Νοσοκομείο Ρεθύμνου: Σοβαρές καταγγελίες για εξάντληση ιατρών – «Πάνω από 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα»

Στο «κόκκινο» η Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ρεθύμνου – Καταγγελίες για εξουθένωση και υποβάθμιση
Εκτενή περιοδεία στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν την Πέμπτη εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών, με επικεφαλής τον Μανώλη Βαρδαβάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ, και τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ.
Στην επίσκεψη συμμετείχε και η Πέλα Νεονάκη, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και προσωπικό του νοσοκομείου, με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής.
Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν, η κατάσταση κρίνεται οριακή:
-
Η Χειρουργική Κλινική λειτουργεί με μόλις 3 ειδικευμένους χειρουργούς, ενώ το νοσοκομείο καλείται να καλύψει καθημερινές εφημερίες για πληθυσμό άνω των 85.000 κατοίκων, αριθμός που διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουριστικής κίνησης και αυξημένων τροχαίων.
-
Οι χειρουργοί καλύπτουν και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), χωρίς το απαραίτητο ιατρικό δυναμικό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υπερκόπωση, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και παραβίαση του νόμου για τις ώρες εργασίας.
Η 7η ΥΠΕ Κρήτης φέρεται να απαντά στις ελλείψεις με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών, μέτρο που δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αναγκαία παρουσία ειδικευμένων χειρουργών και χαρακτηρίζεται από τους εργαζομένους ως πρόχειρη λύση ανάγκης.
Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ υπογράμμισαν ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των σωματείων, δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα ενίσχυσης. Αντιθέτως, η διοίκηση προχωρά σε “εντέλλεσθε” προς τους υπάρχοντες γιατρούς, επιτείνοντας την εργασιακή πίεση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Όπως αναφέρουν: «Μεταξύ των πολλαπλών ελλείψεων, θεωρούμε ότι η τραγική υποστελέχωση της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου, η οποία καλείται να λειτουργήσει με μόνο 3 ειδικευμένους χειρουργούς, αναδεικνύει ξεκάθαρα την επικίνδυνη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας σε βάρος των πραγματικών αναγκών του τόπου.
Σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει καθημερινά και εξυπηρετεί 85.000 πληθυσμό, ο οποίος διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω τουρισμού, με αύξηση και των τροχαίων ατυχημάτων, η χειρουργική κλινική καλείται να καλύψει και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με τους μισούς από τους προβλεπόμενους γιατρούς.
Αυτό έχει οδηγήσει σε εξουθένωση του προσωπικού, υπερεφημέρευση των γιατρών χωρίς ρεπό και άδειες, κατάφορη δηλαδή καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και υπέρβαση όχι απλά των 60 ωρών εργασίας ανά εβδομάδα βάσει του νόμου, αλλά και κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής. Η 7η ΥΠΕ επιχειρεί να μπαλώσει την κατάσταση με μετακινήσεις αγροτικών (!) γιατρών που προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το χειρουργικό ΤΕΠ χωρίς την επίβλεψη ειδικευμένων, ως λύση «έκτακτης ανάγκης».
Η κατάσταση όμως στη χειρουργική κλινική δεν προέκυψε τώρα και, ενώ το πρόβλημα έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τα σωματεία του νομού , η 7η ΥΠΕ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ουσιαστικής ενίσχυσης, αντιθέτως απαντά με «εντέλλεσθε» στους υπάρχοντες γιατρούς αυξάνοντας περαιτέρω την εντατικοποίηση της εργασίας τους.
Απαιτούμε
Να καλυφθούν άμεσα όλες οι οργανικές θέσεις με μόνιμους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με αυξημένα κίνητρα για τις άγονες περιοχές.
Να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας με μόνιμο προσωπικό.
Όχι στις εμβαλωματικές λύσεις που φθείρουν σωματικά και ψυχικά τους γιατρούς και υποβαθμίζουν δραματικά την ποιότητα περίθαλψης».

