Πρωτομαγιά 2025: Τα μηνύματα των φορέων για την αξία των εργατικών αγώνων και τη σημασία της κοινωνικής συνοχής

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα-σύμβολο για τα εργασιακά δικαιώματα και τους κοινωνικούς αγώνες, οι τοπικές αρχές της Κρήτης έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία της επετείου και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη στήριξη της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας.
Ο δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, στέλνει το δικό του μήνυμα με αφορμή την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας πως ο Δήμος Βιάννου, μέσα σε ένα κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται, στηρίζει τον αγώνα για την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και εφαρμόζει πολιτικές που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Μπαριτάκης επισημαίνει στη δήλωση του:
«Σήμερα που συμπληρώνονται 139 χρόνια από την ιστορική εξέγερση των εργατών στο Σικάγο, το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένει ισχυρό και πιο επίκαιρο από ποτέ.
Η 1η Μαΐου δεν είναι απλώς μια επέτειος. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των εργαζομένων για δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Η σημερινή επέτειος υπενθυμίζει σε όλους μας πως τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά τα πάντα κατακτώνται με ενότητα, επιμονή και συλλογική προσπάθεια.
Μπροστά σε αυτό το μήνυμα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί στο ύψος της μπροστά στις νέες προκλήσεις, στηρίζοντας έμπρακτα τους πολίτες, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας πολιτικές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των δημοτών και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή».
To μήνυμα του Δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Ζοξαστάκη
Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει καθιερωθεί ως ο καθοριστικός σταθμός στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης για την καθιέρωση της οκτάωρης εργασίας. Από τη μεγάλη απεργία της εργατικής διαδήλωσης στο Σικάγο το 1886 χρειάστη"καν διαρκείς διεκδικήσεις για να γίνουν σημαντικά βήματα στην εφαρμογή αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και να αποκτήσει το οκτάωρο καθολική εφαρμογή.
Ο κατώτατος μισθός, ο κοινωνικός διάλογος, το οκτάωρο, η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν κεκτημένα που ενώνουν όλους και αποτελούν συνιστώσες της κοινωνικής δικαιοσύνης. Όμως οι εποχές αλλάζουν, αλλάζοντας ουσιωδώς τόσο τα δεδομένα όσο και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε γενιά. Είναι σημαντικό η νέα γενιά να υποδέχεται την εργατική Πρωτομαγιά ως μια ημέρα μνήμης και διεκδίκησης. Στην Ελλάδα χρειάστηκε διαρκής και πολυετής κοινωνικός αγώνας, σταδιακά από το 1890 μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να αποκτήσει το οκτάωρο καθολική εφαρμογή. Κάθε γενιά δίνει το δικό της αγώνα για το μέλλον που επιθυμεί με αίσθημα ευθύνης, ενότητα και σκληρή δουλειά.
Άλλωστε, αν καταφέρουμε να σηκώσουμε το βλέμμα λίγο ψηλότερα από τους «εύλογους» ενδοιασμούς μας, η άνοιξη μας γνέφει μυστικά – μας απευθύνει την τρυφερότητά της με το υπέροχο αποτύπωμά της στη φύση. Μαγιάτικο στεφάνι φτιάχνεις και με μια μεγάλη αγκαλιά. Καλό μήνα με αυτογνωσία και αλληλεγγύη"!
Το μήνυμα του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου
«Η σημερινή ημέρα είναι συνυφασμένη με τις θυσίες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο και οφείλουμε να τιμoύμε τους αγώνες που άλλαξαν την πορεία του εργατικού κινήματος, διασφαλίζοντας στους εργαζόμενους δικαιώματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα.
Σήμερα, 139 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1866, τα μηνύματα την Εργατικής Πρωτομαγιάς παραμένουν διαχρονικά και μας θυμίζουν τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας για καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μια υπενθύμιση της ευθύνης απέναντι στη διαμόρφωση πολιτικών που ενισχύουν τη ζωή των συμπολιτών μας και προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία.
Ο αγώνας για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο και σεβασμό προς όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να είναι αδιάκοπος.
Σε αυτό το πλαίσιο, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, υποστηρίζουμε τις Αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης και αγωνιζόμαστε συνεχώς για την προώθηση αξιοπρεπών μισθών και ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, διεκδικώντας παράλληλα από την Πολιτεία τους αναγκαίους πόρους και τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία μας.
Καλό μήνα και καλή Εργατική Πρωτομαγιά!».
Χάρης Μαμουλάκης: «Αγωνιζόμαστε για σεβασμό στο αυτονόητο: Τον σεβασμό στον εργαζόμενο, τον σεβασμό στον άνθρωπο»
Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμμετείχε ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Νεκρών της Εργατικής Τάξης και σε δήλωσή του επεσήμανε: «Ημέρα τιμής και μνήμης η 1η Μαΐου. Hμέρα – σύμβολο των εργατικών λαϊκών αγώνων. Ημέρα όπου ειδικά στην εποχή που ζούμε, με την πολιτική της ΝΔ να μας γυρνάει δεκαετίες πίσω και να ρίχνει νερό στο μύλο της αισχροκέρδειας σε όλους τους τομείς, μας καλεί να εντείνουμε την προσπάθεια για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην διαγραφή των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος, στην απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους. Να αγωνιζόμαστε για σεβασμό στο αυτονόητο: Τον σεβασμό στον εργαζόμενο, τον σεβασμό στον άνθρωπο.».
Αλέξης Καλοκαιρινός: «Υπάρχουν κατακτήσεις αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα να κερδηθούν. Σε αυτήν την πορεία πρέπει όλοι να συμπορευόμαστε»
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός το πρωί της Πέμπτης 1 Μαΐου.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός συνομίλησε με μέλη της Διοίκησης του ΕΚΗ και εκπροσώπους σωματείων, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των νεκρών της εργατικής τάξης και σε δήλωσή του αναφέρθηκε στους αγώνες των εργατών διαχρονικά, σημειώνοντας: «Γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά εδώ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και θυμόμαστε τις απαρχές του εργατικού κινήματος. Θυμόμαστε την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο. Και θυμόμαστε ακριβώς τις απαρχές του εργατικού κινήματος που ήταν ένα κίνημα βιομηχανικών εργατών, μεταλλεργατών, ανθρακωρύχων που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και πολύ γρήγορα ήρθε και στον ελλαδικό χώρο. Όπως το 1888 στην τότε τουρκοκρατούμενη Δράμα, με τους καπνεργάτες που την Πρωτομαγιά εξεγέρθηκαν με παρόμοια αιτήματα όπως τη μείωση του χρόνου εργασίας. Στο Σικάγο ζητούσαν οκτάωρο, τότε ακόμα εδώ ζητούσαμε το δεκάωρο και πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Αυτό το κίνημα γιγαντώθηκε, διέτρεξε τον 20ο αιώνα, διατρέχει και τον 21ο αιώνα»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να κερδηθούν για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, τονίζοντας: «Οι συνθήκες είναι διαφορετικές, υπάρχουν κατακτήσεις του εργατικού κινήματος αλλά υπάρχουν και πολλά ακόμα να κερδηθούν για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους ανθρώπους της εργασίας. Σε αυτήν την πορεία πρέπει όλοι όχι μόνο να στεκόμαστε, πρέπει να συμπορευόμαστε. Αυτό νομίζω είναι το μήνυμα. Ένα μήνυμα ενότητας και αγωνιστικότητας που εκπέμπουμε και σήμερα από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου».

