Σαφές μήνυμα φιλίας και συνεργασίας από τον Γεραπετρίτη στη Λιβύη – Στο επίκεντρο οι θαλάσσιες ζώνες και το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της διεθνούς νομιμότητας στις σχέσεις των δύο χωρών, απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και θέτοντας στο τραπέζι το μεταναστευτικό
Μήνυμα ειρήνης και καλής γειτονίας έστειλε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τρίπολη και της συνάντησής του με την πολιτική ηγεσία της Λιβύης.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το μεταναστευτικό.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα που δε μπορεί να λυθεί μέσω του διαλόγου».
«Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα στην Τρίπολη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, σας μεταφέρω μήνυμα ειρήνης, φιλίας και καλής γειτονίας. Η Λιβύη αποτελεί για την Ελλάδα τον φυσικό γείτονα. Αποτελεί έναν σύμμαχο του πολιτισμού και της ιστορίας και η επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε μαζί την πορεία για μια ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια διαμήνυσε ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν μέσω διαλόγου και εκείνα τα οποία μας ενώνουν, όπως η γεωγραφία και η ιστορία είναι πολλά περισσότερα από εκείνα που μας διχάζουν. Για τον λόγο αυτό προσβλέπω στη συνεργασία μας και ευελπιστώ η επίσκεψή μου να αποτελέσει την αρχή μιας καλής και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και των κυβερνήσεων μας».
«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη φωνή της Λιβύης στην Ευρώπη και τον κόσμο», πρόσθεσε.
Η επίσκεψη του κ. Γεραπετρίτη πραγματοποιείται υπό τις επιπλέον σκιές που δημιουργήθηκαν μετά την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης από την Τρίπολη στα Ηνωμένα Έθνη, με βάση την οποία η μεταβατική κυβέρνηση αμφισβητεί τη μέση γραμμή ως λογική αφετηρία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, υιοθετώντας ουσιαστικά τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Υπ. Εξωτερικών της Λιβύης: «Ας είναι αυτό το ταξίδι, απαρχή για μια καλή τροπή στις διμερείς σχέσεις»
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Λιβύης, Ταχέρ Αλ-Μπάουρ, ανέφερε ότι «σας καλωσορίζουμε στην Τρίπολη. Είμαστε λαοί της Μεσογείου, μας συνδέουν ιστορικές πολιτισμικές σχέσεις. Οι σχέσεις Λιβύης-Ελλάδας πάντα είναι θερμές. Πάντα υπάρχουν προβλήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Φυσικά, αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδια στην πορεία των σχέσεων μεταξύ των κρατών. Ειδικά καθώς είμαστε στην ίδια περιοχή, την ίδια περιφέρεια», ανέφερε.
«Η περιοχή μας είναι μια από τις ομορφότερες στον κόσμο… Οι παράγοντες αυτοί μας αναγκάζουν εμάς του πολιτικούς να εργαστούμε για τις σχέσεις μας. Εύχομαι αυτό το ταξίδι να είναι μια απαρχή για δοθεί μια καλή ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών», συμπλήρωσε.
Τουρκολιβυκό μνημόνιο και Άγκυρα
Σε λίγη ώρα αναμένεται και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας Αμπντούλ Χαμίτ Ντιμπεϊμπά.
Ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να αναπτύξει στην Τρίπολη τις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτοντας την ανυπόστατη λογική του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ θα επαναλάβει- όπως έκανε και στη Βεγγάζη– τη διάθεση της ελληνικής πρωτεύουσας για επανέναρξη των συζητήσεων περί οριοθέτησης από το σημείο που είχαν διακοπεί το 2009-10.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, και παρά τη ρηματική διακοίνωση, επισημαίνεται ότι η Λιβύη επί του πεδίου έχει δείξει να σέβεται τη μέση γραμμή, όπως τουλάχιστον αποτυπώθηκε στην παραχώρηση θαλάσσιων τεμαχίων προς έρευνα στην τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου, ενώ οι αντιδράσεις της Λιβύης θεωρούνται λογικές από τη στιγμή που η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί πεδίου.
Η Αθήνα, προφανώς, δεν παραβλέπει το βαθμό της επιρροής που ασκεί η Άγκυρα στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές βλέπουν στην τρέχουσα συγκυρία μια ευκαιρία να φέρουν την Τρίπολη ενώπιον μιας συζήτησης που θα γίνει υπό τους όρους της διεθνούς νομιμότητας.
πηγή: ΕΡΤ

