Αποκαλυπτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Στερήσεις βασικών αγαθών για χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα

Ενδεικτικά των κοινωνικών ανισοτήτων που επιμένουν στην ελληνική πραγματικότητα είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2024, τα οποία σκιαγραφούν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών έως 15 ετών στη χώρα.
Τα δεδομένα αφορούν το εισόδημα του 2023 και περιλαμβάνουν ευρήματα που αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά στην κάλυψη ακόμη και των πιο βασικών αναγκών.
Αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών
Σύμφωνα με την έρευνα:
-
Το 2,5% των οικογενειών με παιδιά έως 15 ετών δεν μπορεί να αγοράσει ούτε ένα καινούριο ρούχο για τα παιδιά τους. Το ποσοστό εκτινάσσεται σε 8,3% για τα φτωχά νοικοκυριά, ενώ περιορίζεται σε 0,8% για τα μη φτωχά.
-
Το 2,2% των οικογενειών δεν διαθέτει τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά δύο ζευγαριών παπουτσιών για κάθε παιδί. Η αδυναμία φτάνει το 6% στους φτωχούς και 1,1% στους υπόλοιπους.
-
Το 2,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει φρούτα ή λαχανικά καθημερινά στα παιδιά. Για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, το ποσοστό φτάνει το 8,1%, ενώ στους υπόλοιπους πέφτει στο 1,3%.
-
Το 10,4% των οικογενειών δεν έχει τη δυνατότητα να παρέχει τουλάχιστον ένα γεύμα με ζωική πρωτεΐνη (κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) κάθε μέρα. Στους οικονομικά ευάλωτους, το ποσοστό εκτοξεύεται στο 31,7%.
Στέρηση παιχνιδιού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης
-
Το 9,6% των νοικοκυριών δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά εξοπλισμό για υπαίθριες δραστηριότητες. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχά νοικοκυριά είναι 29,9%.
-
Στο 4,8%, τα παιδιά στερούνται παιχνίδια εσωτερικού χώρου. Στα φτωχά νοικοκυριά, το ποσοστό φτάνει το 14,4%.
-
Το 5,7% των γονέων δηλώνει ότι δεν μπορεί να αγοράσει εξωσχολικά βιβλία για τα παιδιά, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 17,4% στις οικονομικά αδύναμες οικογένειες.
-
Το 24,6% του συνόλου των νοικοκυριών αδυνατεί να προσφέρει στα παιδιά σταθερή συμμετοχή σε δραστηριότητες αναψυχής, με το ποσοστό να φτάνει στο 74,8% μεταξύ των φτωχών.
-
Το 16,6% δεν έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει γενέθλια ή γιορτές για τα παιδιά, ενώ 6,3% δεν μπορεί να προσκαλέσει φίλους για παιχνίδι ή φαγητό. Οι αντίστοιχες τιμές για τον φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 49,2% και 16,1%.
-
Το 26% του συνολικού πληθυσμού δεν μπορεί να προσφέρει στα παιδιά του μια εβδομάδα διακοπών. Μεταξύ των φτωχών οικογενειών, το ποσοστό εκτινάσσεται στο 60,3%.
-
Ένα 43,2% των φτωχών γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά τους δεν συμμετέχουν σε σχολικές εκδρομές ή εκδηλώσεις που απαιτούν οικονομική συμβολή. Στο σύνολο του πληθυσμού, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 14,1%.
-
Στο 8,3% των νοικοκυριών δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος μελέτης για τα παιδιά. Στους φτωχούς, αυτό αφορά 12,4%, ενώ στους υπόλοιπους 7,1%.
Εκπαίδευση και οικογενειακή διάρθρωση
Η έρευνα έδειξε πως τα νοικοκυριά με δύο παιδιά είναι εκείνα που επηρεάζονται περισσότερο. Ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά που φοιτούν, οι γονείς δυσκολεύονται σημαντικά στο να εξασφαλίσουν συμμετοχή σε σχολικές εκδηλώσεις ή να διαμορφώσουν κατάλληλο χώρο για μελέτη στο σπίτι.
Υγεία και πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας
Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η γενική υγεία των παιδιών παρουσιάζεται θετική:
-
Το 98,9% των παιδιών εμφανίζει καλή ή πολύ καλή υγεία.
-
Μόλις το 0,5% αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ 0,3% περιορίστηκε στις δραστηριότητές του λόγω χρόνιας ασθένειας για πάνω από έξι μήνες.
Ωστόσο, η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες δεν είναι εξασφαλισμένη για όλους:
-
Το 0,6% των οικογενειών που είχαν ανάγκη από ιατρική φροντίδα δεν την έλαβε, κυρίως λόγω μεγάλης αναμονής για ραντεβού (87,7%).
-
Το 31% των νοικοκυριών απευθύνθηκε σε οδοντιατρικές ή ορθοδοντικές υπηρεσίες. Από αυτούς, 3,3% δεν μπόρεσε να εξυπηρετηθεί. Ο βασικός λόγος (84,9%) ήταν η οικονομική αδυναμία.

