και ως τουλάχιστον το πρωί του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου 2022.

Η αποκατάσταση της διέλευσης μέσω των Ιρλανδικών διαβάσεων θα πραγματοποιηθεί εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και δεν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.

Οι οδηγοί και δημότες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και να υπακούν στις υποδείξεις των αρχών.

Επί ποδός και ο Δήμος Κισσάμου

Ο Δήμος Κισσάμου παρακαλεί τους δημότες του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την χώρα στις επόμενες μέρες.
Ενδεικτικά, οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, ενώ αν πρόκειται να μετακινηθούν πεζοί, να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω πιθανής ολισθηρότητας.
Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Κισσάμου είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και σε άμεση συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες, ώστε πιθανά έκτακτα περιστατικά που προκύψουν να διαχειριστούν με ασφάλεια.
Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας στο τηλ. 698 505 2391.
Προειδοποιητικό σήμα στους κτηνοτρόφους και στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού στο Δήμο Πλατανιά
Ο Δήμος Πλατανιά, σύμφωνα με το με αρ. 189/20-1-2022 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το με αριθ. 2-2022/Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ που ισχύει από το Σάββατο 22-1-2022, προειδοποιεί:
  • Διαδοχικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με το όνομα "ΕΛΠΙΣ" ("ELPIS") θα επικρατήσουν και στο Δήμο Πλατανιά τις επόμενες ημέρες. Το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο (22/1/2022) και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα (24/1/2022).
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.
  • Από το Σάββατο 22/01/2022 αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας.
  • Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές

Ο Δήμος Πλατανιά καλεί όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τους κτηνοτρόφους για την προστασία των ζώων τους, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν ακραία προβλήματα.

Ο Δήμος Πλατανιά εφιστά την προσοχή και σε όλους τους δημότες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Θα πρέπει να αποφεύγονται άσκοπες διαδρομές για όσο διάστημα επικρατούν τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος Πλατανιά βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Έτοιμος ο Δήμος Οροπεδίου για την κακοκαιρία «Ελπίς» 

Έτοιμοι οι Δήμοι της Κρήτης για την κακοκαιρία «Ελπίς»

Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, έπειτα από έκτακτη ειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περί επικινδύνων καιρικών φαινομένων, ενημερώνει:

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 23 Ιανουαρίου 2022, αναμένονται έντονες, συνεχόμενες και πυκνές χιονοπτώσεις στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου με φαινόμενα παγετού και απαιτείται ανάλογη προετοιμασία από τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου έχει προβεί στην δημιουργία δικτύου προστασίας των οφελουμένων, ωστόσο απαιτείται ιδιαίτερη προετοιμασία και φροντίδα από τους οικείους των ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων για την προμήθεια βασικών αγαθών (τροφή, φάρμακα, νερό, επάρκεια θέρμανσης, ρουχισμού κλπ). Ιδιαίτερα συστήνεται στους συγγενείς ευπαθών ομάδων πληθυσμού να διασφαλίσουν τις ειδικές ανάγκες των οικείων τους και όπου απαιτείται να μεταφερθούν ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους.

Επισημαίνεται ότι, παρόλη την προετοιμασία του Δήμου είναι πιθανή λόγω εκδήλωσης σφοδρών φαινομένων, η διακοπή δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευσης, ηλεκτρισμού, τηλεόρασης, τηλεφωνίας).

Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια τροφών και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και πέραν των ημερών της εξέλιξης του φαινομένου.

Λόγω αναμενόμενων χαμηλών θερμοκρασιών είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθούν φαινόμενα ολικού παγετού.

Οι επισκέπτες της περιοχής θα πρέπει απαραιτήτως να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες (και εφόσον απαιτηθεί να τις χρησιμοποιήσουν) και ενημερώνουμε ότι ο εκχιονισμός του οδικού δικτύου κατά την εκδήλωση του φαινομένου γίνεται αποκλειστικά στον περιφερειακό δρόμο εντός του Οροπεδίου Λασιθίου και υποστηρικτικά στις δομές υγείας.

Έκτακτο δρομολόγιο δημοτικής συγκοινωνίας 
Ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου ενημερώνει τους πολίτες, ότι το λεωφορείο του Δήμου θα εκτελέσει εκτάκτως δρομολόγια (δωρεάν) και σήμερα Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να μετακινηθούν ώστε να προμηθευτούν τα απαραίτητα, ενόψει της επικείμενης πολυήμερης κακοκαιρίας.
Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα