ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Καλοκαιρινός για Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι απόδοση δικαιοσύνης, όχι χάρη»

Καλοκαιρινός για Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου: «Αυτό που γίνεται σήμερα είναι απόδοση δικαιοσύνης, όχι χάρη»

Ο δήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε τη ρύθμιση για το χρέος της ΔΕΠΑΝΑΛ ως θεσμικά τεκμηριωμένη, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί χαριστική παρέμβαση, αλλά πράξη ορθής διαχείρισης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

Σε μια δήλωση με ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός γνωστοποίησε την επικείμενη ρύθμιση του πολυσυζητημένου χρέους που προέκυψε από την απένταξη του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτισμός». Η ρύθμιση δίνει τέλος σε μια οικονομική εκκρεμότητα που επί σειρά ετών απειλούσε τη λειτουργία της ΔΕΠΑΝΑΛ και συνολικά τη σταθερότητα του Δήμου.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, διαγράφονται τόκοι και προσαυξήσεις, καθώς και τα 4/5 του συνολικού ποσού των 11,8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε καταλογιστεί στον Δήμο μετά την ακύρωση της χρηματοδότησης το 2014. Το υπόλοιπο 1/5 θα αποπληρωθεί σε βάθος έξι ετών, χωρίς να θίγεται η λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου ή να θίγονται οι εργαζόμενοι.

Η οικονομική διαδρομή του έργου

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, με συνολικό κόστος άνω των 51 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα πολιτιστικής υποδομής της Κρήτης. Από αυτά, περίπου 36 εκατομμύρια προήλθαν από τοπικούς πόρους – με το Ίδρυμα Καλοκαιρινού να συνεισφέρει 3 εκατομμύρια και τον Δήμο Ηρακλείου πάνω από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε μέσω του Προγράμματος «Πολιτισμός», το οποίο απεντάχθηκε το 2014, προκαλώντας την καταλογιστική διαδικασία. Οι δικαστικές προσφυγές του Δήμου σε επόμενα χρόνια (2020 και 2022) δεν είχαν θετική έκβαση, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η επιστροφή του ποσού.

Η απειλή κατάρρευσης και η λύση

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, η απαίτηση για επιστροφή του ποσού θα οδηγούσε σε διάλυση της ΔΕΠΑΝΑΛ, απώλεια 151 θέσεων εργασίας και ουσιαστική κατάρρευση του Πολιτιστικού Κέντρου. Στη δήλωσή του, ανέφερε ότι η λύση που συμφωνήθηκε αποτελεί απόδοση δικαιοσύνης και όχι χαριστική παρέμβαση, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες που συνέβαλαν στην τελική ρύθμιση.

Μεταξύ αυτών αναφέρθηκαν οι:

  • Θεόδωρος Λιβάνιος (Υπουργός Εσωτερικών)

  • Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών)

  • Νίκος Παπαθανάσης (Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας)

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι το θέμα θα έρθει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται να εγκρίνει τη μεταβίβαση της υποχρέωσης από τη ΔΕΠΑΝΑΛ στον Δήμο, ώστε να προχωρήσει η εκτέλεση της ρύθμισης με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ένα σπριντ 40 ημερών» με θετικό αποτέλεσμα

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Καλοκαιρινός επεσήμανε ότι η διαδικασία υπήρξε σύντομη αλλά εντατική και αποτελεσματική, χαρακτηρίζοντάς την «ένα σπριντ λιγότερο από 40 ημέρες», με επίκεντρο τη διάσωση του Πολιτιστικού Κέντρου και την οικονομική σταθερότητα του Δήμου Ηρακλείου.

Αναλυτικά όσα ανέφερε: «Συζητάμε για το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου. Συζητάμε για κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Συζητάμε για ένα έργο υπερτοπικής εμβέλειας με πολύ σημαντική καλλιτεχνική παραγωγή, ένα έργο για τα νιάτα μας, για όλους τους ανθρώπους μας και για πολλούς περισσότερους. Ένα έργο το οποίο αποτέλεσε έμπνευση των αρχών της Μεταπολίτευσης και έφτασε να καταστεί πλήρως λειτουργικό εδώ και περισσότερα από 7 χρόνια μέσα από μια πολύ μακρά διαδρομή.

Μιλάμε επίσης για ένα έργο το οποίο στοίχησε περισσότερο από 51 εκατομμύρια ευρώ μέχρι να καταστεί όπως είναι και σήμερα εδώ και αρκετά χρόνια ωστόσο, πλήρως λειτουργικό χωρίς καμία οικονομική εκκρεμότητα από την κατασκευαστική του διαδικασία. Από αυτά τα περισσότερα από 51 εκατομμύρια ευρώ τα σχεδόν 36 εκατομμύρια προήλθαν από τοπικούς πόρους. Το Ίδρυμα Καλοκαιρινού διέθεσε 3 εκατομμύρια, ο Δήμος Ηρακλείου από ίδιους πόρους διέθεσε περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ. Μάτωσε ο τόπος οικονομικά για να δημιουργηθεί αυτό το κόσμημα, αυτό το στολίδι, με αυτό το δυναμικό το οποίο βεβαίως πρέπει να αναπτύξουμε και ακόμα περισσότερο.  

