ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Η Υποψήφια Διδάκτωρ κα Ελένη Σταματοπούλου PhDc (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, MSc Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Λειτουργός Δημόσιας Υγείας, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, RN Γ.Ν.Α. ΚΑΤ, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας, Member PCRS-UK, είχε μία ενεργητική παρουσία καθώς συμμετείχε δυναμικά με μεγάλη επιτυχία στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο με ενδιαφέρουσες επιστημονικές εργασίες, οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με τη Διδάκτορα κα Αθανασία Σταματοπούλου, PhD (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Οικονομολόγος, MSc International Human Resource Management, MSc Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑ.Δ.Α. & Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εκπαιδευτικός, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής), με Καταρτιζόμενους και Καθηγητές του ΣΑΕΚ Κερατσινίου καθώς και με ομάδα Καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου αναδείχθηκαν οι παρακάτω επίκαιρες επιστημονικές εργασίες:

Α) Πρώτες Βοήθειες στις Περιπτώσεις Κατανάλωσης Ναρκωτικών και Αλκοόλ.

Συμμετείχαν η κα Ε. Σταματοπούλου, η Σ. Στασινοπούλου (Φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ΕΚΠΑ & ΣΑΕΚ Κερατσινίου, Πανευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια στο Σούμο (Sumo), Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο Ταεκβοντό), η κα Α. Σταματοπούλου, οι Φοιτητές της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης/ΣΑΕΚ Κερατσινίου (Μ. Ρουνάκης, Δ. Κουλακάρης, Ι. Χαζάλ), ο κ. Π. Σκλαβούνος MD, PhD (Επιμελητής Α’ Γενικής Ιατρικής Κέντρου Υγείας Βάρης, Εκπαιδευτής ΣΑΕΚ Κερατσινίου) και ο Δ. Χανιώτης MD, PhD, FESC (Πρόεδρος, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το αλκοόλ επηρεάζει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ) και προκαλεί συμπτώματα όπως: ευφορία, αλλαγή συμπεριφοράς, έλλειψη συντονισμού, μειωμένη κρίση και ατυχήματα κατά την οδήγηση. Οι Πρώτες Βοήθειες σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ με συμπτώματα αλκοολικής δηλητηρίασης όπως ναυτία, έμετος, βραδυκαρδία, σοβαρή υπνηλία, απώλεια συνείδησης, υποθερμία ή υπερθερμία είναι η παρακολούθηση της αναπνοής και του καρδιακού ρυθμού, η τοποθέτηση του θύματος σε θέση ανάνηψης, η άμεση ιατρική βοήθεια και η κλήση του ΕΚΑΒ καθώς και η αποφυγή κατανάλωσης νερού.

Όσον αφορά τα ναρκωτικά, τα κατασταλτικά (π.χ. ηρωίνη, κωδεΐνη, βαρβιτουρικά) επηρεάζουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και προκαλούν ηρεμία, καταστολή και αναλγησία. Οι πρώτες βοήθειες απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια, εφαρμογή Naloxone και, αν χρειαστεί, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (CPR).

Τα διεγερτικά ναρκωτικά (π.χ. κοκαΐνη, αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες) προκαλούν διέγερση του ΚΝΣ. Οι πρώτες βοήθειες απαιτούν εξασφάλιση ηρεμίας, παρακολούθηση καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, αποφυγή χρήσης ψυχοδιεγερτικών ουσιών και άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο.

Τα παρανοϊκά και ψυχεδελικά ναρκωτικά (π.χ. LSD, ψυχεδελικά μανιτάρια, MDMA/Έκσταση) προκαλούν παρανοϊκές ή καταστάσεις ψευδαίσθησης και διαταραχή της αντίληψης. Οι πρώτες βοήθειες απαιτούν εξασφάλιση ηρεμίας του ατόμου, έλεγχο της αναπνοής και άμεση ιατρική βοήθεια.

