Αύξηση της πρόσληψης θερμίδων στα παιδιά λόγω διαφημίσεων ανθυγιεινών τροφίμων – Νέα ευρωπαϊκή μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Συνεχείς ανησυχίες προκαλούν τα ευρήματα πρόσφατης επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η έκθεση παιδιών σε διαφημίσεις πρόχειρου φαγητού έχει ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων – ανεξαρτήτως του μέσου προβολής ή της φύσης της διαφήμισης.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO), το οποίο φέτος φιλοξενήθηκε στη Μάλαγα της Ισπανίας, και επικεντρώνεται στη σχέση διαφήμισης και παιδικής διατροφής.
Πειραματικό πλαίσιο και δείγμα
Η έρευνα διεξήχθη με τη συμμετοχή 240 παιδιών ηλικίας 7 έως 15 ετών από εκπαιδευτικό ίδρυμα της κομητείας Μέρσεϊσαϊντ στην Αγγλία. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση ολιγόλεπτης έκθεσης σε διαφημίσεις τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.
Το πείραμα περιλάμβανε διάφορους τύπους μέσων:
-
Οπτικοακουστικά (τηλεόραση)
-
Οπτικά (αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
-
Ηχητικά (π.χ. podcasts)
-
Στατικά (όπως πινακίδες και αφίσες)
Τα παιδιά παρακολούθησαν αρχικά διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων και στη συνέχεια διαφημίσεις που δεν σχετίζονταν με τρόφιμα, ώστε να αξιολογηθεί η διαφορά στην πρόσληψη ενέργειας.
Καταναλωτική συμπεριφορά μετά τις διαφημίσεις
Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: ακόμη και μια μόλις πεντάλεπτη έκθεση σε τέτοιο περιεχόμενο, οδήγησε σε κατανάλωση κατά μέσο όρο 130 επιπλέον θερμίδων ημερησίως – ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο φέτες ψωμί.
Αναλυτικά:
-
+58,4 θερμίδες από σνακ
-
+72,5 θερμίδες από μεσημεριανό γεύμα
-
Σύνολο: +130,9 θερμίδες συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου
Ανεξαρτησία από μέσα και κοινωνικά κριτήρια
Αξιοσημείωτο είναι πως ούτε ο τύπος του διαφημιστικού περιεχομένου, ούτε το μέσο μετάδοσης (π.χ. social media ή τηλεόραση), ούτε η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των οικογενειών λειτούργησαν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Ακόμη και οι γενικές διαφημίσεις επωνυμιών, χωρίς παρουσία προϊόντος, αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές στην ενίσχυση της πρόσληψης τροφής.
Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης η παιδική παχυσαρκία
Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζεται σε μια περίοδο κατά την οποία ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί επανεξετάζουν τη νομοθεσία για τη διαφήμιση ανθυγιεινών προϊόντων σε ανηλίκους, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ραγδαίας αύξησης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας.
Η επιστημονική κοινότητα καλεί για θεσμικά μέτρα προστασίας των παιδιών, καθώς η επιρροή των εμπορικών μηνυμάτων φαίνεται να έχει σαφή και μετρήσιμη επίπτωση στις διατροφικές επιλογές των ανηλίκων.

