Σαρωτική η Ελλάδα στα τυριά – 17 ελληνικά κατσικίσια στα 50 κορυφαία του κόσμου – Ένα κρητικό στη λίστα

17 ελληνικά τυριά έναντι 16 γαλλικών – Σημαντική αναγνώριση της ποιότητας και της παράδοσης της ελληνικής τυροκομίας
Ακόμα μία διεθνής αναγνώριση για την ελληνική γαστρονομία ήρθε από τον γνωστό οδηγό Taste Atlas, που παρουσίασε τη νέα κατάταξή του με τα 50 κορυφαία κατσικίσια τυριά παγκοσμίως. Η Ελλάδα εντυπωσιάζει, καταλαμβάνοντας 17 θέσεις στη λίστα, περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.
Στην πρώτη θέση βρέθηκε η σφέλα, ένα παραδοσιακό ημίσκληρο τυρί με βαθμολογία 4,6, το οποίο παρασκευάζεται κυρίως στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Όπως αναφέρει το Taste Atlas: «Η σφέλα φτιάχνεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, ή από μείγμα των δύο. Το γάλα προέρχεται από ντόπιες φυλές που εκτρέφονται με παραδοσιακές μεθόδους. Το τυρόπηγμα κόβεται, θερμαίνεται, στραγγίζεται με τουλπάνι, αλατίζεται και ωριμάζει σε άλμη για τουλάχιστον τρεις μήνες».
Η ελληνική παρουσία στη λίστα – 17 τυριά στις 50 κορυφαίες θέσεις
Η ελληνική παρουσία είναι εντυπωσιακή, με 17 διαφορετικά τυριά να φιγουράρουν ανάμεσα στα καλύτερα κατσικίσια τυριά παγκοσμίως. Συγκεκριμένα:
-
1η θέση: Σφέλα (Μεσσηνία, Λακωνία)
-
5η θέση: Φορμαέλα Παρνασσού
-
6η θέση: Μυζήθρα
-
7η θέση: Κεφαλοτύρι
-
10η θέση: Μανούρι
-
11η θέση: Μαστέλο Χίου
-
13η θέση: Κατίκι Δομοκού
-
14η θέση: Ξυνομυζήθρα Κρήτης
-
16η θέση: Γαλοτύρι
-
21η θέση: Κοπανιστή Κυκλάδων
-
25η θέση: Κρασοτύρι
-
28η θέση: Ταλαγάνι
-
30η θέση: Μπάτζος
-
41η θέση: Κρασοτύρι Κω
-
48η θέση: Σουρωτό
-
49η θέση: Πηχτόγαλο Χανίων
-
50η θέση: Καθούρα Ικαρίας
Γαστρονομική υπεροχή της Ελλάδας
Η υπεροχή της ελληνικής τυροκομίας ξεχώρισε ξανά, με τη χώρα να αφήνει πίσω την Γαλλία (16 συμμετοχές), την Ιταλία και την Ισπανία (4 έκαστη), αλλά και χώρες όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Αλγερία, που εκπροσωπούνται με μία ή δύο συμμετοχές.
Η νέα αυτή διάκριση έρχεται να ενισχύσει τη διεθνή εικόνα της ελληνικής κουζίνας και να τονίσει τον πλούτο και την ποικιλομορφία των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, με ιδιαίτερη έμφαση στα γαλακτοκομικά και την τυροκομία μικρής κλίμακας.