Ο συντονισμός για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα των ναρκωτικών περί εξαρτησιογόνων ουσιών προβλέπεται στον Ν. 4139/2013. Ανώτερο συντονιστικό όργανο αποτελεί η Διυπουργική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά, στην οποία προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι η έγκριση, παρακολούθηση και αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά.

Συμπέρασμα:

Οι επιπτώσεις ναρκωτικών και αλκοόλ προκαλούν συμπτώματα που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση ανάλογα με το περιστατικό. Η άμεση εκτίμηση στα άτομα που καταναλώνουν ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Ακολούθως ένα μείζον θέμα Κοινωνικής Πολιτικής και ταυτόχρονα Δημόσιας Υγείας το οποίο αναδείχθηκε ήταν: 

Β) Το Άσθμα, η Φτώχεια και Κοινωνικοοικονομικές Ανισότητες
Συμμετείχαν η κα Ε. Σταματοπούλου, Α. Σταματοπούλου, Ε. Παπαγεωργίου, Δ. Γιαννακόπουλος, Φ. Χανιώτης, Δ. Χανιώτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τις τελευταίες δεκαετίες, παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο επιπολασμός του άσθματος και των συμπτωμάτων, ανάλογα με το Εθνικό Εισόδημα. Πρόσφατες διεθνείς συγκρίσεις υγείας αναφέρουν ότι τα στοιχεία θνησιμότητας για το άσθμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ είναι τρεις φορές υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και οι τέσσερις χώρες έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα κοινωνικής ανισότητας. Ο δείκτης εισοδηματικής ανισότητας, συντελεστής GINI, είναι ο πιο ευρέως αποδεκτός δείκτης για τη μέτρηση της ανισότητας, καθώς συσχετίστηκε σημαντικά με τη θνησιμότητα από άσθμα για τις ηλικιακές ομάδες 5–14 ετών (r=0,423, p=0,028) και 15–49 ετών (r=0,432, p=0,024).

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Υγείας, ο αυτοαναφερόμενος συριγμός, το Εθνικό Εισόδημα και η διάγνωση άσθματος αναφέρθηκαν και σε ομάδες με υψηλό Εθνικό Εισόδημα, οι οποίες εμφάνισαν υψηλότερο επιπολασμό: συμπτώματα συριγμού το 11,7% και με άσθμα το 9,3%. Ο επιπολασμός ήταν χαμηλότερος στη μεσαία εθνική εισοδηματική ομάδα, με συμπτώματα συριγμού 6,7% και διάγνωση άσθματος 4,5%. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλότερη συχνότητα και σοβαρότητα συμπτωμάτων άσθματος μεταξύ των φτωχών.

Μελέτη για τους κοινωνικοοικονομικούς και περιβαλλοντικούς καθοριστικούς παράγοντες άσθματος σε εφήβους στην αστική Λατινική Αμερική αναφέρει ότι ο επιπολασμός του άσθματος συσχετίστηκε θετικά με τον δείκτη Gini, την παροχή νερού, το ποσοστό ανθρωποκτονιών και αντιστρόφως συσχετίστηκε με τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, τον συνωστισμό και την επαρκή υγιεινή.

Συμπέρασμα: Οι κοινωνικές ανισότητες είναι μια πρόκληση και μπορούν να προσεγγιστούν από πολλές διαφορετικές διαστάσεις. Σε εθνικό επίπεδο τα υψηλά επίπεδα οικονομικής ανισότητας συνδέονται με το άσθμα. Απαιτείται συνεχής παγκόσμια επιτήρηση σε σχέση με την πρόληψη και τις πολιτικές υγείας για την αυτοδιαχείριση του άσθματος.

