Κρήτη: Διανομέας δέχθηκε επίθεση με τσεκούρι – Οργή και καταγγελίες από το Σωματείο – Ξεσηκώνονται μετά την επίθεση

Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει στις τάξεις των διανομέων φαγητού και ταχυμεταφορών στα Χανιά το σοβαρό περιστατικό βίαιης επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της 1ης Μαΐου 2025 εις βάρος εργαζόμενου στον κλάδο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σωματείου τους, ο διανομέας δέχτηκε επίθεση με τσεκούρι, με κίνητρο την ληστεία, και σώθηκε από καθαρή τύχη, χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά.
Το σωματείο καταγγέλλει τόσο την πολιτεία όσο και τις εταιρείες διανομής, για παντελή έλλειψη προστασίας των εργαζομένων, ενώ τονίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος, που συνεχίζει να αγνοείται θεσμικά.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «την ώρα που διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, το κράτος –υπακούοντας στις απαιτήσεις των εργοδοτών– προωθεί το λεγόμενο μοντέλο συνεργασίας (freelancing), μεταφέροντας τις εισφορές και το ρίσκο στους ίδιους τους εργαζόμενους».
Σύμφωνα με το σωματείο, πολλοί διανομείς είναι αυτοαπασχολούμενοι “στα χαρτιά”, ενώ στην πράξη εργάζονται αποκλειστικά για συγκεκριμένες εταιρείες, χωρίς καμία κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, ασθένειας ή ανικανότητας προς εργασία.
Οικονομική πίεση, υπερωρίες και ανεπαρκής προστασία
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης και τη στέγαση, έχει οδηγήσει τους διανομείς σε παρατεταμένα και εξαντλητικά ωράρια, ακόμη και σε συνθήκες επικινδυνότητας. Το σωματείο επισημαίνει ότι όσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς και οι ώρες εργασίας, τόσο πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για τροχαία ατυχήματα ή επιθέσεις όπως η πρόσφατη.
Καταγγέλλουν επίσης ότι οι ίδιες οι εταιρείες δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη όταν κάποιος διανομέας τραυματιστεί ή καταστεί ανίκανος να εργαστεί. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να αγοράζουν μόνοι τους τον εξοπλισμό ασφαλείας, ο οποίος συχνά δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ενώ χρησιμοποιείται κυρίως για διαφημιστικούς σκοπούς.
Εργασία μέσω υπεργολαβίας και καθεστώς ασάφειας
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στο μοντέλο υπεργολαβίας, που χαρακτηρίζεται ως "εργασιακή εκμετάλλευση", με την επίκληση του νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την καταγγελία, νομιμοποίησε τη χρήση μεσαζόντων. Όπως σημειώνεται, πολλοί διανομείς εργάζονται χωρίς πλήρη ασφάλιση, με εξουθενωτικά ωράρια άνω των 10 ωρών, σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και με διαρκή πίεση παραγωγικότητας υπό την απειλή της απόλυσης.
Τα αιτήματα των διανομέων
Το σωματείο των διανομέων Χανίων διατυπώνει τα εξής άμεσα αιτήματα:
-
Καταβολή αποζημίωσης σε περιπτώσεις εργατικού ατυχήματος από το κράτος και τις εταιρείες διανομής, ακόμη και για τους αυτοαπασχολούμενους (freelancers).
-
Δικαίωμα πρόσληψης ως μισθωτών, για όσους διανομείς επιθυμούν να εργάζονται με συμβάσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
-
Κατάργηση του εργολαβικού μοντέλου που επιτρέπει την απασχόληση μέσω τρίτων μεσαζόντων.
-
Δωρεάν παροχή μέσων ατομικής προστασίας από τις εταιρείες και επιστροφή των ποσών που έχουν καταβληθεί από τους εργαζομένους για την αγορά εξοπλισμού.

