Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης στην Ημερίδα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης για τα όρια οικισμών

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης συμμετείχε σήμερα στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, υπό την αιγίδα του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με στόχο την ενημέρωση για τις συνέπειες του Π.Δ. (ΦΕΚ 194/2025/τ. Δ΄) «Καθορισμός κριτηρίων, τρόπου και διαδικασιών οριοθέτησης των οικισμών της Χώρας με πληθυσμό́ κάτω των 2.000 κατοίκων, περιλαμβανομένων και των προϋφιστάμενων του 1923, καθώς και καθορισμός χρήσεων γης και γενικών ορών και περιορισμών δόμησης».
Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας (αμέσως μετά την έκδοση του επίμαχου Π.Δ.) των συνεργατών του, Νίκου Αντωνακάκη και Κυριακής Αρχοντάκη με τον Πρόεδρο Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και Δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργο Μαρινάκη, τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Ρεθύμνου και Πρόεδρο Επιτροπής Παραλαβής Τ.Π.Σ., Ξεζωνάκη Στυλιανό καθώς και την Πρόεδρο Νομαρχιακής Επιτροπής ΤΕΕ Ρεθύμνου, Γεωργία Μανωλίτση, αλλά και κατόπιν επικοινωνίας του ίδιου του Βουλευτή με Δημάρχους της Π.Ε. Ηρακλείου, ήταν ο πρώτος που ανέδειξε κοινοβουλευτικά τις κρίσιμες παραμέτρους του θέματος με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας συνεκτικό πλαίσιο λύσεων, οι οποίες εξετάζονται θετικά από την Κυβέρνηση, όπως ο Βουλευτής πληροφορήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που είχε, στη συνέχεια, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, σχετικά με το αποτέλεσμα των ενεργειών του, για να μην απαξιωθούν μελλοντικά οι περιουσίες των συμπολιτών μας.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, για τις περιοχές που βρίσκονται εκτός ορίων οικισμών, μετά την έκδοση του παραπάνω Π.Δ., η Πολιτεία με επιστημονικά κριτήρια, σεβόμενη την αξιολόγηση του ΣτΕ, μελετά νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τα ακίνητα που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση με τον οικισμό.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι μέσα στο πλαίσιο των λύσεων που είχε προτείνει προς την Κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Advertisement
Το αρμόδιο Υπουργείο αναγνωρίζει ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες ακινήτων, μετά από την έκδοση των Τ.Π.Σ. και Ε.Π.Σ., στο πλαίσιο του Π.Δ. για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης είναι σε θετική κατεύθυνση.
Η Κυβέρνηση μεριμνά και φροντίζει την ιδιοκτησία κάθε Ελληνίδας και Έλληνα, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης από το βήμα της αυριανής Ημερίδας δηλώνοντας «παρών» στη διαμόρφωση ενός ενιαίου πλαισίου οικιστικής ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, θα ενημερώσει για τις νεότερες εξελίξεις στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα που έχει δικαιολογημένα αναστατώσει τους συμπολίτες μας.
Ακολουθεί το κείμενο της Ομιλίας του Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη :
Φίλες και Φίλοι,
όπως όλοι ξέρουμε, η σημερινή ημερίδα πραγματοποιείται στον απόηχο της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος, που καθορίζει τα κριτήρια, τις διαδικασίες και τους όρους οριοθέτησης των οικισμών, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Μόλις έλαβα την πρόσκληση από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης, την αποδέχθηκα με μεγάλη χαρά, γιατί το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την τοπική κοινωνία της Π.Ε. Ηρακλείου, αλλά και ολόκληρη την Κρήτη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εξάλλου ότι, από την πρώτη στιγμή, μέσω αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών μου παρεμβάσεων και επαφών μου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δεν έχω διστάσει ούτε λεπτό, να αναδείξω και να μεταφέρω στην Κυβέρνηση αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα, που απασχολεί τους ιδιοκτήτες γης, τους Δήμους, αλλά και τον τεχνικό κλάδο της Χώρας μας, και έχει αναστατώσει την Κοινωνία.
