Ανεβαίνουν οι τιμές, αδειάζουν τα πιάτα – «Χρυσάφι» τα ψάρια στα ιχθυοπωλεία

Από βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, τα ψάρια μετατρέπονται πλέον σε πολυτελές προϊόν για χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά. Οι αυξήσεις στις τιμές, ακόμη και στα πιο οικονομικά είδη, όπως ο γαύρος και η σαρδέλα, καταγράφουν πρωτοφανή ποσοστά, καθιστώντας απρόσιτη την αγορά τους για την πλειονότητα των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο, τα νωπά προϊόντα ιχθυοπωλείου σημείωσαν ετήσια αύξηση 8,4%, ποσοστό υπερτριπλάσιο του μέσου πληθωρισμού στα τρόφιμα που διαμορφώθηκε στο 2,6%.
Ασυνήθιστη αύξηση στις τιμές των «λαϊκών» ψαριών
Ο γαύρος, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν το φτηνότερο ψάρι της αγοράς, από 5 ευρώ το κιλό το 2023, φτάνει πλέον τα 8 με 8,5 ευρώ. Αντίστοιχα, η σαρδέλα αγγίζει ακόμη και τα 11 ευρώ το κιλό, διπλασιάζοντας την τιμή της μέσα σε μόλις δύο χρόνια.
«Η σαρδέλα είναι δυσεύρετη πλέον. Οι περισσότερες ποσότητες εξάγονται και αυτό ανεβάζει σημαντικά την τιμή για τον εγχώριο καταναλωτή», αναφέρει ιχθυοπώλης στο Περιστέρι, επισημαίνοντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου αδυνατούν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος.
Πιέσεις και στις ιχθυοκαλλιέργειες
Οικονομική επιβάρυνση παρατηρείται και στα ψάρια ιχθυοτροφείου, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι. Η τιμή της τσιπούρας έχει αυξηθεί από τα 8,5 ευρώ το κιλό στα 11,5 ευρώ, ενώ το λαβράκι από τα 10 ευρώ ξεπέρασε τα 14 ευρώ ανά κιλό.
Η μειωμένη παραγωγή σε όλη τη Μεσόγειο εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωοτροφών και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια θερμοκρασία και ποιότητα των νερών έχει οδηγήσει σε περιορισμό της προσφοράς.
Παράλληλα, τα ακριβότερα ψάρια όπως σφυρίδα και ροφός, διατηρούνται σταθερά σε τιμές άνω των 20-25 ευρώ ανά κιλό, εκτός δυνατοτήτων για τη μέση οικογένεια.
Αβέβαιο το μέλλον για τις τιμές ψαριών
Η αγορά εκτιμά ότι οι αυξήσεις στις τιμές των φτηνών ψαριών θα συνεχιστούν για τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες, μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση στην παραγωγή και να ενισχυθούν τα αποθέματα.

