Σχέδιο-ανάσα για το νερό: Συγχωνεύονται 700 εταιρείες ύδρευσης – Στο τραπέζι νέο ταμείο για φράγματα και αφαλάτωση

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα προχωρά σε ριζικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπίσει τη λειψυδρία, με επέκταση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και τη δημιουργία νέας εθνικής εταιρείας για την υπόλοιπη χώρα
Απέναντι σε ένα από τα πιο οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα των τελευταίων δεκαετιών, η ελληνική κυβέρνηση καταρτίζει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως αποκαλύπτει το διεθνές μέσο, βασικός άξονας του σχεδιασμού είναι η συγχώνευση εκατοντάδων μικρών δημοτικών εταιρειών ύδρευσης σε τρεις ισχυρούς φορείς διαχείρισης. Το μέτρο αυτό, που στόχο έχει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και του ελέγχου στην κατανομή υδάτινων πόρων, κρίνεται αναγκαίο, καθώς τα φράγματα που υδροδοτούν την Αθήνα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα – τα χαμηλότερα των τελευταίων 30 ετών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πάνω από 700 εταιρείες ύδρευσης, οι περισσότερες υπό τον έλεγχο δημοτικών αρχών, θα ενσωματωθούν σε τρεις βασικούς πυλώνες:
-
Την ΕΥΔΑΠ, που θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της πέρα από την Αττική,
-
Την ΕΥΑΘ, η οποία καλύπτει ήδη τη Θεσσαλονίκη,
-
Και έναν νέο εθνικό φορέα, που θα διαχειρίζεται τις υδατικές ανάγκες της υπόλοιπης χώρας.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται η ίδρυση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης έργων υποδομής. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέα φράγματα, μονάδες αφαλάτωσης και επενδύσεις σε τεχνολογίες εξοικονόμησης νερού, με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δικτύου ύδρευσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υδροδότησης. Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, η Αττική και η Κρήτη σχεδιάζεται να χαρακτηριστούν ως “ζώνες υδατικού ελλείμματος”, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης κρίσιμων έργων.
Το Bloomberg σημειώνει πως η χώρα αντιμετωπίζει έντονο κύμα καύσωνα, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 43 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα αποθέματα νερού για περίπου 4,4 εκατομμύρια κατοίκους στην Αττική έχουν υποχωρήσει για τρίτη συνεχή χρονιά, κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της μειωμένης βροχόπτωσης.