Σε αυτή τη συνολική δαπάνη προστέθηκαν οι πόροι από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» και είναι αυτό το επίδικο των σχεδόν 12 εκατομμυρίων. 11.814.587,43 λεπτών. Αυτό είναι το επίδικο. Με την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου το 2014 και στη συνέχεια με τη δημοσιονομική διόρθωση που ακολούθησε το 2015 από την τότε κυβέρνηση, καταλογίστηκε αυτό το ποσό και την ίδια ώρα σχεδόν ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό η οποία διαδοχικά το 2020 και το 2022 όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια πριν από λίγο καιρό δεν ευοδώθηκε.

Συζητάμε ακριβώς για αυτή τη δαπάνη που η αφετηρία της βρισκόταν σε ευρωπαϊκούς πόρους όμως το ποσό αυτό πληρώθηκε από εθνικούς πόρους, από πόρους δηλαδή της κεντρικής κυβέρνησης. Και τί μας ζητήθηκε μετά την ατυχή κατάληξη της υπόθεσης; Μας ζητήθηκε να επιστρέψουμε τα χρήματα αυτά στην κυβέρνηση από την οποία προήλθαν. Στην πραγματικότητα να δημιουργηθεί ένα έκτακτο έσοδο για την κυβέρνηση, πώς; Διαλύοντας τη ΔΕΠΑΝΑΛ, διαλύοντας το Πολιτιστικό Κέντρο, κλονίζοντας σε τεράστιο κρίσιμο μέγεθος το Δήμο Ηρακλείου, αφήνοντας στο δρόμο 151 εργαζόμενους, οδηγώντας σε κατάρρευση ένα μεγάλο μέρος του συστήματος το οποίο με πολύ κόπο έχει οικοδομηθεί. 

Θα ήταν δίκαιο; Αυτό το ερώτημα έθεσα στους κυβερνητικούς συνομιλητές μου. Θα ήταν δίκαιο να συμβεί; Και βεβαίως αυτή η συζήτηση έγινε σε απόλυτα στοιχειοθετημένη βάση. Και επειδή όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό και όλοι διαθέτουν και τον κοινό νου, και τη λογική και την ευθυκρισία όπως αποδεικνύεται, συγκλίναμε και καταλήξαμε σε αυτή τη ρύθμιση η οποία έρχεται τώρα και η οποία απελευθερώνει τη ΔΕΠΑΝΑΛ και διαγράφει τις προσαυξήσεις και τους τόκους και τα 4/5 του αρχικού ποσού.

Και επιβάλλει να δοθεί σε βάθος μιας εξαετίας το υπολειπόμενο 1/5 με τα δεδομένα τα οποία έχουμε σήμερα και εν αναμονή και νομοτεχνικών βελτιώσεων τις οποίες ενδεχομένως θα δούμε. 

Αυτό το οποίο γίνεται σήμερα είναι απόδοση δικαιοσύνης. Δεν είναι χάρη, δεν είναι κάτι το οποίο επετεύχθη έξω από τη ορθή διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και στον ορίζοντα της κοινής ωφέλειας. Νομίζω ότι για αυτό μπορούμε όλοι να εκφράσουμε μια ικανοποίηση και να ατενίζουμε το μέλλον με μια πιο καθαρή και μια πιο αισιόδοξη ματιά. 

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνομιλητές μας στην κυβέρνηση που μας άκουσαν, που έσκυψαν πάνω στο πρόβλημα, που έδειξαν την κατανόηση και το αίσθημα δικαίου το οποίο οδήγησε στη ρύθμιση αυτή. Και ιδιαίτερα τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο αλλά επίσης και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση και άλλους τους οποίους θα αναφέρω όταν η συζήτηση έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι η ρύθμιση προβλέπει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για την αναδοχή του χρέους από την ΔΕΠΑΝΑΛ προς τον Δήμο. Δηλαδή ο Δήμος αναδέχεται το χρέος της ΔΕΠΑΝΑΛ, το ποσό αυτό δίδεται την ίδια στιγμή από το Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο έχουν εισρεύσει οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αυτό τον τρόπο, προκαλείται η ρύθμιση.

Και όταν έρθει η στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ευχαριστήσω και τους συνεργάτες μου στο Δήμο με τους οποίους πορευθήκαμε σε αυτό το διάστημα που σύντομο ήταν και το είχα πει ότι αυτό δεν θα είναι μια μακρά διαδικασία, θα είναι ένα σπριντ. Ήταν ένα σπριντ που κράτησε λιγότερο από σαράντα ημέρες αλλά πολύ έντονες ημέρες με πολύ προσήλωση στο στόχο ο οποίος επιτυγχάνεται αυτή τη στιγμή και συνεπώς όταν το θέμα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και αρκετά περισσότερα.».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις