Μια ελληνική πόλη στη λίστα με τις χειρότερες για περπάτημα – Στις πιο αφιλόξενες πόλεις για πεζούς παγκοσμίως

Το περπάτημα, εκτός από τρόπος άσκησης και χαλάρωσης, αποτελεί και μέσο ανακάλυψης του αστικού τοπίου, με πολλές πόλεις του κόσμου να διαμορφώνουν υποδομές φιλικές προς τον πεζό. Ωστόσο, μια νέα διεθνής μελέτη ρίχνει φως στις διαφορές των πόλεων ως προς τη βατότητα και την ποιότητα της πεζής μετακίνησης, φέρνοντας μία ελληνική πόλη στις τελευταίες θέσεις.
Η έρευνα διεξήχθη από την πλατφόρμα Compare the Market και δημοσιεύθηκε στη Daily Mail, κατατάσσοντας τις πόλεις με βάση την προσβασιμότητα σε χώρους χωρίς οχήματα, υγειονομικές δομές και εκπαιδευτικά ιδρύματα, μέσα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την κατοικία.
Μόναχο: Υποδειγματική προσβασιμότητα για πεζούς
Πρώτη στη σχετική κατάταξη κατατάσσεται η βαυαρική πρωτεύουσα, το Μόναχο, όπου:
-
Το 86% των κατοίκων ζει σε απόσταση έως 1 χλμ. από ζώνες χωρίς αυτοκίνητα
-
Το 85% έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης εντός του ίδιου εύρους
Η γερμανική πόλη θεωρείται εξαιρετική και για τους τουρίστες, καθώς τα περισσότερα αξιοθέατα είναι προσβάσιμα με πεζή μετακίνηση, ενισχύοντας την εικόνα της ως walkable destination.
Ακολουθούν Μιλάνο, Βαρσοβία, Ελσίνκι, Παρίσι
-
Μιλάνο (2η θέση): Ποδηλατοδρόμοι και εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες για το 80% των κατοίκων
-
Βαρσοβία (3η): Πλεονεκτεί λόγω μεγέθους και εγγύτητας σε χώρους πρασίνου χωρίς κυκλοφορία, όπως το πάρκο Łazienki
-
Ελσίνκι και Παρίσι (4η και 5η): Σχεδόν 85% των κατοίκων ζουν κοντά σε περιοχές χωρίς οχήματα και βασικές υποδομές
Η Πάτρα στη δεύτερη χειρότερη θέση παγκοσμίως
Στο άλλο άκρο της λίστας, δυσάρεστη έκπληξη προκαλεί η παρουσία της Πάτρας, που σύμφωνα με την έρευνα συγκαταλέγεται στις λιγότερο κατάλληλες πόλεις για περπάτημα παγκοσμίως, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση μετά το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Η έλλειψη πεζοδρομίων, χώρων πρασίνου και μονοπατιών εκτός αστικού ιστού, αλλά και η γενική απουσία υποδομών για ασφαλή πεζή μετακίνηση, συγκαταλέγονται στους κύριους λόγους αυτής της κατάταξης.
Την πεντάδα των λιγότερο φιλικών προς τους πεζούς πόλεων συμπληρώνουν:
-
Ντάλας (ΗΠΑ)
-
Χιούστον (ΗΠΑ)
-
Μανίλα (Φιλιππίνες)
Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, επισημαίνοντας τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις πόλεις, αλλά και την ανάγκη για ανασχεδιασμό του δημόσιου χώρου, ώστε να καταστεί η πεζή μετακίνηση ασφαλής, ευχάριστη και προσβάσιμη για όλους.

