Ηράκλειο: Υπογράφηκε η νέα σύμβαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πέρα Γαληνών – Επένδυση άνω των 8 εκατ. ευρώ

Σε υπογραφή σύμβασης υψηλής περιβαλλοντικής σημασίας προχώρησε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 ο Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ και Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Αλέξης Καλοκαιρινός, για την λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Πέρα Γαληνών, με συμβατικό προϋπολογισμό 8.234.700 ευρώ προ ΦΠΑ.
Η νέα συμφωνία αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δ΄ κύτταρο του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία όλων των σχετικών υποδομών.
Η ανάδοχος εταιρεία αναλαμβάνει:
-
Την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων στο Δ΄ κύτταρο του ΧΥΤΑ.
-
Τη συντήρηση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων και του τεμαχιστή ογκωδών αποβλήτων.
-
Τη διαχείριση του σταθερού και κινητού εξοπλισμού που παρέχεται από τον φορέα.
-
Την καθημερινή λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών, διασφαλίζοντας την περιβαλλοντική συμμόρφωση.
Η ετήσια ποσότητα απορριμμάτων που προβλέπεται να διαχειρίζεται ο ανάδοχος ανέρχεται σε 135.000 τόνους Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).
Η σύμβαση δημοπρατήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024, σύμφωνα με το άρθρο 27 του Ν. 4412/2016, μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού. Η επιλογή του αναδόχου βασίστηκε στο κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς, έπειτα από τεχνική και οικονομική αξιολόγηση.
Ο φορέας χρηματοδότησης του έργου είναι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ), ο οποίος αποτελεί τον κύριο πυλώνα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί.
Η σύμβαση έχει διετή διάρκεια, με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δύο έτη με απόφαση του ΕΣΔΑΚ. Μετά την ολοκλήρωση του συμβατικού κύκλου, προβλέπεται το Δ΄ κύτταρο να εξυπηρετεί αποκλειστικά ως υποδοχέας του υπολείμματος της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου (ΜΕΑ Ηρακλείου), η οποία θα αποτελεί τον κεντρικό κόμβο σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων για την περιοχή.
Η εν λόγω παρέμβαση εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της Περιφέρειας και του ΕΣΔΑΚ για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τον έλεγχο της ρύπανσης και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με άλλες δομές ανακύκλωσης, επεξεργασίας και ανάκτησης που αναπτύσσονται στην Κρήτη, με στόχο τη μείωση των ταφών και την αξιοποίηση των υλικών.