Μάλιστα, θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω ότι, η Κυβέρνηση δεν έκλεισε τα μάτια,
δεν αδιαφόρησε στη δικαιολογημένη ανησυχία των συμπολιτών μας.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουν ενσκήψει στο πρόβλημα, από την πρώτη στιγμή που το έχω θέσει, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις.
Φίλες και Φίλοι,
σε αυτό το θέμα που τόσο με έχει απασχολήσει, θα ήθελα να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας.
Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι τεκμηριωμένος. Για να υπάρχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση.
Ξεκινάμε με δύο σημαντικές επισημάνσεις, με τις οποίες πιστεύω ότι, συμφωνούμε όλοι.
Πρώτον, μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια ισχύουν οι υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις, σχετικά με τα όρια των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίες παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματα.
Δεύτερον, με το διάταγμα που συζητάμε σήμερα μπαίνει τέλος σε εκκρεμότητες δεκαετιών.
Για να δούμε, λοιπόν, τι έχουμε σήμερα.
Έχουμε μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έχει κρίνει ότι,
η διαδικασία οριοθέτησης των οικισμών, που τα τελευταία 30 χρόνια γίνονταν από τους Νομάρχες, δεν ήταν επιστημονικά τεκμηριωμένη και άρα συνταγματικά μη αποδεκτή.
Μετά από αυτό, η Πολιτεία όφειλε, όπως και έπραξε, να ορίσει ξεκάθαρα και με επιστημονικά κριτήρια, τον τρόπο οριοθέτησης των οικισμών, με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, δίνοντας τέλος στην ανασφάλεια των ιδιοκτητών,
οι οποίοι αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο, να δουν τις περιουσίες τους να αμφισβητούνται σε ενδεχόμενες προσφυγές.
Το νέο Προεδρικό Διάταγμα έρχεται σήμερα, να αποτυπώσει με επιστημονικό τρόπο,
τις διαδικασίες οριοθέτησης των οικισμών και να εξασφαλίσει τις ιδιοκτησίες των πολιτών, που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε καθεστώς ανασφάλειας.
Και αυτό είναι προς θετική κατεύθυνση.
Φίλες και φίλοι,
θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προχωρήσει ίσως τη μεγαλύτερη «σιωπηλή» μεταρρύθμιση, η οποία έχει γίνει σε ζητήματα χωροταξίας τον τελευταίο αιώνα.
Και αυτή δεν είναι άλλη, από τη σταδιακή εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου
Ο κάθε Δήμος, δηλαδή, πρέπει να οργανώνει τον χώρο του, με τον δικό του τρόπο,
διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται και μας λέει ότι, δεν πρέπει να υπάρχουν γενικά πολλοί οριζόντιοι κανόνες.
Άλλες οι ιδιαιτερότητες της Λέσβου και άλλες οι ιδιαιτερότητες ενός αστικού Δήμου. Αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι, όλοι σε αυτήν εδώ την αίθουσα, συμφωνούμε, επί της αρχής είναι σωστό και η Κυβέρνηση είναι σε αυτή την κατεύθυνση.
Πού είναι το πρόβλημα λοιπόν;
Το πρόβλημα είναι ότι, παρόλο που οι ρυθμίσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος έγιναν σύμφωνα με το πνεύμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με γνώμονα την πολεοδομική ανασυγκρότηση και για να μπει τάξη σε πολλές παραμέτρους, έχει δημιουργηθεί ταυτόχρονα αβεβαιότητα και προβληματισμός, για οικισμούς οι οποίοι έχουν επεκταθεί μετά το 1983 με αποφάσεις Νομαρχών .
Και άρα εγείρεται ζήτημα πρόβλεψης αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, των αντίστοιχων οικοπέδων.
Ως γνωστόν, όσοι έχτισαν νόμιμα σε τέτοιες περιοχές δεν θα έχουν καμία συνέπεια.
Υπάρχουν όμως και πολλοί συμπολίτες μας,
που έχουν ιδιόκτητα οικόπεδα στις παραπάνω περιοχές, χωρίς να έχουν ακόμη χτίσει.
Έτσι, διαφαίνεται ένας κίνδυνος.
Ποιος κίνδυνος;
Πολλά αδόμητα οικόπεδα στις παραπάνω περιοχές, κινδυνεύουν να γίνουν ξαφνικά αγροτεμάχια.