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Γ) Η Ποιότητα Ζωής και Κοινωνικοοικονομικές Ανισότητες στους Νέους Ενήλικες
Συμμετείχαν η κα Α. Σταματοπούλου, η κα Ε. Σταματοπούλου, ο κ. Φ. Χανιώτης, η κα Ε. Παπαγεωργίου, ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος, και ο Δ. Χανιώτης.
Σύμφωνα με έκθεση, το 25,3% των νέων στην ΕΕ αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση με το 72% των νέων να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Σε άλλη μελέτη, το 56% νεαρών ενηλίκων 18-25 ετών αναφέρει ότι οι οικονομικές ανησυχίες επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική τους υγεία, ενώ το 43% ανέφερε ότι και τα προβλήματα της οικογένειάς τους βλάπτουν επίσης την ψυχική τους υγεία. Η οικονομική ανησυχία των νέων έχει συσχετιστεί με χειρότερα αποτελέσματα υγείας όσον αφορά την ποιότητα ζωής τους.

Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι περιορίζουν ευκαιρίες για ανάπτυξη ή απόκτηση άλλων πόρων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής. Για παράδειγμα, η περιορισμένη πρόσβαση σε υγιεινή διατροφή και η υψηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών αποτελούν σημαντική αιτία της παγκόσμιας επιβάρυνσης των ασθενειών.

Το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο των γονέων μπορεί να είναι σημαντική αιτία για ανισότητες υγείας, με σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των νέων, σε συνδυασμό με συμπεριφορικούς παράγοντες (π.χ. χρήση ουσιών, αλκοόλ, κάπνισμα). Τα άτομα που βιώνουν παιδική φτώχεια είναι πιο πιθανό να βιώσουν φτώχεια και στην ενήλικη ζωή τους. Όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που ζει ένα παιδί σε συνθήκες φτώχειας, τόσο αυξημένο είναι το επίπεδο κορτιζόλης του παιδιού κατά τη διάρκεια της νύχτας και τόσο απορυθμισμένη είναι η καρδιαγγειακή απόκριση σε οξείς στρεσογόνους παράγοντες.

Συμπερασματικά, όταν οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες εμφανίζονται ή επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσης, τότε εμφανίζονται προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας στους νέους ενήλικες. Το γεγονός αυτό έχει σημαντική επίπτωση στον τομέα της υγείας, καθότι η επένδυση στους νέους ενήλικες πρέπει να είναι εδραιωμένη σε σωστές βάσεις και οι όποιες παρεμβάσεις να ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Εν κατακλείδι παρουσιάστηκε:  

Δ) Η Απεικονιστική Διερεύνηση Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Συστήματος σε Ασθενείς με Άσθμα
Με συμμετέχοντες την κα Ε. Σταματοπούλου, τον κ. Ι. Θεοδωράκη, την κα Α. Σταματοπούλου, την κα Ε. Παπαγεωργίου, τον κ. Φ. Χανιώτη και τον κ. Δ. Χανιώτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η γρίπη, η ασθένεια του κοροναϊού 2019 (COVID-19) και ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός), μπορεί να είναι πιο σοβαρές για άτομα με άσθμα, επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε πνευμονία και κρίσεις άσθματος. Το άσθμα μπορεί να κάνει τη διαχείριση των αναπνευστικών λοιμώξεων και ασθενειών πιο περίπλοκη. Η απεικόνιση διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανίχνευση και τον χειρισμό των ασθενών με πνευμονία. Η απλή οπισθοπρόσθια ακτινογραφία θώρακα είναι απαραίτητη για την αρχική εκτίμηση κάθε ασθενούς.

Η απεικονιστική διερεύνηση πρέπει πάντοτε να ξεκινά με απλές ακτινογραφίες. Όταν αυτές δεν επιτρέπουν την εξαγωγή πορίσματος, η CT Θώρακος είναι υποχρεωτική. Ο συνδυασμός της αναγνώρισης διαφόρων μορφολογικών χαρακτήρων σε συνδυασμό με τα κλινικά ευρήματα του ασθενούς αποτελούν την καλύτερη προσέγγιση για τη διερεύνηση της πνευμονικής φλεγμονώδους νόσου.

  • Στη λοβώδη πνευμονία, υπάρχει ομοιογενής πύκνωση ενός λοβού του πνεύμονα με σαφή όρια μεταξύ των σχισμών, και ενίοτε λοβώδης πύκνωση με παρουσία αεροβρογχογράμματος.

  • Ενδέχεται να προκύψει ατελεκτασία ως συνέπεια απόφραξης των αεραγωγών.

  • Η βρογχοπνευμονία προκαλείται από αιματογενή διασπορά μικροβίων στον πνεύμονα που προέρχονται από τους αεραγωγούς, προσβάλλει τα βρογχιόλια και εμφανίζει ακτινολογική εικόνα διάσπαρτων σκιάσεων. Η κατανομή είναι συχνά αμφοτερόπλευρη και ασύμμετρη και αφορά κυρίως τις πνευμονικές βάσεις. Επιπλέκεται με σχηματισμό αποστημάτων και πλευριτικών συλλογών.

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Συμπερασματικά η έγκαιρη απεικονιστική διερεύνηση των ασθενών με άσθμα και λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είναι υψίστης σημασίας τόσο για την ορθή αντιμετώπισή τους όσο και για τις βέλτιστες πρακτικές των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας από την ιατρονοσηλευτική ομάδα, με στόχο την πρόληψη, την ίαση και την αυτοδιαχείριση του άσθματος.

Επιπρόσθετα, η δυναμική συμμετοχή της κας Σταματοπούλου Ελένης κάλυψε και τις ανάγκες εκπαίδευσης και συνεχούς επιμόρφωσης με τους καταρτιζόμενους του ΣΑΕΚ Κερατσινίου και Φοιτητές ΠΑΔΑ σε κλινικά φροντιστήρια, τόσο σε εκπαιδευτικά προπλάσματα καλύπτοντας τις ανάγκες της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όσο και με τη μέθοδο της υπερηχοτομογραφίας (υπερηχογράφημα), που είναι η πιο οικονομική και ανώδυνη εξέταση, με εκτέλεση σε πραγματικό χρόνο και ανάδειξη παθολογικών ευρημάτων σε διάφορες ανατομικές περιοχές του ανθρωπίνου σώματος (π.χ. υπερηχογράφημα τραχηλικής χώρας, θυρεοειδής, σιελογόνοι αδένες, καρωτίδες, σπονδυλικές αρτηρίες, τραχηλικοί λεμφαδένες κ.ά.).

Διακεκριμένη παρουσία της Ελένης Σταματοπούλου στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο – Βραβευμένη έρευνα και εκπαίδευση αιχμής

Σημαντικό είναι ότι με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιούνται στο Ερευνητικό Εργαστήριο Ανατομίας – Παθολογικής Ανατομίας & Φυσιολογίας – Διατροφής (Διευθυντής: Καθηγητής Δημήτριος Χανιώτης, MD, MSc, PhD, FESC) εκπαιδεύσεις σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και στον σύγχρονο υπερηχοκαρδιογράφο, με διαλέξεις και παρουσιάσεις στην εκμάθηση τεχνικών, σε συνεργασία με την Ακαδημαϊκή Υπότροφο & Υποψήφια Διδάκτωρ κα. Έλενα Σταματοπούλου.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του ΠΑΔΑ έλαβε το Α' Βραβείο Βασικής Έρευνας στο 51ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών καλύπτει τους κλάδους της Ιατρικής, της Βιολογίας και της σύγχρονης και εξελισσόμενης Βιοτεχνολογίας, με τις Κατευθύνσεις στους τομείς:

  1. Ιατρικών Εργαστηρίων

  2. Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας

  3. Αισθητικής και Κοσμητολογίας

  4. Οπτικής και Οπτομετρίας

  5. Οδοντικής Τεχνολογίας

…με εξειδίκευση, δεξιότητες και μεγαλύτερη δυνατή επιστημονική επάρκεια που αρμόζει στο ΠαΔΑ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις