Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών – Πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση

Δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα των αγροτικών επιδοτήσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί και το κλίμα δυσαρέσκειας να εντείνεται
Σημαντικές απώλειες στην εμπιστοσύνη των πολιτών φαίνεται να προκαλεί το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με την κυβέρνηση να καταγράφει σαφές πολιτικό κόστος.
Συγκεκριμένα, έρευνα της Opinion Poll αποτυπώνει πως το 93% των ερωτηθέντων αποδίδει πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για το ζήτημα, ενώ τα εξαγγελθέντα μέτρα αντιμετώπισης δεν φαίνεται να πείθουν την κοινή γνώμη. Η δυσαρέσκεια αυτή αντικατοπτρίζεται στην πρόθεση ψήφου, με τη Νέα Δημοκρατία να σημειώνει υποχώρηση, αν και η τάση θεωρείται ακόμη διαχειρίσιμη από το Μαξίμου.
Ωστόσο, χαμηλά ποσοστά εμφανίζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με την πρώτη θέση να καταλαμβάνει η επιλογή "κανένας" (31%), ακολουθούμενος από τον ίδιο (27,4%), τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (9,6%) και τους υπόλοιπους αρχηγούς με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά.
Παράλληλα, η εμπλοκή του Μάκη Βορίδη, για την οποία υπάρχουν αναφορές από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, αποτελεί αγκάθι για την κυβέρνηση. Παρά τη σιγουριά του υπουργού πως δεν θα προχωρήσει η προανακριτική διαδικασία, στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη αποφυγή ελέγχου θα πυροδοτήσει νέες καταγγελίες περί συγκάλυψης.
Αποτυχημένη η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή από τα σκάνδαλα μέσω θεμάτων όπως το δημοψήφισμα του 2015, δεν απέδωσε καρπούς. Αντίθετα, η αναβίωση της περιόδου εκείνης από τον Αλέξη Τσίπρα επανέφερε στο προσκήνιο τις ανοιχτές πληγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να «διορθώσει» την εικόνα του γύρω από το δημοψήφισμα και το 3ο μνημόνιο, αποσκοπώντας σε μια πιο κεντρώα πολιτική τοποθέτηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπικά ευρήματα που έχει στη διάθεσή του, το συγκεκριμένο κεφάλαιο θεωρείται από τους πολίτες ως το πλέον αρνητικό της διακυβέρνησής του. Η αποτυχία διαχείρισης της κρίσης εκείνης της περιόδου εξακολουθεί να προκαλεί δυσπιστία, τόσο στους υποστηρικτές του "ναι" όσο και του "όχι".
Πολιτική ρευστότητα και παρασκηνιακές διεργασίες Παρά τη φθορά της κυβέρνησης, ο Τσίπρας δεν φαίνεται να εξετάζει την επιστροφή στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, φέρεται να επιδιώκει έναν νέο ρόλο, πιθανώς ως επικεφαλής ενός ευρύτερου προοδευτικού σχήματος, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα σενάρια, ενώ ούτε οι υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς δείχνουν προς το παρόν να κινούνται σε συντονισμό.
Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό, με τους πολίτες να απογοητεύονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αυτή τη δυσπιστία, ενώ οι επιχειρηματικές και κοινωνικές αντιθέσεις ενισχύουν την αίσθηση ενός κενού ηγεσίας.
Ο χρόνος θα δείξει αν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ή αν θα αποτελέσει ακόμη ένα επεισόδιο στο ασταθές πολιτικό τοπίο της χώρας.

