ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο – Σταθερή πορεία προς τη νομισματική ουδετερότητα

Νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο – Σταθερή πορεία προς τη νομισματική ουδετερότητα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση μιας ακόμα μείωσης των βασικών επιτοκίων, με την επόμενη παρέμβαση να αναμένεται μέσα στον Ιούνιο του 2025, όπως εκτιμούν πηγές της Φρανκφούρτης.

Η αναμενόμενη κίνηση κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες θα μειώσει το βασικό επιτόκιο από το 2,25% στο 2%, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μια ουδέτερη νομισματική πολιτική, μετά από μια περίοδο επιθετικών παρεμβάσεων για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Περίοδος αξιολόγησης της επίδρασης στη ζώνη του ευρώ

Μετά την αναμενόμενη μείωση, η ΕΚΤ σχεδιάζει να εισέλθει σε φάση "αναμονής", προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αποφάσεών της στην πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Κομβικό ρόλο σε αυτήν την αξιολόγηση θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις στο εμπόριο και οι διαπραγματεύσεις δασμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εικόνα της οικονομίας: ήπια ανάκαμψη, σταδιακή αποκλιμάκωση πληθωρισμού

Τα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την πτωτική τάση του πληθωρισμού, με τον στόχο του 2% να θεωρείται πλέον εφικτός χάρη στη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει υποτονική: το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2025, ποσοστό μεν καλύτερο από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά ενδεικτικό της αναιμικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ειδικότερα, η Γερμανία σημείωσε αύξηση 0,2%, ανακάμπτοντας από ύφεση στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η Γαλλία παρουσίασε οριακή ανάπτυξη 0,1%, επιβεβαιώνοντας την ευρύτερη εικόνα επιφυλακτικής δυναμικής.

Ανασκόπηση νομισματικής στρατηγικής στο Πόρτο – Τι λέει η ΕΚΤ για την περίοδο κρίσης

Στο Πόρτο της Πορτογαλίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συνάντηση των επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, όπου έγινε απολογισμός της νομισματικής πολιτικής της τελευταίας τριετίας – από την περίοδο του εκρηκτικού πληθωρισμού έως σήμερα.

Το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης ήταν πως η ΕΚΤ επέλεξε ορθά τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων αντί για μια απότομη σύσφιγξη, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόκληση βαθιάς ύφεσης σε μια ήδη ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με το επιτελείο της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός της περιόδου 2021–2023 δεν οφειλόταν σε αυξημένη ζήτηση – την οποία μπορεί να αναχαιτίσει η νομισματική σύσφιγξη – αλλά σε εξωτερικά σοκ προσφοράς, κυρίως από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η προσέγγιση αυτή, όπως υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, επέτρεψε αργότερα τη μετάβαση σε ήπιες μειώσεις επιτοκίων, χωρίς να διαταραχθεί η συνολική ισορροπία του συστήματος.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν τη συνέχεια – Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων

Η εξέλιξη των γεωπολιτικών σχέσεων και των εμπορικών δασμών, αλλά και η σταθερότητα του ενεργειακού κόστους, θα καθορίσουν αν η ΕΚΤ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής εντός του δεύτερου εξαμήνου. Προς το παρόν, η πολιτική σταθεροποίησης φαίνεται να αποδίδει, αλλά οι αβεβαιότητες παραμένουν ισχυρές.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θεωρείται καθοριστική όχι μόνο για τα επιτόκια, αλλά και για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, καθώς θα κρίνει αν η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει την πορεία προς την ομαλότητα χωρίς νέα σοκ.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις