ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Η «χρυσή» χωριάτικη σαλάτα: Στα ύψη η τιμή του πιο εμβληματικού πιάτου της ελληνικής κουζίνας

Η «χρυσή» χωριάτικη σαλάτα: Στα ύψη η τιμή του πιο εμβληματικού πιάτου της ελληνικής κουζίνας

Η παραδοσιακή σαλάτα που συνοδεύει το ελληνικό τραπέζι κοστίζει πλέον όσο κυρίως πιάτο, με τις ανατιμήσεις σε φέτα και ελαιόλαδο να εκτοξεύουν την τιμή της ακόμα και πάνω από τα 10 ευρώ

Η παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, φαίνεται να μετατρέπεται σε ακριβή επιλογή για καταναλωτές και τουρίστες, εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών.

Παρότι πρόκειται για ένα απλό και λαϊκό έδεσμα, με υλικά ευρέως διαθέσιμα – ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, φέτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιά – η τιμή της σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες έχει σημειώσει αισθητή άνοδο, προκαλώντας δυσάρεστες εκπλήξεις στους πελάτες. Σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου, βασικοί λόγοι αυτής της αύξησης είναι η άνοδος του κόστους παραγωγής, οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και η εξάρτηση από εισαγόμενα προϊόντα.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η αύξηση στην τιμή της φέτας, αλλά και του ελαιολάδου, με το τελευταίο να αποτελεί βασικό συστατικό της σαλάτας. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε εισαγόμενα προϊόντα, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνο την τιμή αλλά και την ποιότητα.

Παρά τις ανατιμήσεις, η χωριάτικη εξακολουθεί να καταγράφει υψηλή ζήτηση. Τουρίστες τη ζητούν καθημερινά ως αυθεντική εμπειρία γεύσης, ενώ οι Έλληνες καταναλωτές συνεχίζουν να την προτιμούν για την απλότητα και τη φρεσκάδα της. Για πολλούς, η παρουσία της στο τραπέζι είναι σχεδόν αυτονόητη, ανεξαρτήτως κόστους.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις