Ηράκλειο: Μαθητές μαθαίνουν ΚΑΡΠΑ και απινιδωτή – Η νέα γενιά κρατά τη «ΖΩΗ» στα χέρια της

Εκπαιδευτικό σεμινάριο σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων του Ηρακλείου για την εκμάθηση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή διοργάνωσε με επιτυχία η Περιφέρεια Κρήτης.
Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης και συμμετείχαν εκατοντάδες μαθήτριες / μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο, 3ο, 5ο ,8ο,10ο,11ο γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Καστελλίου, 1ο και 2ο ΣΑΕΚ Ηρακλείου, το 11ο ΓΕΛ Ηρακλείου και τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «ΦΙΛΟΠΟΛΙΣ» . Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση έμπειρων εκπαιδευτών είχαν τη δυνατότητα μέσω διαλέξεων και πρακτικής εξάσκησης πάνω σε προπλάσματα να εκπαιδευτούν στην έγκαιρη αναγνώριση των σημείων ανακοπής και της παροχής πρώτων βοηθειών.
Η δράση έγινε σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό-Περιφερειακό Τμήμα Ηρακλείου, την Ομάδα Εθελοντών Διασωστών «Φίλιος Ζευς», την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παραρτήματα Ηρακλείου, την Ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων «Επίδρασις» και την ΕΠΟΜΕΑ Χανίων.
O Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης ευχαριστώντας και καλωσορίζοντας όλους τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο ανέφερε: «Στόχος μας με την υλοποίηση των σεμιναρίων αυτών σε όλη την Κρήτη είναι η ευαισθητοποίηση-παρακίνηση και εκπαίδευση των νέων μας στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Η γνώση και η σωστή αντίδραση σε κρίσιμες στιγμές μπορεί να σώσει ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που συνέβη την Μεγάλη Πέμπτη στην Τύλισο, όταν ένας άνθρωπος υπέστη καρδιακή ανακοπή και σώθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση πολιτών που του έκαναν ΚΑΡΠΑ με τη χρήση του εξωτερικού απινιδωτή ο οποίος είναι εγκατεστημένος στην περιοχή στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ».»
Επίσης ο κ. Πιτσούλης επεσήμανε, ότι, μέσα από τέτοιες δράσεις, διαμορφώνονται υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες με επίγνωση και ετοιμότητα. Τέλος ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτές και φορείς που στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια αυτή.
Τα μέλη του Εργαστηρίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτα Δαριβιανάκη και Νατάσα Σπαρτινού αναφερόμενες στο πρόγραμμα «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Κρήτης χαρακτήρισαν τη δράση ως καινοτόμα και ευρείας αποδοχής, καθώς οι μαθητές και γενικότερα οι πολίτες αποκτούν πολύτιμες γνώσεις που μπορούν προληπτικά να συμβάλουν στη διάσωση ανθρώπινης ζωής.
Στην δράση συμμετείχαν επίσης: η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Ελένη Μαράκη – Μπελαδάκη, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του ΕΑΚΗ Μένανδρος Παντελίδης, η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Αισθητικών Κρήτης Ειρήνη Δανδαρή και η προϊσταμένη της δ/νσης δημόσιας υγείας, τμήμα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, Κατερίνα Βολιτάκη.

