ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Ξεχνάς όλο και πιο συχνά; Η επιστήμη σου δείχνει πώς να το αντιστρέψεις με 5 απλά κόλπα

Ξεχνάς όλο και πιο συχνά; Η επιστήμη σου δείχνει πώς να το αντιστρέψεις με 5 απλά κόλπα

Η μνήμη δεν «μπουκώνει» από πληροφορίες, αλλά χρειάζεται σωστή οργάνωση και νοηματικές συνδέσεις για να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Η λησμονιά δεν είναι αδυναμία, αλλά μέρος της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου, εξηγεί ο Καθηγητής Νευροεπιστήμης Charan Ranganath από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ο ανθρώπινος νους, όπως τονίζει, δεν έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει τα πάντα, αλλά για να συγκρατεί ό,τι είναι ουσιαστικό.

Ο ίδιος, μέσα από το νέο του βιβλίο Why We Remember, παρουσιάζει τις βασικές αρχές που βοηθούν να θυμόμαστε πιο αποδοτικά, όχι περισσότερα.

Πέντε βασικές τεχνικές για ενίσχυση της μνήμης

M – Meaning (Νόημα)
Συνδέστε την πληροφορία με κάτι προσωπικό ή ενδιαφέρον. Όσο περισσότερο νόημα έχει για εσάς, τόσο πιο πιθανό είναι να την θυμηθείτε.

E – Error (Λάθος)
Η μάθηση μέσω δοκιμής και λάθους ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Ακόμα κι αν κάνετε λάθος, η διόρθωση ενισχύει τη μνήμη.

D – Distinctiveness (Διακριτικότητα)
Κρατήστε τη μνήμη «ζωντανή» δίνοντάς της έντονα χαρακτηριστικά: ήχους, χρώματα, εικόνες. Ξεχωριστές λεπτομέρειες διευκολύνουν την ανάκληση.

I – Importance (Σπουδαιότητα)
Ο εγκέφαλος συγκρατεί καλύτερα γεγονότα που έχουν συναισθηματικό βάρος ή βιολογική σημασία. Η περιέργεια επίσης βοηθά στην εδραίωση των πληροφοριών.

C – Context (Πλαίσιο)
Συνδέστε τις μνήμες με το περιβάλλον τους – ήχους, μυρωδιές, εικόνες. Το πλαίσιο λειτουργεί σαν «γέφυρα» που σας επιστρέφει στην ανάμνηση.

Η μνήμη δεν εξαρτάται από το πόσες πληροφορίες χωράμε, αλλά από το πώς τις οργανώνουμε. Σύμφωνα με τον Ranganath, «μην προσπαθείτε να θυμάστε περισσότερα – θυμηθείτε καλύτερα».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Υγεία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις