Γ. Καραγιάννης: "Σε τρεις μήνες διαθέσαμε σχεδόν 41 εκατ. ευρώ στους σεισμόπληκτους της Κρήτης"
Στις άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές κινήσεις που έγιναν αμέσως μετά την εκδήλωση του καταστροφικού σεισμού στην Κρήτη αναφέρθηκε, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, εστιάζοντας στην κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης, καθώς και στη χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, ο υφυπουργός Υποδομών έκανε γνωστό ότι έως σήμερα, μέσα σε περίπου τρεις μήνες από τον σεισμό, το κράτος έχει διαθέσει μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr σχεδόν 41 εκατομμύρια ευρώ και αφορά 6.670 δικαιούχους. "Κάτι τέτοιο νομίζω πως δεν έχει ξαναγίνει, σε τόσο σύντομο χρόνο και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί στη κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά" υπογράμμισε ο κ. Καραγιάννης.
Σε ό, τι αφορά την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών ανέφερε ότι "έχουν ήδη χορηγηθεί 124 οικίσκοι και μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να υλοποιηθεί και νέα προμήθεια ακόμη 90 οικίσκων".
Αντίστοιχα, για τα σχολικά συγκροτήματα που επλήγησαν από τον σεισμό, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι "οι Κτιριακές Υποδομές έχουν διαθέσει σχεδόν 100 σχολικές αίθουσες, 69 εκ των οποίων έχουν ήδη τοποθετηθεί και άλλες 27 τοποθετούνται σταδιακά".
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών "επισκευάστηκαν ταχύτατα και σήμερα 4 σχολικά συγκροτήματα της περιοχής, που έχρηζαν μικρής κλίμακας επισκευές για να επαναλειτουργήσουν, έχουν ήδη παραδοθεί για χρήση στη σχολική κοινότητα".
Στη συνέχεια, ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε στη χορήγηση Δωρεάν Κρατικής Αρωγής για την ανακατασκευή ή επισκευή όλων των ιδιοκτησιών ξεκαθαρίζοντας ότι "κάναμε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καταργήσαμε τον περιορισμό που υπήρχε εδώ και δεκαετίες και τα 150τ.μ. αφορούν περισσότερες της μιας ιδιοκτησίας. Για τις λοιπές ιδιοκτησίες άνω των 150 τμ, προβλέφθηκε η χορήγηση άτοκου δανείου".
"Η πολιτεία ήταν δίπλα από την πρώτη στιγμή, άστεγος δεν υπήρξε κανείς. Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να μην μείνει κανείς έξω" σημείωσε.
Υπενθύμισε, ακόμα, ότι άμεσα τα συναρμόδια Υπουργεία προχώρησαν στην έκδοση ΚΥΑ "με την οποία προβλέφθηκε η χορήγηση εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 14, 8 ή 3 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, για κάθε μορφής κτηριακή εγκατάσταση, ως πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής".
Επιπλέον, ό, τι αφορά τις επιχειρήσεις, "για ζημιές που δεν αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, αλλά σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα κλπ., εντάσσονται και αυτά στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής και δικαιούνται αποζημίωση" τόνισε ο κ. Καραγιάννης.
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι "όσο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επιτυγχάνει τη μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, τόσο η δυνατότητα διεύρυνσης των κοινωνικών παροχών σε τέτοια φαινόμενα, θα μεγαλώνει αντίστοιχα. Ήμασταν και είμαστε στη πρώτη γραμμή, πάντα δίπλα στον πολίτη και νομίζω πως η Κρήτη και οι Κρητικοί έτυχαν της προσοχής που αξίζουν και τους πρέπει από τη κυβέρνησή μας".