ASKOMET ΑΦΟΙ ΑΣΚΟΞΥΛΑΚΗ Α.Ε
Εκκλησία της Κρήτης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου με φόντο την ένταση και την επίμαχη τροπολογία

Εκκλησία της Κρήτης: Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου με φόντο την ένταση και την επίμαχη τροπολογία

Σημαντική συνάντηση πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης, στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο.

«Παράνομη και επικίνδυνη» – Σκληρή ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης κατά της κυβέρνησης – Καταγγέλλει νομοθετικό πραξικόπημα

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς εντείνεται η πολιτική και εκκλησιαστική αντιπαράθεση με επίκεντρο την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που αφορά την Εκκλησία της Κρήτης και τη διαδικασία εκλογής νέου Μητροπολίτη Χανίων.

Πολιτικές εντάσεις στη Βουλή για την τροπολογία

Η σχετική ρύθμιση συζητήθηκε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, προκαλώντας αντιδράσεις από Ιεράρχες της Κρήτης και σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, υπερασπιζόμενη την τροπολογία, δήλωσε ότι η διάταξη συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι έχει κριθεί «νόμιμη και κανονική». Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δίνεται η δυνατότητα μετάθεσης Μητροπολιτών εντός της ίδιας Εκκλησίας, κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία για ενδεχόμενη παρέμβαση στην εσωτερική δομή της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για μονομερή και βεβιασμένη παρέμβαση, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας και την επανακατάθεσή της κατόπιν διαβούλευσης. Την πρόταση αυτή υποστήριξαν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μάντζος (ΠΑΣΟΚ), ο Νίκος Παππάς (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Στέλιος Φωτόπουλος (Ελληνική Λύση).

Ιδιαίτερα αιχμηρή υπήρξε η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την τροπολογία ως «κατάφωρη κυβερνητική επέμβαση στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης».

Η τοποθέτηση Ζαχαράκη και η θέση του Πατριαρχείου

Η κ. Ζαχαράκη επέμεινε ότι δεν πρόκειται για νομοθετική καινοτομία, αλλά για ερμηνευτική προσθήκη που αποσαφηνίζει κανονιστικά θέματα και προσφέρει θεσμική διευκόλυνση στην Εκκλησία της Κρήτης. Επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο ενημερώθηκε, αλλά και επιβεβαίωσε επισήμως τη νομιμότητα της διάταξης, γεγονός που κατά την ίδια αναιρεί κάθε υπόνοια πολιτικής παρέμβασης.

Η υπουργός υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας λειτούργησε ως ενδιάμεσος θεσμικός δίαυλος προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή συνεργασία ανάμεσα στον Πατριαρχικό Θρόνο και την Εκκλησία της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις