«Ο σκοπός τα είχε χαμένα»: Καταθέσεις-σοκ στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα

Αστυνομικός της Άμεσης Δράσης περιγράφει τα πρώτα λεπτά μετά τη δολοφονία στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων και μιλά ανοιχτά για ευθύνες και παραλείψεις.
Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα πήρε σήμερα αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που περιέγραψε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τα όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά του στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, όταν έφτασε εκεί λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία της 28χρονης.
Ο μάρτυρας, από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο, ανέφερε πως δεν είχε δεχτεί ο ίδιος την αρχική κλήση, αλλά άκουσε στον ασύρματο «φωνές, ουρλιαχτά και πανικό». Όπως είπε, η εικόνα ήταν θολή, αλλά η σοβαρότητα της κατάστασης ξεκάθαρη. «Το Κέντρο πάλευε να καταλάβει τι έχει γίνει. Εμείς ενημερώσαμε ότι θα συνδράμουμε και κατευθυνθήκαμε άμεσα στο Τμήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές στο σημείο, ο αστυνομικός είπε πως εκείνος και ο συνάδελφός του ήταν οι πρώτοι που έφτασαν. «Η πρώτη μας κίνηση ήταν να δούμε την κοπέλα. Ήταν νεκρή. Έπειτα εντοπίσαμε τον δράστη. Ήταν σοβαρά τραυματισμένος – είχε αυτοτραυματιστεί με μαχαίρι».
«Ο σκοπός τα είχε χαμένα, σε κατάσταση σοκ»
Όταν ρωτήθηκε από την Πρόεδρο αν συνομίλησε με κάποιον από το Τμήμα, ο αστυνομικός ανέφερε πως θυμάται μόνο τον σκοπό, «ο οποίος τα είχε τελείως χαμένα, σαν να είχε πάθει σοκ». Όσον αφορά τους υπόλοιπους αστυνομικούς, δήλωσε πως τους είδε σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα φρόντισε να ανταποκριθεί στο συμβάν «με επαγγελματισμό».
Σε ερώτηση της Προέδρου για το πώς πρέπει να αντιδρά ένας αστυνομικός σε παρόμοιες καταστάσεις, ο μάρτυρας απάντησε. «Θέλει πολύ επαγγελματισμό και να μην υπάρχει εφησυχασμός – ειδικά όταν φέρεις όπλο. Δεν ξέρω πώς καθόταν ο σκοπός πριν γίνει το κακό, αλλά η επαγγελματική παρουσία ενός αστυνομικού μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Ακόμη και αν πίνει καφέ, το όπλο και το αλεξίσφαιρο πρέπει να είναι μέρος της παρουσίας του».
Όταν ρωτήθηκε αν οι αστυνομικοί βγάζουν εύκολα όπλο, απάντησε πως «ο Έλληνας αστυνομικός δεν διαφέρει από τον αστυνομικό του Λος Άντζελες – τα πρωτόκολλα είναι ίδια. Όμως κάθε περιστατικό είναι ξεχωριστό. Πρέπει να σταθμίσεις τα πάντα. Για μένα, το πιο επικίνδυνο εκείνη τη στιγμή ήταν ότι περνούσαν δύο κυρίες απ’ έξω. Ο στόχος δεν είναι να γίνει μακελειό, αλλά να αναχαιτιστεί ο δράστης. Μόνο η ΕΚΑΜ έχει αυτή την εκπαίδευση – οι υπόλοιποι δεν την έχουμε. Και το κράτος δεν μας την παρέχει. Η σκοπιά στην ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται… τιμωρία».
«Δεν τους θεωρώ συναδέλφους μου»
Σε ερώτηση για τους τέσσερις αστυνομικούς του Τμήματος που ελέγχονται πειθαρχικά και ποινικά, ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος. «Δεν τους θεωρώ συναδέλφους μου. Για να αντιμετωπίσεις τέτοιο περιστατικό, πρέπει να έχεις εκπαίδευση και διάθεση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι από εκείνη την Κυριακή και μετά, «άλλαξε όλο το πλάνο για τις κλήσεις σε ενδοοικογενειακή βία».
Ο μάρτυρας κλήθηκε να σχολιάσει και τη φράση του τηλεφωνητή που είχε πει στην Κυριακή Γρίβα «τα περιπολικά δεν είναι ταξί, κυρία μου». «Έδωσε λάθος απάντηση. Αλλά ίσως επειδή εκείνη του είπε ότι βρίσκεται σε Αστυνομικό Τμήμα, τον εφησύχασε. Αυτό σε κατευνάζει, όσο και αν δεν πρέπει».
Στη συνέχεια, κατέθεσε και δεύτερος αστυνομικός, ο οποίος είχε επίσης σπεύσει στο Τμήμα Αγίων Αναργύρων και είχε συνοδεύσει τον δράστη στο νοσοκομείο. «Καλέσαμε το ΕΚΑΒ, αποκλείσαμε το χώρο και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Βρήκαμε το μηχανάκι του δράστη, είχε ακόμη πάνω τα κλειδιά. Δεν βρίσκαμε σφυγμό στην κοπέλα. Εγώ συνόδευσα τον δράστη στο “Γ. Γεννηματάς”. Ήταν αναίσθητος για ώρες. Όταν συνήλθε, μετά από 3-4 ώρες, η πρώτη του φράση ήταν: “Πού είναι η Κυριακή;”».
Κατάθεση ενώπιον του δικαστηρίου έδωσε και η χειρουργός του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», η οποία είχε εξετάσει τον κατηγορούμενο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.
Όπως ανέφερε, ο κατηγορούμενος έφτασε στα επείγοντα συνοδεία αστυνομικών και έφερε τραύμα στην περιοχή του λαιμού, προκληθέν από τέμνον αντικείμενο. «Υπήρχε διατομή του δέρματος στον τράχηλο», σημείωσε η μάρτυρας, προσθέτοντας πως η κατάστασή του ήταν αιμοδυναμικά σταθερή, χωρίς εμφανείς κακώσεις στο υπόλοιπο σώμα και χωρίς ενεργή αιμορραγία.
Η ίδια εξήγησε ότι, κατόπιν της αρχικής εκτίμησης, το περιστατικό παραπέμφθηκε στην ΩΡΛ κλινική, καθώς εκείνοι ανέλαβαν τη φροντίδα του τραύματος. «Εμείς δεν κάναμε συρραφή. Οι εξετάσεις έγιναν από εμάς, αλλά τα ράμματα τα έκαναν οι ΩΡΛ», διευκρίνισε.
Σε ερώτηση της προέδρου για το αν ο κατηγορούμενος ήταν σε επικοινωνία, η γιατρός απάντησε πως είχε τα μάτια του ανοιχτά, άκουγε, μιλούσε και αντιδρούσε φυσιολογικά. «Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες, αλλά η νευρολογική του κατάσταση ήταν πλήρως λειτουργική. Είχε σκορ 15 στην κλίμακα Γλασκώβης, που σημαίνει πως ήταν προσανατολισμένος, μιλούσε και απαντούσε σε ερωτήσεις», τόνισε.
Όταν η εισαγγελέας τη ρώτησε αν, βάσει των ιατρικών δεδομένων, το περιστατικό χαρακτηρίζεται ως απλό, η μάρτυρας απάντησε πως το μοναδικό ιατρικό ζήτημα αφορούσε το τραύμα στον τράχηλο. «Δεν είχε κακώσεις σε κανένα άλλο σημείο του σώματός του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
newsbomb.gr

