Η συνταγή για το Halawet el Jibn που θα σας μαγέψει – Γλυκό με τυρί και σιρόπι ανθόνερου από τη Μέση Ανατολή

Μάθετε βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε τη χαρακτηριστική ζύμη και την κρέμα που δίνουν μοναδική γεύση και υφή.
Η παρακάτω συνταγή αποκαλύπτει τα μυστικά για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού Halawet el Jibn, ένα αγαπημένο γλύκισμα με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, γνωστό για την ελαστική, τυρένια ζύμη του και τη γλυκιά, αρωματική κρέμα που το συνοδεύει.
Παρασκευή ζύμης
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς. Όταν η μάζα πήξει, ενσωματώνουμε την τριμμένη μοτσαρέλα ή το τυρί Akkawi, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Το αποτέλεσμα είναι μια ελαστική και τυρένια ζύμη.
Αφού κρυώσει η ζύμη
Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και τα ανοίγουμε με πλαστή. Στη συνέχεια, ισιώνουμε τα κομμάτια με μαχαίρι ώστε να πάρουμε τετράγωνα φύλλα ζύμης. Κάθε φύλλο γεμίζεται με την κρέμα που έχουμε ήδη ετοιμάσει και τυλίγεται σε ρολό. Αν επιθυμούμε, μπορούμε να κόψουμε τα ρολά σε μπουκίτσες.
Παρασκευή κρέμας
Σε κατσαρολάκι βάζουμε γάλα, αλεύρι, κορν φλάουρ και ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να δέσει σε πηχτή κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει στο ψυγείο. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι για το σερβίρισμα βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς, και το αφήνουμε να κρυώσει.
Υλικά για το Halawet el Jibn
-
1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι
-
250 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα ή αυθεντικό αλατισμένο τυρί Akkawi
-
Ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης (βρασμένο για 3-4 λεπτά) με ½ φλιτζάνι νερό και 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
-
Για το σιρόπι σερβιρίσματος: 1 φλιτζάνι νερό, ¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, 1 κουταλιά ανθόνερο ή ροδόνερο, και προαιρετικά 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Με αυτή τη μέθοδο, το Halawet el Jibn αποκτά τη χαρακτηριστική του υφή και γεύση, συνδυάζοντας αρμονικά την τυρένια ζύμη με την γλυκιά, αρωματισμένη κρέμα, προσφέροντας ένα αυθεντικό και γευστικό ταξίδι στη μεσοανατολίτικη κουζίνα.

