Σαν σήμερα: 20 χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μακαρίου – Ποιοτικό και πολυσχιδές έργο στη Μεσαρά

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου 2005, ενθρονίστηκε στις Μοίρες ο Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας – Δύο δεκαετίες πλούσιας προσφοράς στην Εκκλησία και στην κοινωνία της Κρήτης.
"Σαν σήμερα", πριν από 20 χρόνια, στις 20 Ιουλίου του 2005, ημέρα Τετάρτη, Ενθρονίσθηκε, στις Μοίρες, ο Μητροπολίτης Γορτύνης & Αρκαδίας Μακάριος, μετά την ομόφωνη εκλογή του στις 26 Μαΐου του ίδιου χρόνου, από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.
Τα 20 χρόνια της παρουσίας του στη Μεσαρά κρίνονται ιδιαίτερα γόνιμα, με πλούσιο έργο, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
-
Πολιτιστικό Κέντρο Μητροπόλεως, με πλήθος εκδηλώσεων και κοινωνικών δράσεων,
-
Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, με κρατική αναγνώριση διπλώματος,
-
Νέα Γραφεία Μητροπόλεως και Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης στις Μοίρες,
-
Αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι,
-
Δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού "Εύδιος Λιμήν" (101.9 FM),
-
Έκδοση του περιοδικού «Εν Εσόπτρω»,
-
Τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών σε ιστορικούς ναούς και μονές,
-
Διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου Γόρτυνας και ανέγερση Μνημείου προς τιμήν των Αποστόλων Παύλου & Τίτου, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας.
Στον Ενθρονιστήριο Λόγο του, στις 20 Ιουλίου του 2005, ο Μητροπολίτης Μακάριος ανέφερε μεταξύ άλλων:
-
"Ο άνεμος που φύσηξε εδώ στα νότια της Μεγαλονήσου πριν 2000 χρόνια περίπου, έφερε ένα αλεξανδρινό πλοίο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης. Το σκάφος αυτό μετέφερε δέσμιο τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, αναφερόμενο σαφώς στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Από τότε αυτή η περιοχή έγινε η Αποστολική αποβάθρα της Κρήτης και η αρχή του έργου του ευαγγελισμού ολοκλήρου του τόπου μας. Απ’ εδώ, άρχισε να σπείρεται στο έφορο έδαφος της Μεσαράς ο λόγος του Θεού…"
-
"Ποτέ δεν ξεχνώ ότι η πηγή απ' την οποία έλαβε ο καλός μου Πατέρας τα αναγκαία για να σπουδάσω, ήταν η Μεσαρά. Είμαι το παιδί μιας αγροτικής οικογένειας που επί σειρά ετών έπαιρνε μαζί του ο Πατέρας του για να τον βοηθήσει στη διανομή του οίνου [από τις Δαφνές] στα χωριά και τις Πόλεις του τόπου τούτου. Έρχομαι με τη χάρη του Θεού για να ανταποδώσω, έρχομαι τώρα να ποτίσω όσο μπορώ τον τόπο τούτο με τον “οίνο της κατανύξεως” κατά το ψαλτήριο της Εκκλησίας. Είναι μια επιστροφή…"
-
"Η Μεσαρά είναι φιλότιμη, είναι φιλόξενη, είναι τόπος απλών και παραδοσιακών ανθρώπων. Επιθυμώ να υπηρετήσω με τις ταπεινές μου δυνάμεις, τον ιδιαίτερα τιμημένο τόπο αυτό…"
πηγή: Δια-SOS-τε τη Μεσαρά

