ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Ηράκλειο: Σαφής η στάση του Δήμου για τη στέγαση προσφύγων – Εκτός «Φάρου» και στρατόπεδο Μπετεινάκη το σχέδιο

Ηράκλειο: Σαφής η στάση του Δήμου για τη στέγαση προσφύγων – Εκτός «Φάρου» και στρατόπεδο Μπετεινάκη το σχέδιο

Σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δημοτικοί χώροι για τη στέγαση προσφύγων ή μεταναστών απέστειλε ο Δήμος Ηρακλείου, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις πρόσφατες επαφές και αιτήματα για πιθανή χρήση του χώρου στον Φάρο και στο στρατόπεδο Μπετεινάκη.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, υπήρξε επίσημο αίτημα από πλευράς Λιμενικού Σώματος προς τον Δήμο, με στόχο την επιθεώρηση του κτηρίου του πρώην κέντρου φιλοξενίας «Φάρος». Το αίτημα απορρίφθηκε, με τον Δήμο να τονίζει πως ο συγκεκριμένος χώρος έχει δεσμευτεί ήδη από το 2019 – και με σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – για την ίδρυση Κέντρου Μικρασιατικού Ελληνισμού, το οποίο θα στεγάζει παράλληλα και δημοτικές υπηρεσίες.

«Η απάντησή μας ήταν αρνητική, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως. Ο Φάρος έχει ξεκάθαρο προορισμό, που είναι γνωστός και θεσμοθετημένος εδώ και χρόνια» σημείωσε ο κ. Καλοκαιρινός.

Το στρατόπεδο Μπετεινάκη και ο σχεδιασμός δεκαετιών

Αναφερόμενος στο στρατόπεδο Μπετεινάκη, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως υπήρξε επιτόπια επίσκεψη από πλευράς κεντρικής διοίκησης, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή συμμετοχή του Δήμου. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν εκ νέου αρνητική, διευκρινίζοντας ότι:

  • Η συγκεκριμένη έκταση δεν ανήκει πλήρως στον Δήμο, αλλά στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ).
  • Από το 2006 εκπονείται πολεοδομική μελέτη, με στόχο την αστική αξιοποίηση του χώρου, με πρόβλεψη για κατοικίες αξιωματικών, σχολικά συγκροτήματα και κοινόχρηστους χώρους.

«Δεν μπορεί να ακυρωθεί ένας σχεδιασμός δεκαετιών, για μια συγκυριακή χρήση. Το Καλλιτεχνικό Σχολείο είναι ήδη προγραμματισμένο να εγκατασταθεί στην περιοχή. Η πρόοδος της μελέτης είναι στο τελικό στάδιο και δεν επιτρέπεται να διαταραχθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμία επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός πως, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ουδέποτε υπήρξε άμεση επικοινωνία με το Υπουργείο Μετανάστευσης. Το αίτημα για πρόσβαση στον Φάρο έγινε μέσω του Λιμενικού, χωρίς επίσημη πρόσκληση ή διαβούλευση με τον Δήμο Ηρακλείου.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Υπάρχουν σαφείς χρήσεις γης και συγκεκριμένα σχέδια που δεν μπορούν να αγνοηθούν», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Διαχρονική υποστήριξη στους ευάλωτους

Ο κ. Καλοκαιρινός ξεκαθάρισε ότι ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει ενεργά στη διαχείριση των κρίσεων, όπως αποδεικνύεται από την υποστήριξη μέσω των κοινωνικών δομών, αλλά και τη συνεργασία με το Λιμενικό, την Περιφέρεια, τον Ερυθρό Σταυρό και τις εθελοντικές οργανώσεις.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο Δήμος δεν μπορεί να προσφέρει δημοτική έκταση για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης ή προσωρινής φιλοξενίας.

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις