Τουρισμός 2025: Αυξάνονται οι αφίξεις, δεν απογειώνονται τα έσοδα – Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες του κλάδου

Περισσότεροι επισκέπτες, λιγότερες διανυκτερεύσεις – Στοίχημα η ποιότητα και η μακροχρόνια δαπάνη.
Παρά τη συνέχιση της τουριστικής ανόδου στην Ελλάδα και για το 2025, οι επαγγελματίες του κλάδου διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την οικονομική απόδοση της φετινής σεζόν, εστιάζοντας κυρίως στα πραγματικά έσοδα και όχι απλώς στον αριθμό των επισκεπτών.
Όπως προκύπτει από τα πιο πρόσφατα δεδομένα, η συνολική εικόνα της αγοράς δείχνει αυξητική τάση στις αφίξεις, αλλά μικρότερη απόδοση όσον αφορά τις ταξιδιωτικές δαπάνες. Αυτό έχει σημάνει «συναγερμό» στον τουριστικό τομέα, καθώς οι υψηλές πληρότητες δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε υψηλά έσοδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα για τον Μάρτιο, σημειώθηκε αύξηση 5,1% σε επίπεδο εισπράξεων, ενώ οι αφίξεις κινήθηκαν επίσης ανοδικά, σε ποσοστό 5,4%.
Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη φαίνεται να μειώνεται, ενώ και η διάρκεια παραμονής είναι μικρότερη, περιορίζοντας το περιθώριο για περαιτέρω αύξηση των συνολικών εσόδων. Το στοιχείο αυτό εντείνει τον προβληματισμό σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της φιλοξενίας και της εστίασης.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αθήνας, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου ανήλθε στο 67,3%, σημειώνοντας μόλις 1,6% αύξηση συγκριτικά με την περσινή περίοδο.
Παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις, η γενική εκτίμηση παραμένει θετική. Ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας προβλέπει πως το 2025 θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή πορεία του τουριστικού τομέα, με εκτιμώμενη αύξηση αφίξεων μεταξύ 3% και 5%. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με τη διεθνή τουριστική τάση και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού.
Στρατηγικά, η προσοχή στρέφεται στις λεγόμενες «μακρινές αγορές» (long-haul), δηλαδή σε χώρες εκτός Ευρώπης, που εκτιμάται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη φάση της τουριστικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού, οι περιοχές αυτές αναμένεται να συμβάλλουν κατά 50% στην παγκόσμια αύξηση του τουρισμού μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η ενίσχυση των αφίξεων υψηλής απόδοσης και η μείωση της εξάρτησης από την εποχικότητα συνιστούν κρίσιμες προϋποθέσεις για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική τουριστική στρατηγική. Η Ελλάδα καλείται πλέον να επενδύσει σε ένα πιο ποιοτικό μοντέλο φιλοξενίας, αυξάνοντας το κατά κεφαλήν τουριστικό έσοδο και βελτιώνοντας την εμπειρία του επισκέπτη.

