Ιστορική δικαίωση για τα Μάλια: Το Μινωικό Ανάκτορο στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Υπερηφάνεια στον Δήμο Χερσονήσου

Η επίσημη αναγνώριση του Μινωικού Ανακτόρου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής αξίας αποτελεί καρπό συλλογικής προσπάθειας Αυτοδιοίκησης, Υπουργείου και Περιφέρειας Κρήτης.
Ιστορική, για την αναγνώριση του Μινωικού Πολιτισμού, αλλά και την σημασία του Αρχαιολογικού Ανακτόρου των Μαλίων, θεωρεί ο Δήμος Χερσονήσου την απόφαση της Unesco στο Παρίσι, για την ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η αναγνώριση των σπουδαίων μνημείων, έρχεται σαν επιστέγασμα μιας τεράστιας και συνολικής προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης, των Δημάρχων, του Περιφερειάρχη, του Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων στη διαδικασία. Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Δήμο Χερσονήσου, η προσπάθεια ανάδειξης, προβολής και προστασίας του Μινωικού Ανακτόρου των Μαλίων είχε τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα. Σε πρώτη προτεραιότητα είχε τεθεί επίσης και η ένταξη του Ανακτόρου των Μαλίων στα Μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς της Unesco, όπως προκύπτει άλλωστε και από σχετική, ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είχε επιλέξει να ενισχύσει ενεργά την υποψηφιότητα, αντιλαμβανόμενο πλήρως το πολιτιστικό βάρος και τη δυναμική της συγκεκριμένης κίνησης.
Ο Δήμος Χερσονήσου αποδεικνύει παράλληλα με τις δράσεις του – μεταξύ των οποίων και η χθεσινή μαγευτική βραδιά προς τιμήν της μνήμης του μεγάλου κρητικού συνθέτη Θεόδωρου Αντωνίου με τη συνεργασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων – ότι θέτει τον πολιτισμό σε πρώτο πλάνο, ανεξάρτητα από το γεγονός της αντικειμενικής σπουδαιότητας του Τουρισμού για τον Δήμο.
«Η απόφαση της UNESCO για ένταξη των Μινωικών Ανακτόρων στα Μνημεία Πολιτισμικής Κληρονομιάς, αποτελεί δικαίωση μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας στην οποία ο Δήμος Χερσονήσου συμμετείχε ουσιαστικά, συνεισφέροντας επιστημονική τεκμηρίωση, πολιτική στήριξη και συνεχή παρουσία» αναφέρει με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και προσθέτει:
«Το Ανάκτορο των Μαλίων δεν είναι απλώς ένας αρχαιολογικός χώρος – είναι πυλώνας της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Στον Δήμο Χερσονήσου, ενώ η τουριστική ανάπτυξη παραμένει βασικός άξονας, ο πολιτισμός δεν λειτουργεί ως συμπλήρωμα, αλλά ως ισότιμος στρατηγικός πυλώνας. Αναγνωρίζουμε ότι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αποτελεί επένδυση με διάρκεια, ποιότητα και ουσία.
Η αναγνώριση της UNESCO μάς προσφέρει ένα διεθνές βήμα για να προβάλλουμε όχι μόνο το φυσικό και ιστορικό κάλλος του τόπου μας, αλλά και την προσήλωσή μας σε μια ανάπτυξη με σεβασμό, βάθος και μέλλον. Ο Δήμος Χερσονήσου θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια για τη διαφύλαξη, προβολή και αξιοποίηση του πολιτιστικού του πλούτου. Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνέργεια με την Περιφέρεια Κρήτης, η διαδρομή προς την ένταξη στον Κατάλογο της UNESCO υπήρξε προϊόν συστηματικής δουλειάς και ευθυγράμμισης όλων των θεσμών. Ο Δήμος Χερσονήσου αισθάνεται υπερήφανος για τη συμβολή του και προσηλωμένος στην ανάδειξη της πολιτιστικής του ταυτότητας – σήμερα περισσότερο από ποτέ».

