Νέα εποχή για την τεχνολογική καινοτομία στην Ελλάδα: Συνεργασία ΙΤΕ, «Φαιστός» και Cisco για ανάπτυξη και εφαρμογές 5G

Σημαντικό βήμα για το τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας, με στόχο την αξιοποίηση της 5G τεχνολογίας στην έρευνα, την επιχειρηματικότητα και τις startup εταιρείες.
Την Παρασκευή 4 Ιουλίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός», του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και της Cisco· μια στρατηγική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση του σχετικού οικοσυστήματος και της καινοτομίας γύρω από την τεχνολογία 5G.
Κύριος στόχος αυτής της σύμπραξης αποτελεί η αξιοποίηση της τεχνολογίας 5G από τα Ινστιτούτα και τις ερευνητικές ομάδες του ΙΤΕ προκειμένου να δοκιμάζουν και να αξιολογούν καινοτόμες λύσεις και προϊόντα. Οι τομείς που θα επωφεληθούν από αυτή τη σύμπραξη εκτείνονται σε ένα μεγάλο φάσμα, όπως οι μεταφορές, η υγεία, οι έξυπνες πόλεις, ο αγροτικός τομέας, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης το περιβάλλον και η πολιτική προστασία.
Παράλληλα, στηρίζονται οι νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις που επενδύουν στην ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών βασισμένων σε υποδομές 5G. Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το ιδιωτικό δοκιμαστικό δίκτυο 5G (Private 5G Campus), το οποίο έχει ήδη δημιουργηθεί από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ και την Cisco, προκειμένου να δοκιμάσουν και να εξελίξουν τις τεχνολογικές τους λύσεις σε ένα περιβάλλον αιχμής.
Η Cisco αποτελεί τεχνολογικό πυλώνα αυτής της συνεργασίας, με ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του Private 5G network μέσω παροχής εξοπλισμού, τεχνικής υποστήριξης και προηγμένων λύσεων σε τομείς όπως Multi-access Edge Computing (MEC), Cybersecurity, Internet of Things (IoT) και Network Intelligence.
Το Cisco Private 5G παρέχεται ως υπηρεσία, μειώνοντας τον οικονομικό και λειτουργικό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας υψηλή ταχύτητα, χαμηλή καθυστέρηση και τμηματοποίηση συσκευών που είναι κρίσιμες για real-time εφαρμογές. Παράλληλα, προσφέρει λειτουργική απλότητα, cloud-based διαχείριση, ασφάλεια, συνεχή υποστήριξη και προστασία επένδυσης, διαμορφώνοντας ένα σταθερό και ευέλικτο περιβάλλον για την ανάπτυξη προηγμένων επιχειρηματικών λύσεων.
Ο Αντώνης Τσιμπούκης, Managing Director της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Βαλκάνια, δήλωσε σχετικά, «Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη διασύνδεση τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Το Private 5G είναι ένα ισχυρό εργαλείο εξέλιξης, ένα δίκτυο επικοινωνίας, που συνδυάζει τη λειτουργική σταθερότητα, την ασφάλεια και τη φορητότητα. Είναι ιδανικό για real-time εφαρμογές κάτω από αντίξοες και δύσκολες συνθήκες και σε ιδιαιτέρως απαιτητικά περιβάλλοντα. Μπορεί να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις, την Πολιτική Προστασία, ακόμα και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Χαιρόμαστε που για μία ακόμη φορά, συμμετέχουμε σε μια πρωτοβουλία που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.»
Στην εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου παρευρέθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, στηρίζοντας έμπρακτα τις πρωτοβουλίες που προάγουν την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην αγορά. Το «παρών» έδωσε και ο CEO της Nova ICT, κ. Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, καθώς η Nova ICT συμβάλλει με πόρους και υποδομές για την επιτυχή υλοποίηση των δοκιμών. Παρόντες επίσης ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός», κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, καθώς και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ, κ. Δημήτρης Πλεξουσάκης, οι οποίοι ανέδειξαν τη σημασία της σύμπραξης.
Tο συγκεκριμένο Μνημόνιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει και τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με επενδυτικά κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές, πέρα από δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης, τεχνικές δοκιμές και δράσεις ευρύτερης υποστήριξης, όπως επιχειρηματικά σεμινάρια αλλά και συνέργειες μεταξύ των Μερών.
Με την εν λόγω συνεργασία, ενδυναμώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, καθώς ενισχύεται τόσο η τεχνολογική καινοτομία όσο και η υγιής ανταγωνιστικότητα του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και τέλος ενισχύεται και η προσέλκυση τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.