Ειδικά, για όσους αγόρασαν τέτοια οικόπεδα με την προοπτική της οικοδόμησης, η Πολιτεία θα πρέπει εγκαίρως να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην απαξιωθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας, όταν θα ισχύσουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια της κάθε περιοχής.
Εξάλλου, υπάρχει και ο φόβος της ιδιωτικής πολεοδόμησης, με αναδυόμενες ευκαιρίες για μεγαλοεπενδυτές εις βάρος των μικροϊδιοκτητών γης, αλλά και σε βάρος των Δήμων που κινδυνεύουν να απωλέσουν τον έλεγχο της πολεοδόμησης.
Και άλλα πιο εξειδικευμένα θέματα που είμαι βέβαιος ότι, θα τεθούν σήμερα από τους ειδικούς.
Φίλες και Φίλοι,
Είμαι σίγουρος ότι, στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης, θα ακουστούν πολλές ενδιαφέρουσες, αλλά και εξειδικευμένες τοποθετήσεις.
Από πλευράς μου, θα ήθελα, μόνο να σας διαβεβαιώσω ότι, η Κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που καλείται να διαχειριστεί, και προτίθεται προβεί σε όλες τις προσήκουσες παρεμβάσεις.
Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχει αποτυπώσει την κατάσταση με τις πιο καθαρές γραμμές:
Από τη μία, το Σύνταγμά μας λέει ότι,
άμα θέλεις να επεκτείνεις έναν οικισμό πρέπει να κάνεις πολεοδόμηση.
Από την άλλη, όμως, το ίδιο το Σύνταγμα, κατοχυρώνει τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη: «αγόρασα ένα οικόπεδο, ήξερα ότι μπορούσα να χτίσω.
Δεν μπορείς να έρχεσαι εκ των υστέρων να μου το αλλάζεις».
Το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας.
Το ίδιο το Σύνταγμα μιλάει για τη στήριξη της αποκέντρωσης, μιλάει για τα δημογραφικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε.
Μάλιστα, θα ήθελα στο σημείο αυτό να σας αναφέρω ότι, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει από την πρώτη στιγμή, που εγώ, τουλάχιστον, έθεσα το πρόβλημα στην Κυβέρνηση,
εντολές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, να έρθει με εναλλακτικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό, μέσα από ένα συνολικό πρίσμα, που θα λαμβάνονται υπόψη και αυτές οι παράμετροι. Κατευθύνσεις οι οποίες είναι απόλυτα εναρμονισμένες, με τις προτάσεις που έχω ήδη υποβάλει από την πρώτη στιγμή στο αρμόδιο Υπουργείο.
Ενδεικτικά αναφέρω τη θέσπιση Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων, την εξέλιξη της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης, για την αναγνώριση οδών στην Κρήτη, ώστε να προκύπτουν οι όροι οικοδομησιμότητας των εφαπτόμενων οικοπέδων.
Παράλληλα, τρέχουν τα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν, με τρόπο που να μην αποκλείουν εκτάσεις από τη μελλοντική οικοδομησιμότητα.
Με τρόπο που να αντιμετωπίζονται ενιαία και συνεκτικά όλες τις περιπτώσεις.
Και πάλι, βεβαίως εδώ είμαστε, να μεταφέρουμε από την πλευρά μας, στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου όσες λύσεις μας προκρίνονται.
Φίλες και Φίλοι,
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας,
και να τονίσω ότι, ο νέος Πολεοδομικός Χάρτης της Χώρας μας,
είναι πρόκληση και ευκαιρία για όλους.
Θα πρέπει σύσσωμη η Κοινωνία, η Πολιτεία, οι θεσμικοί φορείς αλλά και η επιστημονική κοινότητα, με μία ορθολογική, ενιαία και επιστημονικά τεκμηριωμένη αντιμετώπιση, να διεκδικήσουμε την ορθολογική χωρική οργάνωση των δραστηριοτήτων, με βάση τις αρχές περιβαλλοντικής προστασίας, της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από τον προσδιορισμό της αναπτυξιακής προοπτικής της κάθε περιοχής.
Ευχαριστώ.

