Σοκ στο Ηράκλειο: 64χρονος μάγειρας έπαθε ανακοπή καρδιάς σε μεγάλο ξενοδοχείο εν ώρα εργασίας και έφυγε από τη ζωή

Μετά τον τρίτο θάνατο εργαζόμενου από την αρχή της σεζόν, στηλιτεύονται οι συνθήκες εξόντωσης και η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα ξενοδοχεία της Κρήτης, με αίτημα εκτεταμένους ελέγχους και στήριξη της οικογένειας του εκλιπόντος
Ένα ακόμη τραγικό περιστατικό καταγράφηκε στον ξενοδοχειακό κλάδο της Κρήτης, με θύμα έναν 64χρονο μάγειρα σε μεγάλο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο, ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή εν ώρα εργασίας και κατέληξε επί τόπου.
Το γεγονός φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, αναδεικνύοντας τις εξαντλητικές και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στον τουριστικό τομέα, ιδιαίτερα κατά την υψηλή σεζόν.
Όπως καταγγέλλεται, πρόκειται για τον τρίτο θάνατο εργαζόμενου στον τουρισμό από την αρχή του καλοκαιριού, γεγονός που – σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη – δεν μπορεί να αποδοθεί σε μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σε ένα συνολικό εργασιακό περιβάλλον που καταρρέει υπό την πίεση της εντατικοποίησης, της έλλειψης προσωπικού και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας.
Αναφορά στη Βουλή και αιτήματα προς την Υπουργό Εργασίας
Με ερώτηση που κατέθεσε προς την Υπουργό Εργασίας, ο βουλευτής ζητά:
-
Διερεύνηση των αιτίων θανάτου
-
Έκτακτοι έλεγχοι στο ξενοδοχείο όπου συνέβη το περιστατικό
-
Οικονομική στήριξη της οικογένειας του εκλιπόντος, ο οποίος ήταν πατέρας ανήλικου παιδιού
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο εργαζόμενος, παρά την ηλικία των 64 ετών, αναγκαζόταν να δουλεύει προκειμένου να συμπληρώσει τα ένσημα για να συνταξιοδοτηθεί – κάτι που, όπως τονίζει, θα είχε ήδη επιτύχει εάν δεν είχε καταργηθεί η ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα.
«Εργασία μέχρι θανάτου για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων»
Ο Μανώλης Συντυχάκης κάνει λόγο για μια γενικευμένη εικόνα εργασιακής εξάντλησης, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, συχνά χωρίς ρεπό ή επαρκή ανάπαυση, σε χώρους χωρίς γιατρό εργασίας, χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό και χωρίς εξοπλισμό πρώτων βοηθειών, όπως απινιδωτές.
Ο βουλευτής σημειώνει πως η κατάσταση αυτή θα χειροτερεύσει αν προχωρήσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο – όπως αναφέρει – νομιμοποιεί 13 ώρες εργασίας, αύξηση υπερωριών και ευελιξία στον χρόνο απασχόλησης, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή:
«Πριν μερικές μέρες σε μεγάλο ξενοδοχείο της Χερσονήσου, ένας 64χρόνος μάγειρας κατά τη διάρκεια της εργασίας έπαθε καρδιακή ανακοπή και έχασε τη ζωή του. Το πιο τραγικό είναι ότι ο εργαζόμενος αναγκαζόταν να δουλεύει σε αυτήν την ηλικία, σε ένα κλάδο που η εντατικοποίηση, οι ανθυγιεινές συνθήκες και το στρες τσακίζουν κόκαλα, ενώ ήθελε ακόμα λίγα ένσημα για να βγει στη σύνταξη. Αντί να έχει βγει στη σύνταξη όπως θα έπρεπε, εάν δεν είχαν καταργηθεί τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ένσημα, αναγκαζόταν να δουλεύει στην ηλικία των 64 χρόνων. Αντί να έχει ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και το ανήλικο παιδί του, έδινε καθημερινά τη μάχη του μεροκάματου.
Είναι ο τρίτος θάνατος ξενοδοχοϋπάλληλου από την αρχή της σεζόν, αποδεικνύοντας με τραγικό τρόπο, ότι το «τουριστικό θαύμα» στηρίζεται στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας που οδηγούν μέχρι και να θυσιάζονται οι ζωές των εργαζομένων, για τα κέρδη των ξενοδόχων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ενεργού γήρανσης της ΕΕ και διαχρονικά των κυβερνήσεων που οδηγεί στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να δουλεύουν δηλαδή οι εργαζόμενοι κυριολεκτικά μέχρι να πεθάνουν, για τα κέρδη του κεφαλαίου. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς γίνεται ένα πραγματικό μακελειό, με θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους, με λιποθυμίες, εργατικά ατυχήματα. «Για να βγει η δουλειά» με κάθε κόστος, ακόμα και της ίδιας της ζωής των εργαζόμενων. Μια δουλειά που δεν βγαίνει με τίποτα, αφού και φέτος οι χιλιάδες ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία οδηγούν στην εντατικοποίηση, τα γνωστά 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ή με ελάχιστα ρεπό και ξεκούραση, ενώ ταυτόχρονα σχεδόν σε κανέναν χώρο δουλειάς δεν υπάρχει καθημερινή παρουσία γιατρού εργασίας ή νοσηλευτή ή έστω ενός απινιδωτή. Οι συνθήκες αυτές θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, βάζοντας σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και σε όλους τους κλάδους, εάν εφαρμοστεί το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης που προβλέπει 13 ώρες δουλειάς, αύξηση των υπερωριών και ακόμα περισσότερη ευελιξία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του θανάτου του εργαζόμενου και να πραγματοποιηθεί έλεγχος στην επιχείρηση για το αν τηρούνται μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Να στηριχθεί οικονομικά η οικογένεια του άτυχου εργαζόμενου, πατέρα ενός ανήλικου παιδιού.
– Να πραγματοποιηθεί έκτακτος έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας για μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων και την εφαρμογή των οικείων Συλλογικών Συμβάσεων, να στελεχωθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές κλιμάκια της τεχνικής επιθεώρησης εργασίας για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα ξενοδοχεία, στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, στο αεροδρόμιο και συνολικά στους χώρους εργασίας. Σε κάθε ξενοδοχειακή επιχείρηση να διασφαλιστεί καθημερινή παρουσία ιατρού εργασίας και απινιδωτή».

